Uoriginale reservedele kan give mere usikre biler

En ny undersøgelse viser, at danske bilejere ikke har styr på forskellen på originale og uoriginale dele

29. maj 2018 af Steen Bachmann

Flere forsikringsselskaber beder autoværksteder om at benytte uoriginale eller brugte dele ved reparation af en skade. Det er ikke ulovligt, men kan have konsekvenser for sikkerheden og bilens garanti. 

En ny undersøgelse udarbejdet for Ford Danmark viser, at 6 ud af 10 danskere ikke kender deres forsikringsvilkår omkring brug af reservedele. Forsikringsbetingelserne er simpelthen uigennemskuelige.

Stor forskel på reservedele

I 2017 var der i alt over 340.000 takserede skader på person- og varebiler i Danmark. 

Autoskadebranchen, SKAD, og FORCE Technology har testet et udvalg af originale og uoriginale autodele overfor hinanden i forhold til blandt andet trafiksikkerhed og værditab.

Rapporten, der kan hentes gratis på www.skad.dk, viser, at forskellene mellem originale og uoriginale reservedele er af en sådan karakter, at det kan have indflydelse på sikkerheden i forbindelse med et uheld. 

For eksempel var styrken på de testede uoriginale dele markant lavere end de originale dele, mens de kun optog 25 pct. af den energi, som de originale dele optog ved sammenstød. 

Alligevel vælger flere forsikringsselskaber fortsat at bede autoværkstederne om at benytte uoriginale eller brugte reservedele i forbindelse med en reparation. 

”Når man kører hjem fra autoværkstedet, tænker man naturligvis, at nu er alt i den skønneste orden. Men i virkeligheden kan sikkerheden i bilen være markant forringet. Vi synes, at det er vigtigt, at problematikken bringes frem i lyset, så forsikringskunden selv kan tage et aktivt valg. Det bør ikke stå med småt eller mellem linjerne i et langt dokument af forsikringsbetingelser,” siger Helle Mathiasen, Marketingchef for Eftermarkedet hos Ford Danmark.

Ford Danmark har indledt en kampagne, der skal få danskerne til at stille krav til deres forsikringsselskab. 

Vilkårene er uigennemskuelige

Ifølge undersøgelsen vil 77 pct. af danskerne gerne selv have mulighed for at vælge, hvorvidt der skal benyttes originale eller uoriginale og brugte reservedele på deres bil. 

Alligevel ved næsten tre ud af fire danskere ikke, at nogle forsikringsselskaber forbeholder sig retten til at bede autoværkstedet om at benytte uoriginale eller brugte dele for at udbedre en skade. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...