Test: Focus ST - til børnefamilier med fart på!

Ford står med ét ben i kernefamilien, mens foden på det andet ben bærer en køresko. Focus ST er praktisk som andre Focus’er – og svinehurtig

29. december 2019 af Frederik T. Frey

Mens vi venter på en RS-variant af den seneste Focus-generation, har Ford givet os en ST at lege med i mellemtiden. ST er dog ikke bare ST – du skal vælge motor og ikke mindst karrosse. Ligesom sidst findes ST både med benzin- og dieselmotor og som 5-dørs hatchback eller rummelig stationcar.

Focus ST fås med benzin- eller dieselmotor

Billedet herover afslører, at jeg tester familiekarrossen. Under motorhjelmen ligger en 4-cylindret 2,3-liters turbobenzinmotor med 280 hk og 420 Nm. Er du mere til fyringsolie, tilbyder dieselvarianten af ST 190 hk og 400 Nm ligeledes fra en rækkemotor med fire cylindre. 

Prisforskellen er i dieselens favør på 28.000 kr. både som hatchback og stationcar. Forskellen på hatchback og stationcar er lige over 12.000 kr. Den billigste ST er en hatchback med dieselmotor fra 446.230 kr., mens den dyreste er en stationcar benziner fra 486.430 kr.

Kabinen er meget lig den, man finder i en almindelig Focus – rattet i læder er dog unikt.

Styretøjet fra Fiesta ST

Samtlige kræfter sendes til forhjulene, der i forvejen har hænderne fulde med at styre bilen. Derfor har Ford monteret et elektrisk styret spærredifferentiale på forakslen, der under rette omstændigheder låser og presser bilens snude indad i sving.

Styretøjet er knivskarpt uden at blive nervøst. Det stammer fra den mindre, men dynamiske Fiesta ST. Det pudsige er, at det ikke er verdens hurtigste styretøj, men det er perfekt vægtet og kalibreret med en udveksling, der gør det utroligt intuitivt at vurdere, hvor mange grader, jeg skal give udslaget. 

Samtidig er det kommunikativt, så jeg aldrig er i tvivl om forakslens ageren og fordækkenes tilstand og grænser. Resten af bilen kommunikerer som en telegrafist med nyforelskede forårsfornemmelser.

På rattet sidder endnu en ST-detalje. Fra denne knap vælges køreprogram.

Focus ST fås med Performance-pakke

En Performance-pakke til 8.350 kr. med blandt andet adaptive dæmpere forvandler heldigvis aldrig Focus ST til en stivstikker, og der er i alle køreprogrammer masser af bevægelse i karrossen – det er essentielt for at kunne læse bilens balance og give den de rette input. Netop denne disciplin med lette og samtidig udfordrende, levende køreegenskaber er Ford mestre i.

Der findes tråde på internettet længere end Det gamle Testamente, når det kommer til torque steer – du ved, når rat og styretøj rykker hidsigt under acceleration. Ford Focus ST er ikke kureret for dette, i mine øjne, fejltrin. Under hård acceleration på lige vej, har den venstre hånd rigeligt at se til på rattet, mens den højre lægger et nyt gear ind i den manuelle gearkasse.

Bidrager det til oplevelsen af en bøllebil med mange kræfter? Det er jeg ikke uenig i – jeg synes bare, det er lidt letkøbt. Til gengæld glæder jeg mig over, at det er forsvundet ved kurvekørsel, hvor styringen er lineær og uden store ryk og jag.

Motoren på 2,3 liter har ophav i den udgåede Focus RS og er droslet ned til 280 hk.

Ford Focus ST stationcar 2,3 EcoBoost ST3

Pris 515.250 kr.   

Motor R4, 2.261 cm3, 16V, turbo

Ydelse 280 hk ved 5.500 o/min, 420 Nm ved 3.000 o/min

Topfart 250 km/t  

0-100 km/t 5,8 sek.

EU-miks (WLTP) 12,2 km/l

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...