© Ford

Nu kan du sætte teenagelås på bilen

Ford udvikler babysitter-system, der begrænser tophastighed og lydstyrke på musikken

6. september 2011 af Bil Magasinet

Unge bilister fylder mere i ulykkestatistikkerne end ældre bilister. Det er baggrunden for, at Ford næste år introducerer en elektronisk nøgle, der fungerer som en spærre, der kan få teenage-bilister til at køre mere sikkert og driftsøkonomisk samt øge brugen af sikkerhedssele.

Systemet, som allerede er en succes i USA, vil blive standardudstyr på udvalgte Ford-modeller i Europa fra begyndelsen af næste år.

MyKey giver mulighed for at programmere en speciel nøgle, som begrænser bilens tophastighed og volumen på audio-anlæget. MyKey ansporer til brug af sikkerhedssele, giver tidligt varsel om lavt tank-niveau og kan programmeres til at afgive lydsignaler ved hastigheder mellem 70-100 km/t.

Ifølge en undersøgelse, gennemført af Opinion Matters for Ford, er mere end halvdelen af de adspurgte positivt interesserede i MyKey, og svarede, at de oftere vil lade deres teenagebørn låne bilen, hvis den er udstyret med den nye teknologi.

Undersøgelser viser, at europæiske bilister under 25 år rent statistisk har tre gange så høj risiko for at blive involveret i en alvorlig ulykke end ældre bilister. I årene mellem 1998 og 2008 omkom mere end 58.000 unge bilister på de europæiske veje.

Unge overvurderer egne evner
MyKey adresserer den vigtigste årsag til ulykker blandt unge bilister - for høj hastighed. Høj hastighed er årsag til 30 procent af de ulykker, som involverer unge, mandlige bilister og 21 procent af de ulykker, som involverer unge, kvindelige bilister i Europa. MyKey gør det muligt for ejeren af bilen at begrænse bilens tophastighed og forprogrammere alarmer ved hastigheder mellem 70-100 km/t.

46 procent af de adspurgte forældre er mest bekymrede for høj hastighed efterfulgt af mobil-snak under kørsel (37 procent). 35 procent er mest bekymret for, at deres barn bliver distraheret af andre i bilen.

Sådan virker MyKey

* Begrænser volumen på bilens audioanlæg

* Forhindrer frakobling af ESC-system

* Forhindrer frakobling af sele-alarm, leverer uafbrudt selevarsel og spærrer bilens

audioanlæg indtil personerne på forsædet har spændt sig fast.

* Giver tidligt varsel om lavt tankniveau - ved brændstof til 120 kilometers kørsel

* Forhindrer føreren i at frakoble vognbanealarmen med hørbart og visuel varsel samt vibrationer i rattet, hvis bilen utilsigtet kører over i en anden vejbane - samt alarm for køretøjer i den blinde vinkel

* Forhindrer føreren i at frakoble front-alarm funktionen, som giver hørbare og visuelle advarsler til føreren ved risiko for kollision - samt 'Active City Stop', som automatisk bremser bilen, når en kollision er uundgåelig.

Unge skeptiske for babysitter-systemer
I 2012 vil det blive muligt at konfigurere systemet, så det selv foretager alarmopkald via en Bluetooth-telefon, hvis der opstår en ulykke. Bilens position sendes automatisk til en alarmcentral.

Ikke uventet var 15 procent af de adspurgte unge ikke begejstrede ved udsigten til at deres forældre kan begrænse tophastigheden og volumen på audio-anlæget. Omvendt gav 46 procent af de unge udtryk for, at de gerne vil opgive den fulde kontrol, hvis de til gengæld kan få lov til at låne bilen lidt oftere.

76 procent af de unge indrømmer, at de kører mere forsigtigt, når forældrene er med i bilen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...