Fiat Panda City Cross Hybrid
Fiat Panda City Cross Hybrid

Nu vil Fiat også have hybridbiler på programmet

Fiat indleder elektrificering af sit modelprogram med hybridversioner af Panda og Fiat 500. Læs om teknikken her

18. januar 2020


Verdens fjerdestørste bilproducent med mærkerne Peugeot, Citroën, DS, Opel, Alfa Romeo, Maserati, Fiat, Chrysler, Dodge og Jeep har elektrificerede biler på modelprogrammet, men kun i den franske del af forretningen.

Italienske Fiat er en skygge af sig selv med gamle modeller og manglende interesse fra den hidtidige ejer, der har satset alt på SUV'er - men det kan ændre sig. Fiat meddeler i hvert fald, at de bliver det første mærke fra koncernen med en ny generation af billige hybridbiler.

3-cylindret benzinmotor og elmotor

I første omgang lanceres Fiat 500 Hybrid og senere i år Fiat Panda Hybrid. Kombinationen af benzinmotor, hybriddrivline og lithiumbatteri skærer op til 30 pct. af det angivne  brændstofforbrug i WLTP-normen – vi glæder os til at teste forbruget i den virkelige verden, hvor især Fiat's 2-cylindrede turbobenzinmotorer har mere end svært ved at præstere det forbrug, de er angivet til. 

Hybridudgaven af Fiat 500 lanceres i Danmark i slutningen af første kvartal i år, mens hybridudgaven af Panda følger i andet kvartal. De to biler har den samme drivline.

Den består af Fiat's 3-cylindrede FireFly-benzinmotor, en elmotor på 12 volt og et lithiumbatteri.

Fiat 500 Hybrid og Fiat Panda City Cross Hybrid
Fiat 500 Hybrid og Fiat Panda City Cross Hybrid


I forhold til den nuværende 1,2-liters benziner med 69 hk skal den nye mildhybrid-drivline sænke CO2-udslippet med 20 procent i Fiat 500 og op til 30 procent i Panda City Cross – uden at det går ud over præstationerne. 

Den nye motor får ifølge Fiat en lyd- og vibrationssvag start af forbrændingsmotoren ved køkørsel og stop'n'go-kørsel, og lever op til de strengeste udledningsnormer.

Drivlinen har en 3-cylindret benzinmotor uden turbo på 1.0 liter. Den har to ventiler pr. cylinder og kædetræk, vægten er på blot 77 kg og ydelsen 70 hk ved 6.000 o/min og 92 Nm ved 3.500 o/min. 

Elmotor monteret oven på benzinmotoren

Elmotoren er monteret direkte oven på benzinmotoren, og bliver drevet af en rem. Systemet genvinder energi, når bilen bremser eller decelererer, og lagrer det i et lithiumbatteri med en kapacitet på 11 Ah. 

Energien bruges til at genstarte motoren ved køkørsel og til at assistere motoren, når bilen accelerer. Den nye mildhybrid er kombineret med en 6-trins manuel gearkasse, og motorenheden er sænket 45 mm for at give et lavere tyngdepunkt og for at sikre, at bilen ligger bedre på vejen.

Fiat Panda City Cross Hybrid
Fiat Panda City Cross Hybrid

Ingen benzinmotor i frigear

Benzinmotoren standser automatisk, når bilen sættes i frigear og ved hastigheder under 30 km/t. I stedet får bilen al energi fra litiumbatteriet, der sikrer, at føreren har kontrol med bil og kørsel. Instrumenteringen, der også viser information om hybridsystemet, anbefaler automatisk føreren at skifte til frigear, når omstændighederne tillader det.

I mange andre lande end Danmark er denne type biler omfattet af fordele som lovlig eller billigere adgang til miljøzoner i byer, billig parkering og lavere afgifter. Herhjemme betyder den lave udledning, at den grønne ejerafgift forventes at være under 1.000 kr. om året.

Genanvendt plast i Fiat 500

Hybridudgaverne af 500 og Panda kan genkendes på deres ‘Hybrid’-logo på bagenden og ‘H’-logo på instrumentbrættet. 

Fiat 500 Hybrid Launch Edition vil desuden have sæder, der som de første i bilindustrien er delvist lavet af genanvendt plastik – 10 procent af den er hentet fra havet og 90 procent fra land.

Vi vender tilbage med en test af begge biler og danske priser i et kommende nummer af Bil Magasinet.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...