Arena del Futuro Milano

Arena del Futuro, hvor vejen oplader elbilen

Fiat bygger Scalextric-bane i fuld størrelse

På en Scalextric-racerbane kører elektriske legetøjsbiler på skinner – nu har Fiat bygget en bane i fuld størrelse for at forske i opladning af elbiler

14. december 2021 af Bil Magasinet

Vejen oplader elbilen

På trods af intensiv forskning er batterier i elbiler stadig dyre, tunge og besværlige. Lithium ion-batteritypen har efterhånden en brugbar rækkevidde, men når først det er tomt, tager det lang tid at oplade. 

Det er især på længere ture, at det bliver et problem og på motorvejen, hvor batteriet aflades hurtigt på grund af hastigheden.

Løsningen kunne ifølge Stellantis-koncernen bag mærker som Fiat, Peugeot, Citroën og Jeep være en motorvej, der oplader elbilen, mens man kører på vejen. 

Det kan ske ved hjælp af elektromagnetisk induktion, som man kender fra telefoner og induktionskomfurer. Nu har Stellantis skaleret teknologien op og bygget en testbane i Italien, hvor teknologien kan testes.

Fiat 500e 2021

Fiat 500e, som vi godt kan lide, er testkanin for teknologiens muligheder. 

Stellantis' projekt Arena del Futuro

Stellantis har sammen med en række offentlige institutioner og universiteter bygget en racerbane til at teste teknologien. 

Den er officielt indviet fornylig og ligger ud til motorvej A35 ved Brebemi, der ligger mellem Brescia og Milano i det nordlige Italien.

Testbanens elektricitet har en kapacitet på 1 megawatt, der svarer til 600 boligers samlede elektriske forbrug på et år. Stellantis tester den 1 km lange banes elektriske kapacitet med deres Fiat 500e

De har angiveligt allerede kørt mange kilometer på banen med opmuntrende resultater, hedder det. Spørgsmålet er, hvorvidt teknologien er skalerbar til hele vejnettet og ikke er alt for dyrt. 

Arena del Futuro

Arena del Futuro har endda form som en scalextric-bane.

Teknologiens potentiale

Teknologien kunne potentielt løse elbilens problem med langsom opladning, og desuden kunne elbilerne have mindre batterier end ellers. 

Batterierne er både den dyreste og tungeste komponent i en elbil, så mindre batterier er at foretrække. Der er flere projekter, der undersøger mulighederne for teknologien, men Stellantis er de første til at teste teknologien i denne størrelsesorden.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...