Fiat 500 bitcoin kryptovaluta cryptocurrency kiricoin

En smart investering? Fiat betaler dig for at køre pænt

Hvis du kører pænt i deres nye elbil, vil Fiat gerne belønne dig - med såkaldte Kiricoins

24. marts 2021 af Frederik Hauschildt

Tjen penge på at køre

Fiat har efterhånden kløerne i elbilmarkedet med deres nye, charmerende Fiat 500. Bybilen har en rækkevidde på omkring 322 WLTP-kilometer, huser fire mennesker og fås i både cabriolet og med fast tag. Men for Fiat er det tydeligvis ikke grønt nok, at benzinmotoren er smidt over skulderen. Elmotoren skal også udnyttes på så grøn en måde som muligt.

Hvordan får man så brugere til at lade det ellers frit-tilgængelige elmotor-skub være, og køre afdæmpet og grønt i stedet? Fiat's bud er en belønningsordning, der betaler for din pæne kørsel. Systemet er i sin essens meget simpelt: Dine kørselsmønstre måles af bilens computer, og du får tildelt en score fra 0-100. Det ganges så op med distancen på køreturen, og til sidst udregnes en udbetaling af de såkaldte Kiricoins, der kan bruges i en app. Fiat siger, at én kilometer med normal kørsel svarer til ca. én Kiricoin.

Fiat 500 bitcoin kryptovaluta cryptocurrency kiricoin

Okay, men hvad er Kiricoins?

Kiricoin er en kryptovaluta, altså en digital valuta, i samme kategori som Bitcoin. Én Kiricoin er i skrivende stund omkring to eurocent, (omkring 15 øre) værd. De er opkaldt efter det japanske ord for det kinesiske kejsertræ, der optager mere CO2 end noget andet træ.

Tanken bag Kiricoin er således at begrænse udledningen af CO2: Kryptovaluta'en tildeles dem, der lever bæredygtigt og med fokus på CO2-udledning. Det hele styres igennem en app, der også fungerer som krypto-pung og som indeholder den markedsplads, hvor Kiricoins så kan bruges på forskellige typer goder: I øjeblikket lader udvalget til at være relativt småt og består kun af gavekort eller rabatkoder til andre butikker.

Fiat 500 bitcoin kryptovaluta cryptocurrency kiricoin
© FIAT

Vil du være med?

I finansverdenen siger man, at der ikke findes gratis frokost, og du betaler for dine Kiricoins ved at Fiat modtager en masse information om din kørsel. Fiat beskriver Kiricoin-ordningen, der døbes eMobility, som et tilbud, og således forventes det, at man selv kan beslutte, om man vil deltage.

Vil man deltage, skal man sikre sig to ting: At ens FIAT 500e er opkoblet til Fiat's nye infotainmentsystem, Uconnect 5 og Uconnect Box, og at man er ejer og bruger af enten en iPhone eller en Android-mobil med FIAT 500e-appen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...