Den hårdkogte miniput-racer, Abarth 695 SS har mistet sin folkelighed

Fiat’s folkebil var langtfra hurtig. Det lavede Abarth dog om på med denne 695 SS. Men mange er gået til gennem tiden, så det efterhånden er en meget sjælden sag.

29. juli 2018 af Anders Richter

I midten af det sidste århundrede lå Fiat ikke ligefrem i front, når det kom til hurtighed. I stedet var mærket kendt for at levere små og praktiske biler til lave priser, og det blev Fiat 500 et eksempel på, da den blev præsenteret i 1957. Den var udstyret med en 2-cylindret motor på knapt 500 cm3, hvilket ikke var helt nok til at trække op ad de stejle bakker, og da slet ikke nok, hvis du kunne lide at køre race. Heldigvis fandtes der et lille tuningsfirma i Torino, hvor du kunne køre din Fiat hen, hvis den ikke helt var hurtig nok. Carlo Abarth grundlagde nogle få år forinden firmaet Abarth & C., som blev kendt for sit ikoniske skorpion-logo.


I de små fabrikshaller blev der produceret sportsudstødninger til alverdens biler samt tuningskits til flere af Fiat’s produkter. Du kunne endda købe en helt færdiglavet bil, hvilket modellen på billederne er et godt eksempel på. Bilen er en Fiat Abarth 695 SS, hvilket i grove træk er en meget tunet udgave af den ikoniske Fiat 500. Det første, Carlo Abarth gjorde, var at bore motoren op, så den kunne prale af 695 cm3. Dernæst drejede han en ny og skrappere knast, portede topstykket, og med ét havde han hævet effekten fra 18 kedelige hestekræfter til 44 hk, hvilket satte skub i den lille bil. 

Som kronen på værket satte han også en af de velkendte Abarth-udstødninger på. Den tunede motor krævede dog noget mere køling, hvilket tvang dem til at montere et sæt stænger, som holdt motorklappen oppe konstant, så det 2-cylindrede kraftværk kunne komme af med varmen. I alt blev der produceret omkring 1.000 eksemplarer af 695 SS. I dag menes der dog kun at eksistere omkring 150 eksemplarer på verdensplan. Det gør det til en meget sjælden bil, hvilket også er med til at påvirke priserne. Bilen på billederne er altid blevet passet og plejet, og det menes, at den kun har gået de 40.000 km, som tælleren står på. 

Bilen blev solgt på RM Sotheby’s prestigefyldte auktion i Monoca, tilbage i 2014. Dengang faldt hammeren ved 375.000 kr. Med kun cirka 150 eksisterende biler, er det sjældent de skifter hænder. Ingen af de store auktionshuse har solgt en Abarh 695 SS efterfølgende. Der står i skrivende stund, en enkelt bil til salg i Italien og sælgeren forlænger ca. 365.000 kr. for bilen. Til de priser, kan det næppe kaldes for en folkelig bil mere.

Fiat Abarth 695 SS 1970

Motor
R2, 695 cm3, 4V 

Ydelse
49 hk ved 

5.800 o/min

44 Nm ved
3.800 o/min

Topfart
144 km/t

0-100 km/t
ca. 11 sek.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...