© bilmagasinet.dk

Ferrari med på hybridbølgen

Bygger 599 GTB med benzin- og elmotor inspireret af Formel 1-teknologi

2. marts 2010 af Steen Bachmann

Ferrari præsenterer en vettura laboratorio (eksperimentalbil) på den 80. udgave af Genéve Motor Show. Den er baseret på 599 GTB Fiorano og har en nyudviklet hybrid drivlinje.

Ferrari forsker i hybridteknologi for at gøre sine biler mere brændstoføkonomiske. Det er noget, man siger på biludstillinger og når der er miljøhippier og folk fra EU-kommisionen i nærheden, for tager man en af Ferraris folk på tomandshånd er det ikke svært at høre, hvad det i virkeligheden handler om: At få flere hestekræfter uden at hæve brændstofforbruget.

© bilmagasinet.dk


Systemet på bilen i Genève hedder HY-KERS og integrerer lithium-ion batterier og en elmotor med den store V12-benzinmotor, der er placeret bag forakslen. Batterierne er placeret i bunden midt i bilen og giver faktisk et lavere tyngdepunkt, hvilket er godt for køreegenskaberne. Ferrari peger desuden på, at mervægten for batterier og elmotor til en vis grad udlignes af, at det ikke er nødvendigt med hverken en traditionel startermotor eller et traditionelt batteri.

Ferrari har anvendt erfaring fra KERS-systemet i Formel 1 for at skabe et system, der optimerer bilens egenskaber i stedet for bare at gøre den tungere. Elmotoren supplerer med moment fra tomgang og ved overhalinger og hård acceleration, og leverer kræfter via et avanceret såkaldt torque control - et system, der aflæser vejgreb, gear og speederpedalens position, og reagerer herefter. Over kortere afstande er det muligt at køre med ren eldrift ved lav hastighed.

Elmotoren vejer 40 kg og er koblet til bilens 7-trins dobbeltkoblingsgearkasse. Den yder mere end 100 hk og lever derfor op til målet om, at hvert ekstra kilo vægt skal modsvares af én hestekraft i forhold til standardbilen.

Præstationer og tidshorisont for en eventuel lancering af systemet i en gadebil er ikke oplyst.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...