© GREG

Første tur: Ny DS 4 giver den fuld pedal på designet

DS Automobiles klar med sin fjerde selvstændige model. Den nye DS 4 er en kompakt suv-coupé med et overvældende skarpt design, der skal lokke kunder væk fra de tyske premium-mærker. Læs vores førstehåndsindtryk fra de franske landeveje lige her.

15. september 2021 af Søren Juul

Hvor går turen til?

Bil Magasinet er taget et smut til Frankrig for at køre den seneste kreation fra DS Automobiles på landeveje udenfor Paris.  

DS – er det ikke Citroën'er med fancy design og højere pris?

For få år siden var en DS nærmest en udstyrsvariant af en Citroën, men du risikerer dask med en tør baguette, hvis du kalder en af de nye DS'ere for en Citroën. 

DS er i dag et selvstændigt premiummærke under Stellantis-gruppen med egne forhandlere. Mærket er ligeså fjernt fra Citroën, som f.eks. Opel – i hvert fald hvis du spørger pressechefen.

DS er designet i et smagfuldt miks af skarpe kanter og muskuløse former. 

© Søren Juul

Hvad er det her så for en bil? 

Den nye DS 4 er en højbenet, fem-dørs coupé, der glider størrelsesmæssigt ind i modelprogrammet et godt stykke over minibilen DS 3 Crossback og under den store SUV, DS 7 Crossback, såvel som luksussedanen DS 9. Se den som et fransk alternativ til f.eks. en BMW X2 eller en Volvo XC40. 

Den er baseret på den såkaldte EMP2 platform, som også bruges i den nye Peugeot 308 og den nye Opel Astra, men DS-ingeniørerne og designerne har ifølge pressematerialet udskiftet 70% af delene for at gøre det til en premiumbil med egen identitet. 

Få alle de fedeste tests, bilnyheder og meget mere - få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr. Aktivér dit prøveabonnement lige her!

Der sidder helt op til 20" fælge på en DS 4, som her på testbilen. 19" fælge er standard på de fleste udstyrsvarianter.

© Søren Juul

Kommer den som elbil?

Ja, men så skal du altså vente helt til 2024. Importøren satser i Danmark først og fremmest på DS 4 som plug-in hybrid med 225 hk og en evne til at køre 54 km på el alene.  

Systemydelse på 225 hk i DS 4 E-Tense PHEV leveres af en 180 hk 1,6 liters turbobenzinmotor, et 12,4 kWh genopladeligt batteri og en 110 hk elmotor, som sender trækkraften til forhjulene gennem en 8-trins automatgearkasse.

Efter et par måneder introduktionen til november suppleres det danske modelprogram med rene fossilvarianter: Puretech benzinmotorer med 130, 180 og 225 hk, såvel som en 130 hk BlueHDi dieselvariant. 

Der er en liflig duft af ægte læder i en DS 4 med Opera-udstyr. Instrumenteringen er digital og bilen er udstyret med en ny generation infotainment-system, der er reagerer lynhurtigt på inputs. 

© Søren Juul

Hvad gør DS 4 til et premiumprodukt, når den deler platform med en Peugeot? 

DS-folkene bruger timevis på at fortælle om designet, da vi skal til pressemøde  om bilen – og med ganske god grund: Den ser hammergodt ud i virkeligheden. En særlig detalje, der er værd at bemærke, er hvordan designerne har rykket kabinen et godt stykke bagud i forhold til platforms-fætrene fra Peugeot og Opel, så DS 4 har en langstrakt motorhjelm, der sammen med en hældende taglinje giver bilen en usædvanlig sportslig og elegant profil. 

Foran er der fin plads, men design-finten koster lidt på bagsædepladsen, der er set større. Selvom man slæber rundt på et batteri bag bagsædet, er der stadig et fornuftigt størrelse bagagerum på 430 liter. 

I den dyreste udstyrsvariant Opera er sæderne i læder i særligt "ur-lænke"-design. 

© Søren Juul

Har DS 4 noget at lokke med, udover et godt udseende? 

Absolut! DS 4 fås med udstyr, som vi ikke er vant til at se i denne prisklasse: 

Nightvision, der med et infrarødt kamera i kølergrill kigger 200 meter fremad og kommer med advarsel, hvis der er mennesker eller dyr foran bilen, ligesom du kan få et live view ud i natten på de digitale instrumenter. 

Pressematerialet nævner også "DS Active Scan Suspension", hvor et kamera øverst i forruden spejder efter ujævnheder og proaktivt justerer støddæmpernes hårdhed individuelt i hvert hjørne. Der er også en ny generation af DS Matrix LED forlygter med tre LED moduler, hvor et af dem roterer og følger vejens forløb, lidt i stil med den originiale DS fra 1967...

Testbilen er desuden udstyret med laminerede for- og bagrude, så støjen fra motorrum, dæk- og vindstøj holdes på et minimum.

Få alle de fedeste tests, bilnyheder og meget mere - få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr. Aktivér dit prøveabonnement lige her!

DS Matrix LED vision forlygter giver DS 4 et skarpt blik i natten. Det "L" formede kørelys foran udgøres af 98 LED. 

© Søren Juul
© Søren Juul

Hvad koster den nye DS 4? 

Priserne kommer til at starte ved cirka 320.000 kroner, når modellen lander i Danmark til november.

DS 4 fås i tre versioner: DS 4, DS 4 Performance Line og DS 4 Cross, som rent visuelt adskiller sig fra hinanden. Perfomance Line fokuserer på en mere sportslig stil med masser af blanksorte udvendige detaljer, mens DS 4 Cross skruer op for SUV-attituden med lidt grovere sideskørter og kofangere. 

Dertil er der op til fem forskellige udstyrsniveauer at vælge i mellem i det ret forvirrende modelprogram. 

Vi har kørt DS 4 på mere eller mindre jævne veje, hvor især komforten var i højsædet. Læs mere om hvordan bilen kører i et kommende nummer af Bil Magasinet.

© Søren Juul

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...