Renault Lada Dacia laver nye biler til 2024
© Renault

Lada gør comeback: Legende får nye klæder

Som led i en såkaldt 'renaulution' overhales Lada Niva nu for alvor. Det nye koncept skal udvikles med en søsterbil hos Dacia

19. januar 2021 af Frederik Hauschildt

Vive la Renaulution!

Hvis der er noget, franskmændene er gode til, så er det at revolutionere. Nu er turen så kommet til Renault, der vil genfinde mærkets status som et teknologisk førende bilmærke. Renault har lagt en plan, der dækker over de kommende fire år og perioden derefter. 

Der er en masse kedelige detaljer, blandt andet at Renault frem mod 2025 vil spare på udvikling og produktion.

Der er 3 trin: 'Resurrection', hvori Renault sparer alt, hvad de kan. 'Renovation', hvori Renault vil opfriske line-uppet, og 'Revolution', hvori Renault regner med at bruge overskuddet på teknologisk udvikling, der skal få mærket i front! 

Men den sjove del er, at vi kan se frem til en masse nye biler fra Renault-koncernen de kommende år! Renault vil lancere 14, hvoraf halvdelen skal være elbiler. LADA stiller med fire biler inden 2025, og Dacia med tre nye.

Alpine vil også have en bid af revolutionen. De er opsat på at bygge sjove, elektriske biler: Én hothatch, én crossover og én sportsvogn, udviklet sammen med Lotus.

Renault Lada Dacia laver nye biler til 2024
Lada Niva Vision

er endnu på tegnebordet

© Renault

Lada Niva Vision

Lada Niva er en af de biler, der har været i produktion i længst tid. Samtidig er det også en af de sjældne biler, hvor første generation har levet længere end anden generation: Første generation af Lada Niva forlod for første gang samlebåndet i 1977, og det gør de stadigvæk i dag. Anden generation af Niva blev født i 1998, og klør stadigvæk på endnu - omend med ét facelift.

Bliver konceptbilen Lada Niva Vision til virkelighed, vil det altså være tredje gang i Nivas livstid på i alt 44 år, at bilen bliver genudsendt fra bunden. Til sammenligning, har der været 6 forskellige versioner af Chevrolet Corvette på vejen siden 1977. Det vides indtil videre kun, at bilen skal produceres i en lang og en kort variant, begge på Renaults CMF-B-platform, og at bilen vil blive solgt i andre lande end bare Rusland.

Sammen med Dacia

Dacia og Lada skal være makkere under Renaulution. De to mærker har lignende udgangspunkter og mål og skal arbejde sammen om udviklingen i de kommende år. Blandt andet skal mængden af platforme i brug, der i øjeblikket er på fire, nedsættes til bare én. 

”Med etableringen af en ny forretningsenhed, hvor Dacia knyttes sammen med Lada, kommer vi til at benytte den fælles CMF-B platform, og vi vil udnytte synergien med Lada til udvikling af nye fælles produkter,” siger Denis le Vot, direktør for Dacia og Lada.

CMF-B platformen er desuden elektrificérbar, og det giver mulighed for, at vi ser en el- og hybrid-Lada, når Niva udgives i 2024.

Renault Lada Dacia laver nye biler til 2024
© Renault

Dacia Bigster

Mød det nye koncept, Dacia Bigster. Vi skrev selvfølgelig om den, så snart den udkom. Læs hele artiklen, eller et uddrag her:

"Bigster hedder modellen, der bliver storebror til Duster og skal være klar i 2025 som en del af en ny strategi for Renaults discount-mærke.

Dacia Bigster bliver 4,6 meter lang med deraf følgende rummelig kabine, og det bliver den hidtil største og dyreste Dacia i programmet. Bigster vil kunne fås med både elmotor og hybriddrivline."

Bigster skal også cementere Dacias designsprog fremover: Mod nuværende Dacia'er har Bigster, med sine skarpe linjer, brede skærmkanter og nye, sorte kængurugitter indstøbt i kofangeren, et 'forstærket' udseende. På mange punkter ligner den nye grille også den på Hummer EV2. Det er en trend, der skal fortsætte på Dacias biler.

Renault Lada Dacia laver nye biler til 2024
© Renault

Renault 5 EV

Der vides allerede så meget om Renaults nye gamle 5, at vi har lavet en separat artikel. Her er en opsummering:

"De fleste bilentusiaster kender sikkert den ikoniske lille hatchback, Renault 5, der blev lanceret i 1972. Mest kendte er nok de to centermotoriserede vanvidsbiler, Renault 5 Turbo og Renault 5 Turbo 2.

Nu har franskmændene bekræftet, at der kommer en ny Renault 5, men forbrændingsmotoren er skiftet ud med en elmotor. Designet er nyt, men har hentet spandevis af inspiration fra de gamle modeller."

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...