Lego og Bugatti bygger Chiron i 1:1-størrelse

Det her er for vildt! Lego og Bugatti har i fællesskab skabt en Chiron, der udelukkende er bygget af Lego-klodser. Og den kan tilmed køre.

30. august 2018 af Mathias Brandt

Det hele startede med en 1:8-model

Ideen om at bygge en Technic-udgave i naturlig størrelse af Bugatti Chiron opstod i Lego Technic-designteamet. Designer Aurelien Rouffiange og resten af teamet var netop blevet færdige med modellen af Chiron i størrelsesforholdet 1:8 og begyndte at diskutere, hvad den ultimative udfordring for Lego Technic-byggesystemet ville være. Et selvkørende køretøj i naturlig størrelse virkede som den vildeste.

De sammensatte hurtigt et team bestående af 16 specialister, herunder eksperter inden for design samt maskin- og el-ingeniører, der brugte mere end 13.000 mandetimer på at skabe bilen, element for element.

Kørt af en Le Mans-vinder

Det er én ting at drømme om at bygge en køreklar Bugatti Chiron i naturlig størrelse i Lego Technic – noget helt andet er at gøre det til virkelighed. Måneders udvikling og test kulminerede i juni på Ehra Lessien-testbanen uden for Wolfsburg, Tyskland – samme bane, hvor den oprindelige Bugatti Chiron blev testet. Her skulle det testes, om bilen rent faktisk kunne køre. Begejstringen steg, da Bugatti's officielle testkører og tidligere Le Mans-vinder, Andy Wallace, sagde ja til at prøvekøre Technic-udgaven af Chiron på dens jomfrutur.

Topfart på 20 km/t

Der er brugt over 1.000.000 Lego Technic-dele, og Bugatti og Lego har skabt et sandt mesterværk. Den samlede vægt er 1,5 ton. Det er ikke første gang, det er gjort, men normalt er bilerne blot udstillingsmodeller, som hverken har motor eller hjul, der kan dreje rundt.

Takket være 2.304 små Lego-elmotorer, der til sammen genererer 5,3 hk og et drejningsmoment på 92 Nm, kan Lego-bilen køre optil 20 km/t – altså langt fra den officielle topfart på over 400 km/t i en ægte Bugatti Chiron. For at tjekke farten skal man blot kigge ned på speedometeret. Her har Lego ikke taget nogen smutvej, de har nemlig lavet deres eget, udfra de Lego Technic-dele de havde til rådighed. 

Det tog over 13.000 timer

Der er blevet brugt mere end 13.000 mandetimer på at bygge bilen, der kan mange af de samme ting, som den rigtige bil. For eksempel kan den store spoiler med luftbremse bevæge sig op, ned og vippe.

Rattet er også fremstillet af klodser. Det kan tages af for at lette adgangen for chaufføren.

Fælgene kommer fra en ægte Bugatti Chiron, for at kunne holde styr på de mange kg. 

Fakta og tal om Bugatti Chiron LEGO


 • Mere end 1.000.000 Lego Technic elementer i alt
 • 339 typer Lego Technic elementer brugt
 • Ingen lim brugt ved samling
 • Samlet vægt: 1.500 kg
 • Motoren indeholder:
 • 2.304 Lego Power Functions-motorer
 • 4.032 Lego Technic tandhjul
 • 2.016 Lego Technic krydsaksler
 • Teoretisk ydeevne på 5,3 hk
 • Anslået drejningsmoment på 92 Nm
 • Funktionel hækspoiler (med både Lego Power Functions og pneumatik)
 • Funktionelt speedometer, bygget udelukkende af Lego Technic elementer
 • 13.438 mandetimer brugt på udvikling og konstruktion

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...