© Foto: BMW

Særlig BMW M850i hylder superhelte

BMW skaber ny "Art Car" sammen med kunstneren Jeff Koons – og denne gang kommer den til salg

19. februar 2022 af Frederik T. Frey

BMW's serie af "Art Cars" kan dateres tilbage til 1975, hvor den første af slagsen (en BMW 3,0 CSL fra 1975) bliver skabt af Alexander Calder på opfordring af den franske racerkører og kunstekspert Hervé Poulain. 

Siden er det blevet til mange flotte BMW'er udsmykket af forskellige kunstnere – du kan se et udpluk af de fedeste på dette link. 

© Foto: BMW

Jeff Koons har lavet "Art Car" før

Den seneste BMW "Art Car" har den amerikanske, og til tider ret så provokerende, kunstner Jeff Koons bag sig. Amerikaneren har tidligere skabt en "Art Car". Det skete, da han designede en BMW M3 GT2 – en racerbil der deltog i Le Mans tilbage i 2010.

På auktion til fordel for velgørenhed

Den nye "Art Car" er baseret på en BMW M850i xDrive Gran Coupé, og planen med den farvestrålende bil er, at den første bil skal bortauktioneres til fordel for velgørenhed på Christie's auktioner d. 4. april. Efterfølgende vil BMW skabe yderligere 98 biler i samme design – disse vil blive sat til salg for cirka 2,3 mio. kr. uden afgifter.

© Foto: BMW

"The 8 X Jeff Koons"

Det er nyt, at en "Art Car" bliver serieproduceret – og ikke mindst sat til salg. BMW-puritanere vil derfor måske mene, at denne M850i designet af Jeff Koons ikke er et ægte "Art Car" – og pressemeddelelsen fra BMW nævner heller ikke "Art Car"-betegnelsen mere end et par gange – bilen har de døbt "The 8 X Jeff Koons".

Kabine der er en superhelt værdig

Karrosseriet er udsmykket med farver, former og sprog, der leder tankerne hen på tegneserier. Kabinen følger i samme spor – se bare på sæderne, som umiskendeligt ligner farverne og dragten på en kendt Marvel-superhelt – Spiderman.

© Foto: BMW

Mekanisk standard

BMW Meddeler, at fremstillingen af de unikke 8-serie kræver 11 arbejdsgange, og at der i hver bil lægges flere hundrede arbejdstimer – der vil blive produceret to styk "The 8 X Jeff Koons", indtil alle 99 styk er bygget.

Under karrossen med det grafisk sprog, er BMW'en mekanisk standard M850i xDrive Gran Coupé. Det betyder V8-biturbomotor på 4,4 liter med 530 hk og 750 Nm. Kræfterne sendes ti alle fire hjul gennem en 8-trins automatgearkasse, og der skal benzin i brændstoftanken. 

© Foto: BMW

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...