Test: Er BMW 3-serie stadig en ægte køremaskine?

BMW's vigtigste model er vokset, har tabt sig og fået nyt elektronisk isenkram. Men køreegenskaberne har fået første prioritet melder BMW. Læs hele Bil Magasinets test af den spritnye BMW 330i

7. februar 2019 af Søren Juul

Hvor tester vi den nye 3-serie?

BMW har kørt et ordentlig læs nye 330i og 320d ned til Algarvekysten i Portugal. Hvor de har inviteret Bil Magasinet til testkørsel.

Her skinner solen og vejene er både tørre og snoede omkring byen Portimao. Med andre ord er optimale forhold til at lære 7. generation af 3-serien at kende.

Hvad er nyt i BMW 3-serie?

BMW startede næsten fra bunden med den nye 3-serie.

Modellen har tabt sig op til 55 kg, selvom den er vokset en del i forhold til forrige generation. Den fylder nu omtrent det samme på asfalten som en BMW 5-Serie fra slut-90erne. I tal er den otte cm længere og akselafstanden er fire cm større. 

Køredynamikken er skærpet med en 50:50 vægtfordeling og sporvidden er øget med fire cm foran og to cm bag i forhold til den gamle 3-serie. Samtidig er styretøjet er blevet hurtigere.

Dertil nogle nye 2-i-1 støddæmpere, der får hjulene til at gribe bedre fat på ujævnt underlag og i sving – og du kan bestille bilen både med M sportsundervogn og adaptive støddæmpere.

Ny kabine med digitale instrumenter

Kabinen er helt ny, bortset fra lidt elementer fra den nye X5: den nye gearvælgerkonsol og den nye digitale instrumentering, som er nem at aflæse.

Førerpladsen er som altid i en BMW ret konservativ og meget fokuseret omkring chaufføren. Bagsædepassagerer kan melde om mere benplads.

Bilens assistent-systemer er blevet heftigt opgraderet, så bilen kan være delvist selvkørende og udstyres med et 70% større head-up-display og en “Personal Assist”, der lader dig tale med din 3-serie.

Åbn fordøren, og der venter kærkomne opdateringer. Bag det nye, tykke M-rat sidder digitale instrumenter, og midterkonsollen har en stor trykfølsom skærm og en ny gearvælger, som jeg sætter i Drive.

Intelligent gearkasse

De mindste dieselvarianter fås med manuelt gear, men ellers står den på en opdateret udgave af BMW’s 8-trins automatgearkasse, der byder ind med en blød igangsætning og veltimede gearskift. 

Testbilens gearkasse kan snakke sammen med navigationsanlægget og et hav af sensorer og kameraer – og planlægger gearskiftene, så du ikke får uønskede gearskift midt i en stribe sving. Der er kommet mere ro og stabilitet, når det går ligeud. Støjniveauet holdes lavt ved hjælp af akustiske ruder foran og skum i A-stolperne, så du behøver ikke hæve stemmen i kabinen.

Samtidig er der en ro i styretøjet, som du kun kan drømme om i den hyperaktive Alfa Romeo Giulia. Affjedringen er på nippet til at være for fast i den nye 3-serie, der med M Sport-pakke også ruller på velvoksne 19” fælge og 10 mm sænket undervogn. 

Selvkørende BMW 3-serie

Om den er selvkørende, spørger du? Delvis – i USA og Kina, hvor reglerne er mindre restriktive, kan du aktivere “Assisted Driving Mode” på en knap og tage hænderne fra på rattet, når du kører i myldretidskø i storbyen. 

EU kræver en hånd på rattet, men der skal ikke mere end et par fingre til at fortælle bilen, at du er der. En stor opvarmet radar i den nederste del af forkofangeren holder sammen tre kameraer i forruden øje med omgivelserne.

En ny funktion inkluderet i Driving Assistant Professional-pakken er evnen til at styre bilen ned ad en smal korridor, når vejbanen indsnævres ved vejarbejde på Autobahn. Den behøver ikke engang vejstriber for at læse vejen. 

Parking Assistant parkerer bilen automatisk både på tværs og på langs af parkeringsbåse og assisterer ved udkørslen fra parkeringspladsen.

Standardudstyret inkluderer blandt andet kollisions- og fodgængeradvarsel med City Braking-funktion. Som noget nyt er der også advarsel for krydsende cyklister.

Hvordan kører den nye 3-serie?

Den 4-cylindrede motors lyd er ikke værd at skrive om, men det er dens effektivitet. 258 hk får 330i til at spurte afsted. Nul til 100 km/t tager 5,8 sek., og topfarten er 250 km/t. Indtrykkene står i kø dag, når den nye 3-serie med modelkode G20 skal stå sin prøve. 

Den er ny og fås fra start med opdaterede 4- og 6-cylindrede brændstofmotorer med 150 hk til 265 hk. Elbilsfolket må vente til omkring år 2021 på BMW i4, der ­minder om en elektrisk 3-serie. Til sommer kommer plug-in hybriden 330e, der kører op til 60 km på strøm.

BMW’s pressemand Kai Lichte beroliger dieselkunderne:

“Vores dieselmotorer er fremtidsikrede og lever op til Euro 6d-Temp. Vi putter den bedst tilgængelige teknik på gaden, som lever op til alle krav, så vi ser stadig en stor fremtid for dieselmotoren, når det kommer til CO2-udslip.”

De sjove køreegenskaber er bibeholdt

Storsællerten 320d har fået biturbo og andre optimeringer, og yder nu 190 hk. Platformen er lånt fra 5-serien, men til forskel fra storebror – og konkurrenter som Alfa Romeo Giulia og Mercedes C-klasse – er den forsynet med simplere McPherson-ophæng frem for dobbelte wishbone forhjulsop­hæng. Og det er intet problem, fortæller chassis-ingeniør Robert Rothmiller til Bil Magasinet.

De sjove køreegenskaber er sikret med en 50:50 vægtfordeling og op til 55 kg slankekur. Sporvidden er øget med fire cm foran i forhold til den gamle 3-serie, og styretøjet er hurtigere og fås med variabel udveksling. Dertil nogle nye 2-i-1 støddæmpere, der får hjulene til at gribe bedre fat på ujævnt underlag og i sving.

Entusiasterne kan optimere køremaskinen med en fastere M Sport-undervogn såvel som adaptive støddæmpere og et spærredifferentiale på bagakslen.

Hvem er konkurrenterne til BMW 3-serie?

Den nye BMW 3-Serie skal konkurrere med Audi A4 og Mercedes-Benz C-klasse, men der er også Alfa Romeo Giulia og Jaguar XE. Priserne kender vi endnu ikke, men modellen får dansk premiere til marts. Plug-in hybriden 330e, der kører 60 km på ren strøm, såvel som en M Performance model M340i xDrive kommer til sommer. 


Motorudvalg i BMW 3-serie

Der vil være fem motorer at vælge imellem fra lanceringsstart. To firecylindrede benzinmotorer i hhv. BMW 320i Sedan med 184 hk og BMW 330i Sedan med 258 hk samt to firecylindrede dieselmotorer i BMW 318d Sedan med 150 hk og BMW 320d Sedan med 190 hk. BMW 330d Sedan har en helt nyudviklet sekscylindret dieselmotor, som yder 265 hk.

BMW 320d Sedan fås også med firehjulstrækket BMW xDrive.

Motorudvalget vil i sommeren 2019 blive udvidet med BMW 330e iPerformance med hybridteknologi og en forøgelse af den elektriske rækkevidde på ca. en tredjedel i forhold til den nuværende model. Senere på året bliver modelprogrammet fuldendt med en ultrasportslig BMW M Performance model.

Priser på BMW 3-serie

BMW har indtil videre hun offentliggjort priser på BMW 320d og BMW 330i, med hhv. baghjulstræk og deres xDrive-firehjulstræk. 

Dieseludgave af BMW 3-serie

BMW 320d aut.: 463.708 kr. 

BMW 320d aut. xDrive: 485.500 kr.

BMW 320d aut. Sport Line: 501.783 kr.

BMW 320d xDrive aut. Sport Line: 525.400 kr.

Benzinudgave af BMW 3-serie

BMW 330i aut.: 517.516 kr. 

BMW 330i aut. Sport Line: 557.416 kr. 

Er 3-serie stadig en ægte BMW?

På en øde bjergvej kan vores 330i få lov at vise resten af sine talenter. Den relativt store, lommelimousine, vi lige har kørt på motorvejen, føles sulten efter flere sving, så G-kræfterne begynder at arbejde på undervognen. 

Den er på alle måder letkørt, med masser af bid i bremserne og et styretøj, der giver dig en fin live-opdatering om vejens beskaffenhed. Den har en tilpas kvik udveksling, så du ikke behøver flytte hænderne for meget på rattet, når der skal ædes snævre sving. Der er så meget præcision i bilens bevægelser og fin balance i bilen, at den er uhyre behagelig at køre til skridgrænsen.

Missionen er lykkedes. 3-serien er sjov at køre, opdateret med højteknologi og lidt mere praktisk. Der er lagt et solidt fundament til BMW’s ultimative køremaskine med fire døre BMW M3, når den engang lanceres.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...