BMW i3S langtidstest elbil
BMW i3 S

BMW i3 debuterede allerede i 2013. Den har batteri i bunden, baghjulstræk og kort akselafstand, og er bygget i genbrugs- og kompositmaterialer og aluminium.

© Karsten Lemche

Finalist i Årets Brugtbil 2021: BMW i3 virker stadig som om, den er fra fremtiden

BMW i3 var BMW's første bud på en elbil. Den virker overraskende veloplagt og moderne i dag, og der er ikke de store problemer ved at købe den som brugt

9. oktober 2021 af Steen Bachmann

Juryen bag Årets Brugtbil har udvalgt fem finalister til årets kåring. I år er der valgt bilmodeller fra og med årgangen 2013 til og med årgangen 2018.

De fem finalister er udvalgt af en jury bestående af motorjournalister, teknikere og FDM efter afstemning på baggrund af TCO (totalomkostninger), serviceomkostninger, reservedelspriser, udbud, liggetider (hvor lang tid bilen har været til salg) og tidligere ejeres vurderinger. For Bil Magasinet deltager chefredaktør Mikkel Thomsager og journalist Steen Bachmann.

Finalisterne er i alfabetisk rækkefølge:

* BMW i3
* Hyundai i30
* Mercedes C-klasse 
* Skoda Superb
* Toyota Yaris

Finalist BMW i3

Outsideren i årets kåring er den kompakte, smalle og høje BMW i3. Den kom allerede i 2013 og blev opdateret i 2019. Bil Revyen 2019 skrev:

"S-varianten af i3 har 14 hk ekstra samt bredere hjul for og bag. Det gør køreoplevelsen betydeligt bedre, da hjulmontereringen på den almindelig i3 er til den meget smalle side. i3 kunne tidligere fås med en såkaldt turforlænger, hvor en lille 2-cylindret motorcykelmotor med 38 hk driver en generator, der lader batteripakken op efter behov. Med turforlænger øges rækkevidden med op imod 200 km. Turforlænger-varianten, REX, kommer måske igen senere."

Bil Magasinets erfaringer er, at i3 er genial i byen og til blandet kørsel, hvis du har din egen lader eller adgang til én.

Den var den langsomste bil til en lade i en test af ladekapacitet for elbiler i Bil Magasinet i 2020, hvor den tabte til nyere modeller som Tesla Model 3 og Audi e-tron, så forvent længere tid ved ladestanderen, hvis du er på langtur. Til hverdag er det ligegyldigt, hvis du har din egen lader og typisk lader om natten, hvor bilen alligevel holder stille.

Der er 8 års garanti på batteriet og den elektriske drivline, så på en bil fra 2019 er der stadig 5-6 år tilbage af garantien.

bmw i3 s
BMW i3 S

Det enkle cockpit er bygget i andre materialer end øvrige BMW-modeller. Skærmen bag rattet ser lidt lille ud i dag, men fungerer efter hensigten.

© Karsten Lemche
bmw i3
BMW i3 S

S-varianten er født på smalle 19" alu, men har her 20" BMW-fælge i Jet Black som ekstraudstyr. FDM har testet for få biler til at kunne konkludere noget om mekanikkens holdbarhed og har ikke testet nogle af de biler fra mobilitetstjenesten Share Now, der kører i København.

© Karsten Lemche

BMW i3, årgang 2013 – 2018

Antal til salg 119

Tidligere ejere rating 4,7/5

Reservedelsprisindeks 145 (i3, 2016)

Serviceprisindeks 109 (i3, 2016))

Billigste brugtbil til salg 90.000 kr (i3, 2014)

Gennemsnitspriser 164.800 kr

Antal dieselbiler til salg 0

Antal benzinbiler til salg 0

Liggetider: 32

5 finalister til Årets Brugtbil 2021
5 finalister til Årets Brugtbil 2021

Fra venstre Toyota Yaris, Skoda Superb, BMW i3, Mercedes C-klasse og Hyundai i30. Vinderen offentliggøres 14. oktober.

© Karsten Lemche

Totalomkostninger når alt er regnet med

Bilbasen har udregnet TCO (total cost of ownership = totalomkostninger) for de fem finalister ved finansiering, køb, fire års ejerskab og salg efter 80.000 km. .

TCO indeholder omkostninger til afskrivning, finansiering, forsikring, service, ejerafgift, kørsel (benzinpris: 13,21kr, dieselpris: 11,98 kr, kWh-pris: 2,55 kr). Løbetid for finansiering: 84 mdr med 20% udbetaling, effektiv rente: 2,7%, billån indfries efter 48 mdr, bil sælges i ren handel. Forsikringstager bosat i 5000 Odense C, 41 år, elitebilist.

BMW i3 S
BMW i3 S

Bil Magasinet kørte 10.179 km i BMW i3 S i 2019, da den opdaterede model kom til Danmark.

© Bil Magasinet

I 2019 havde Bil Magasinet en BMW i3 S til langtidstest for at lære den at kende og få erfaringer med at have en elbil til hverdag. Artiklen her fra november 2019 opsummerede vores erfaringer:

BMW i3 S i langtidstest på Bil Magasinet

Så hvornår kører du tør for strøm? Spørgsmålet ligger dybt og tungt hos enhver bilentusiast, som endnu ikke selv har haft en elbil, og det er et naturligt spørgsmål, som omgående sætter en stopper for mange andre betragtninger om elbilen.

Rækkeviddeangst kalder man det, når man sidder bag rattet og konstant tjekker elbeholdning og forbrugsmåler. Det var ikke mindst for at komme på den anden side af det, at Bil Magasinet entrerede med BMW i foråret 2019 om at låne en i3 S til en langstidstest.

BMW i3 S blå

10.179 km i en BMW i3 S

Det var i april, vi fik ”Mettewuns”, som blev kælenavnet på vores nye BMW, med en henvisning til at pressechefen for BMW i Danmark også hedder Mette. 

De efterfølgende seks måneder kørte vi 10.179 km, inden bilen blev afleveret igen i god stand uden skader og sågar med fælge, der så ud som nye. De havde ingen skrammer, og manglende tilsvining af forfælgene vidner om, at man hurtigt lærer at køre elbil uden at bruge de mekaniske bremser. 

Når man slipper speederen, er det bilens elmotor, der bremser bilen og samtidig laver energi til batteriet. Der kommer således ingen bremsestøv på fælgene.

BMW i3 S blå
Vi har også ladet den på færgen.

BMW i3 kom allerede i 2013

BMW i3 blev faktisk præsenteret i 2013, og vi har haft den til test i kortere perioder adskillige gange. Vor testbil var den seneste aftapning og således en S-variant endda med fuld udstyrspakke. Men målet var i højere grad at blive klogere på elbilen i hverdagsbrug.

De fleste på redaktionen overvandt hurtigt rækkeviddeangsten, måske fordi vi alle hurtigt lærte at bruge den til det, den er god til: Korte ture i byen. 

Der var stadig en vis angst, når Mettewuns skulle på ture, som pressede rækkevidden. Mest fordi elforbruget svinger mere end brændstofforbruget i en benzin- eller dieselbil i forhold til ydre vilkår. Den er ikke bare følsom for speederfod og hastighed, men også temperatur, vind og last.

BMW i3 S blå
BMW i3 S runder 10.000 km

Rækkevidden i BMW i3 S?

Rækkevidden i BMW i3 S kan vi godt leve med – det er værre med uvisheden om, hvor og hvornår man kan komme til at lade, der stadig kan være en udfordring for elbilen. 

Vi har lade­aftale med Clever og kan nemt finde standere mange steder i hvert fald omkring de større byer. Men det hjælper ikke, hvis standeren er optaget, eller hvis elbilen bruger mere energi end anslået, og man skal finde en stander et andet sted end planlagt.

Til gengæld lærer man hurtigt at sætte pris på elbilens fordele i forhold til benzin- og dieselbiler. Stilfærdigheden giver sig selv, men hurtigheden er en anden gevinst. I acceleration sætter den omgående reaktion ved speedertråd enhver benzinbil til vægs. 

Man kommer næsten altid først ud af lyskrydset, bevidst eller ubevidst.

BMW i3 S blå
BMW i3 S lader ved sommerhuset

Her er, hvad vi lærte om BMW i3 S

Men den er også hurtigere i brug. Man er simpelt hen hurtigere afsted, når man ikke skal starte en forbrændingsmotor og sætte i gear, men blot trykke på to knapper i én bevægelse. 

Varmesystemet fungerer også mere effektivt, omend det også koster mere energi – og dermed rækkevidde.

Af andre ting vi lærte, kan vi nævne følgende:

  • BMW i3 S styrer godt
  • i3 S Kører underholdende
  • Affjedringen er hård i BMW i3
  • Retningsstabiliteten er ringe
  • Rækkevidden kan blive en udfordring på nogle ture
  • Ladehastigheden er i den langsommere ende

Farvel til en BMW i3 S

Du har sikkert registreret, at der er kommet flere elbiler i Bil Magasinet. Det skyldes ganske enkelt, at der er flere elbiler på det danske marked. 

Vi har ikke valgt dem til eller fra, men tilgår dem kritisk som alle andre biler i magasinet. 

Vores langtidstest af BMW i3 S har givet os en nøgternhed i forhold til begrebet, som vi håber vil gøre vores test af elbiler endnu bedre i fremtiden.

BMW i3S langtidstest elbil
© A. Hansen

Teksten herunder er en midtvejsstatus skrevet 16/9-2019

I april fik Bil Magasinet en ny BMW i3 S til langstidstest. Ikke fordi bilen er ny - BMW i3 blev faktisk præsenteret i 2013 - men for at blive klogere på elbilen i hverdagsbrug. Dog fik vi den seneste version i form af den kraftigere i3 S.

En del af den klogskab vi søgte, var at få fjernet nogle af de mest almindelige klichéer og irrationelle forbehold omkring elbiler generelt, så vi kan forholde os nøgternt til de mange nye, som kommer i den nærmeste fremtid.

Det er lykkedes.

Forbehold for elbiler er væk med BMW i3 S

Før vi fik vores i3 S handlede megen af redaktionens interne snak om, hvor langt vi ikke kunne køre i en elbil. Den snak er væk nu. Ikke fordi i3 S kører uendelig langt på en opladning (det gør den ikke), men fordi vi accepterer den begrænsede rækkevidde som en præmis for blitypen på lige fod med, at en benzinbil skal have skiftet olie.

Misforstå mig ikke: Redaktionen er ikke faldet på halen for elbilen som begreb, hvilket vort daglige brug af i3 S også vidner om. Men vi forholder os nu til dem på samme måde som til alle andre biler. 

Det er faktisk en befrielse, fordi det føles rigtigt - sådan rent testmæssigt.

BMW i3S langtidstest elbil
2019 BMW i3 S Connected© A. Hansen

Vi runder 8.000 km i "vores" BMW i3 S

Vi har rundet 8.000 km i vores BMW i3 S på fem måneder, og den fungerer nu som det naturlige valg til opgaver, som den egner sig til. 

Der er stadig en vis "angst", når den skal ud på ture, som presser rækkevidden. Mest fordi elforbruget svinger mere end brændstofforbruget i en benzin- eller dieselbil. Den er ikke bare følsom for speederfod og hastighed, men også temperatur, vind og last. 

Rækkevidden kan vi godt leve med – det er værre med uvisheden om, hvor og hvornår, man kan komme til at lade, der stadig kan være en udfordring for elbilen. 

Vi har ladeaftale med Clever, og kan nemt finde standere mange steder, men det hjælper ikke, hvis standeren er optaget.

BMW i3S langtidstest elbil
© A. Hansen

i3'eren bruges mest til kortere ture

Resultatet er, at vores i3 S, som på redaktionen lyder kælenavnet Mettewuns, bliver brugt til det, som elbiler i almindelighed er bedst til: Kortere ture.

Det gør alle til gengæld gerne. Den er nem at køre især i byen, hvor elmotoren har rigeligt overskud og fungerer kontant og hurtigt på ethvert speederinput som ingen benzinbil kan matche, når man træder på speederen. BMW i3 S er også nem at overskue og placere i trafikken.

BMW i3S langtidstest elbil
© A. Hansen

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...