BMW iX1 elbil test priser

Nyrerne er store, men (heldigvis) ikke også lange på den nye generation af BMW X1.

© BMW

Ny elektrisk BMW iX1 byder på både begejstring og forvirring

BMW iX1 er en ny elektrisk generation af den velkendte X1. Resultatet er kompakt og rummeligt, men der er et par ugler i mosen. Dét, og meget mere, kommer vi ind på i vores test af den nye og elektriske BMW iX1.

14. november 2022 af Emma Steensen & Frederik Hauschildt

Den næste BMW X1 er en elbil

BMW er klar med næste generation af deres mindste høje bil - X1. Den største nyhed er, at den kommer som elbil, hvor den får navnet iX1. Den elektriske SUV følger i fodsporene på storebroren iX3 og glorie-elbilen, BMW iX.

BMW iX1 elbil test priser

BMW iX1 har et udmærket vellykket eksteriør, men kæden hopper af når man træder ind i kabinen. 

BMW’s lille X som elbil

Emma Steensen

iX1 er det elektriske bud på en kompakt SUV fra BMW. Den er rimelig rummelig, kører udmærket og er overordnet set en ganske fin bil, men der er plads til forbedringer, og BMW har flere ting at lære.

I det nordlige Jylland tæt ved Skagen og det brusende Vesterhav møder vi den tredje generation af BMW X1.

Denne gang fås den fuldt elektrisk og har fået et lille ekstra “i” i sit navn, og den kaldes nu iX1 xDrive30. Ud over den elektriske variant kommer BMW X1 også i to forskellige plugin-hybrid varianter og en enkelt benzinvariant. 

Drivlinje og rækkevidde i BMW iX1

Den nye elbil er den mindste af X-modellerne og den første fuldelektriske variant fra BMW i den kompakte SUV-klasse.

Drivlinen har femte generations opladningsteknologi og en rækkevidde på 413-440 km på en opladning. Det elektriske forbrug ligger på 168-181 Wh/km. Her er en elmotor på hver aksel, og til sammen producerer de 313 hk. 0-100 km/t-tiden er 5,6 sekunder.

Udefra ser den nye BMW SUV stilfuld ud, men i kabinen føler man sig dog en smule tabt på gulvet og overvældet af de mange forskellige materialevalg, der ærligt talt virker forvirrende.

Kabinen er på mange måder ikke et vellykket sted, hvilket er en skam, når iX1 lægger ud med at vise gode takter i forhold til eksteriør. Der er for meget at forholde sig til, og det er samme historie, når det kommer til infotainmentsystemet

Layoutet af de mange knapper er for det første ikke særlig tiltalende, og der er så mange, at man mister overblikket, før man overhovedet er kommet i gang.

Læs også: Test af Toyota bZ4X.

BMW iX1 elbil test priser
BMW iX1© BMW

Hvordan kører iX1?

Hvis vi skal tale om fordele ved BMW iX1, så virker den rummelig med fin plads på bagsædet og behagelige forsæder, der tilmed gemmer på en massagefunktion som en udmærket luksusfeature – funktionen er ekstraudstyr.

Indstillingerne for kørekomfort giver i nogen grad mening, selv om man savner, at sportsindstillingen gør mere end blot at gøre undervognen hårdere.

Ønsker man sig fart og acceleration frem for en lang rækkevidde, er her en boost-funktion, der består af en paddel ved rattet, der giver 10 sekunders ekstra kraftoverførsel og en ekstra hurtig acceleration.

Det er nok tiltænkt overhalinger og lignende, men ved dagligdags kørsel er der ikke meget fidus i den knap, medmindre man har lyst til at have det sjovt på bekostning af rækkevidden.

På markedet konkurrerer BMW iX1 med biler som Mercedes EQA og Audi Q4 og placerer sig umiddelbart rigtig godt, når det kommer til specifikationer på hestekræfter, moment og rækkevidde.

BMW iX1 elbil test priser
© BMW

iX1 har fleksibel opladning

Der er stadig et stykke vej, før iX1 bliver en helstøbt bil, hvor alle elementer spiller sammen. Men den er alligevel et ganske udmærket bud på en elbil med fine features, hvis man kan vænne sig til ting som infotainmentsystemet og de steder i kabinen, hvor der er op mod fem forskellige materialer samlet på ti kvadratcentimeter.

Så længe man kan overse det noget forvirrende kabinedesign, så får man en glimrende elbil med god kraftoverskud og et udseende, der ikke skriger overdesignet elbil udefra.

BMW iX1 bliver en af de første elbiler fra mærket, der får en fleksibel opladning, hvor man kan lade uden at skulle bruge ladekort eller en app. Funktionen hedder Plug&Charge og skal gøre opladning enkel.

Tilslut ladekablet til bilen – og de nødvendige data vil automatisk flyde via ladekablet. Det er ikke nødvendigt at aktivere opladningen ved hjælp af et ladekort eller en app – bilen identificerer sig selv. Når opladningen er afsluttet, overføres de nødvendige oplysninger til automatisk betaling.

Plug&Charge-adgang giver også adgang til Ionity-ladenetværket i hele Europa. I Danmark er der syv Ionity-stationer med i alt 35 ladepunkter, og netværket udvides løbende.

I 2023 forventer BMW Group at dække over 90 pct. af de forskellige bilklasser med elbiler

Test af BMW iX1 kort fortalt:

For upræcist

  • Følingen med styretøjet er for upræcist til, at iX1 føles ægte sporty.

Hvileløst rat

  • Bliver vi ved rattet, er det for tykt til, at hænderne rigtig finder hvile.

Spøjse programmer

  • De forprogrammerede programmer, som skal give stemning i kabinen, virker malplacerede.

Vi synes:

BMW iX1 er ved første øjekast en ganske god bil. Det er dog svært for alvor at holde af den, hvilket til dels skyldes kabinen.

Spøjse funktionsvalg fra BMW

Køremæssigt er BMW iX1 en blandet oplevelse. På den ene side virker den rummelig med fin plads på bagsæderne og forsæderne er generelt behagelige, og gemmer tilmed på en massagefunktion, der er en udmærket luksusfeature.

Der mangler imidlertid noget dynamik og sætter man bilen i sport, savner man en helhedsoplevelse og ikke blot en hårdere undervogn. 

Sjovt er det da, at der ved rattet sidder en lille boost-knap, der giver 10 sekunders ekstra kraftoverførsel. Det er god underholdning og velegnet til eksempelvis overhalinger.

Dog kunne man godt forestille sig, at den plads kunne være brugt til noget andet og mere logisk, end at brænde rækkevidde af på sjov og ballade.

Der findes imidlertid en funktion i indstillingerne, der sætter bilen i ekstra spare-mode, som måske ville have givet bedre mening at placere let tilgængeligt. I hvert fald fremfor rækkeviddeslugeren som boostfunktionen hurtigt ender som.  

BMW iX1 elbil test priser

iX1'eren kan kendes på badget og de blå accentstriber langs kofangerne.

Så meget koster BMW iX1

Hvis du meget gerne vil have fingrene i BMW's nyeste elbil, så skal du lige have det hele med, for iX1 bliver nemlig ikke billig.

Bayerne vil have 449.500 kr. for den firehjulstrukne xDrive30, som umiddelbart er den eneste el-variant, der lanceres.

Vil man op i udstyrsniveau, må man slippe henholdvis 484.500 kr. for M-SPORT og 559.500 kr. for Fully Charged.

I den dyreste variant følger blandt andet ting som massagesæder, varme i rattet, metallak og memory-funktion til sædeindstillinger.  

Et væld af forvirring i kabinen

Udefra ser den nye BMW crossover stilfuld ud, men inde i kabinen føler man sig dog en smule tabt på gulvet og overvældet af de mange forskellige materialevalg, der ærligt talt virker mere forvirrende end noget andet.

Kabinen er på mange måder ikke et vellykket sted, hvilket er en skam når iX1 lægger ud med at vise gode takter i forhold til eksteriør. Der er for meget at forholde sig til og det er samme historie når det kommer til infotainment-systemet.

Layoutet af de mange knapper er for det første ikke særlig tiltalende og der er så mange at man mister overblikket, før man overhovedet er kommet i gang.

Læs også: Elbiler i 2023.

BMW iX1 er ikke banebrydende, men...

Med den storslåede lancering af både iX og i4 i baghovedet, så synes iX1'erens rækkevidde på 438 km og derunder ikke synderligt imponerende. Det samme gælder ladehastigheden, som på 130 kW er cirka 30 minutter om at fylde 80% på iX1's batteri. Der er dog gode nyheder:

iX1 har en motor på både for- og bagakslen, og med 313 hk og hele 494 Nm, skrider den til 100 km/t på bare 5,7 sekunder. 

Luksusdetaljer i kabinen på BMW X1

I stedet slutter lillebroren sig til X-familien med styling og teknologi. I kabinen kan man eksempelvis glæde sig over mulighed for massagesæder og det velfungerende, såkaldte "Curved Display", som også bruges i BMW iX.

Brugbarhed og plads er også blandt de dyder, som den låner fra storebrødrene. Bagagerummet tangerer de største sportshaller på 540 liter, og X1 er vokset i højde, bredde og længde, så pladsen på bagsædet er angivelig også bedre.

Læs også: Hvor meget må elbilerne trække?

BMW iX1 elbil test priser
© BMW

Plugin-hybrid og ren benzin

Ikke nok med, at der præsenteres to opladningshybrider med 245 hk eller 326 hk, så lanceres der i Danmark også en variant med ren benzin og 136 hk til forhjulene, takket være en lille 3-cylindret turbomotor.

Plugin-hybriderne kan begge køre op til knap 90 km på en opladning, og når først de løber tør, så kan du fortsætte på benzinmotoren der, som bekendt, kan køre uden at skulle holde ladestop.

BMW iX1 elbil test priser
© BMW

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...