BMW i4 - elektrisk BMW
BMW i4 er baseret på BMW 4-serie Gran Coupé, som også fås med benzin- eller dieselmotor. Det betyder, at kabinen ligner den fra en almindelig 4-serie bortset fra den nye buede skærm, der samler de digitale instrumenter og infotainment-systemet. Det er en kærkommen opgradering af et ellers ret kedeligt instrumentbord.
I stedet for en forbrændingsmotor har i4 bunden fuld af batterier med en kapacitet på 80,7 kWh.
Under udviklingen af den nye BMW 4-serie Gran Coupé havde man hele tiden for øje, at bilen også skulle kunne fungere som 100 pct. elektrisk drevet bil. Derfor har det været forholdsvis simpelt at implementere batteripakken i bunden.

Test af BMW i4 eDrive 35: BMW i4 er en god firmabil på el
Mikkel Thomsager
BMW i4 er en BMW 4-serie ombygget til eldrift, og det er meget mere vellykket, end udgangspunkt antyder. Leder du efter en firmabil på el, er i4 eDrive 35 en spændende mulighed.
Der var engang hvor den klassiske sedan eller hatchback i den store mellemklasse var ensbetydende med firmabil for hovedparten af Danmarks professionelle bilister, og BMW 3-serie var en af de mest eftertragtede af slagsen.
I dag eksisterer begrebet firmabil knapt nok, og hvis det gør, er det nok en SUV. Men trods elektrificering findes firmabilen endnu. Med eldrift hedder den nu i4 hos BMW, som er en 5-dørs hatchback.
BMW i4 koster fra 469.500 kr.
eDrive 35 er indtil videre basis-modellen i i4-programmet. Den “nøjes” én el-motor på bagakslen og 286 hk til en startpris af 469.500 kr. Storebror eDrive 40 nøjes også med én elmotor, men 340 hk, til en startpris af 513.908 kr., mens topmodellen i i4-programmet ind til videre er i4 M50 med to elmotorer og 544 hk til 611.688 kr.
Sidstnævnte er selvsagt en sporty bil. Med M-undervogn og justerbare støddæmpere er den spændt op til en tur på banen, men her lades den i nogen grad i stikken af sin vægt.
Den billigere, svagere eDrive 35 er ikke på samme måde sat op til sjov, og måske derfor fungerer den bedre i hverdagen. Ikke bare som en praktisk medspiller, men også dynamisk set ved en søndagstur på B-veje.
Tykt rat med tungt styretøj giver respekt for reaktionerne, som ikke desto mindre er så forudsigelige som øl til en Oktoberfest, og det er ikke på bekostning af komfort og sporsikkerhed.
Retningsstabiliteten er fin, komforten er god og støjniveauet fra hjul og vind er undertrykt trods 19” hjul og rammeløse sideruder. Begge dele kan være kilde til støj.
BMW i4 priser (juni 2023)
BMW i4 eDrive35
- Ydelse: 286 hk/400 Nm
- Tophastighed: 190 km/t
- 0-100 km/t: 6 sek.
- Rækkevidde (WLTP): 478 km
- Max. ladeeffekt: 180 kW
- Påhæng: 1.600 kg.
- Pris: Fra 469.500 kr.
BMW i4 eDrive40
- Ydelse: 340 hk/430 Nm
- Tophastighed: 190 km/t
- 0-100 km/t: 5,7 sek.
- Rækkevidde (WLTP): 585 km
- Max. ladeeffekt: 205 kW
- Påhæng: 1.600 kg.
- Pris: Fra 513.908 kr.
BMW i4 M50
- Ydelse: 544 hk/795 Nm
- Tophastighed: 225 km/t
- 0-100 km/t: 3,9 sek.
- Rækkevidde (WLTP): 513 km
- Max. ladeeffekt: 205 kW
- Påhæng: 1.600 kg.
- Pris: Fra 611.688 kr.

Batterierne koster på rummelighed
Der er i det hele taget meget gammeldags BMW over køreoplevelsen bag rattet, hvor man har en dejlig oplevelse af at køre bil. Det skyldes givetvis også førerpositionen, som er lav med et cockpit-agtigt udtryk.
Gearvælgeren sidder, hvor BMW’s gearvælger altid har siddet, og den ser ud, som den altid har set ud, selv om det nu blot er en kontakt, der tænder, slukker og retningsbestemmer elmotoren. Til gengæld fungerer systemet hurtigt og effektivt.
Du kan sætter bilen i “Drive” umiddelbart efter. du har tændt den. I mange elbiler er der en reaktionstid/ventetid mellem “tænd” og “kør”, men ikke i BMW.
En del af forklaringen på, at i4 ligner en BMW, som vi kender den, er, at i4 ikke har flad batteribund som i mange nye elbiler. Batterierne er placeret under kabinens gulv og i bagagerummet.
Det koster på rummeligheden. BMW i4 er en hatchback, så bagsædet kan lægges ned, og det giver plads og fleksibilitet, men der er ingen frunk (bagagerum i bilens front), og bagsædepladsen er kun tilstrækkelig.
Der er dog plads til to voksne, som til gengæld sidder fint, fordi bilens layout gør, at sædehynden ikke er sænket, for at sikre tilstrækkelig lofthøjde.
Læs også: Test af BMW iX1.

Rækkevidde og forbrug i i4
Den kraftigere i4 M50 med to elmotorer stiller med et batteri på 89,3 kWh. I4 eDrive 35 med kun én motor nøjes med 70,2 kWh (netto 66 kWh). Det begrænser rækkevidden til 472 km, men til gengæld er det 472 reelle kilometer – i hvert fald i sommertemperaturer.
Det officielle forbrugstal efter WLTP-normen lyder på 162 Wh/km. Under testen præsterede vi 165 Wh/km i tørt, varmt vejr med i4 eDrive 35.
BMW’en må trække 1.600 kg på krogen og elbetjent trækkrog fås som en del af er en del af en udstyrspakke kaldet “Charged” til 31.124 kr. Pakken omfatter også ratvarme, ambient belysning i kabinen, parkerings assistant plus, og Bluetooth med udvidet smartphone funktion og trådløs opladning.
Ladekapaciteten er er mere forsigtig end hos de nyeste elbiler, men 180 kW på lynladere er stadig inden for rammen af rimelig ventetid for ophold ved en superlader, hvoraf mange alligevel endnu kun kan levere 150 kW.

Få biler gør det bedre og billigere end BMW i4
Førerpostitonen er som i mange andre BMW’er, og midterkonsollen med “gearstangen”, ligner sig selv, men i4 har BMW nye skærmløsning, hvor to store rektangulære skærme, der sidder i forlængelse af hinanden, gør det ud for instrumenter og sekundær betjening.
Skærmene er lækre og klare uanset lys og solindfald. Instrumenterne har et spøjst layout, som BMW ikke desto mindre genbruger i alle sine nye elbiler.
Den sekundære betjening på centerskærmen kræver tilvænning. Kabinen har få dedikerede kontakter og greb, så man skal ofte trykke sig gennem flere menuer, for at ændre på en indstilling.
Men som skærmene er kabinens finish flot, og det giver et lækkert kvalitetsindtryk.
Vi synes:
Hvis det gamle begreb “firmabil” kan elektrificeres, er der lige nu få biler, der gør det bedre og billigere, end det billigste BMW i4.

BMW i4 specifikationer
BMW i4 eDrive 35
Pris på testbil: 551.124 kr.
Opbygning: 4-dørs, 5-sæders hatchback, baghjulstræk, elmotor, 66 kWh batteri (70,2), 11/180 kW
Ydeevne: 286 hk, 400 Nm
0-100 km/t: 6,0 sek.
Topfart: 190 km/t
Forbrug: 162 Wh/km 165 (Wh/km)
Rækkevidde: 478 km (WLTP)
Dimensioner: 478/185/145 cm
Akselafstand: 285 cm
Vægt/last/påhæng: 2.065/480/1.600 kg
Bagagerum: 470-1.290 liter
Dæk: Michelin Pilot Sport 245/40 R19-255/40 R19
Garanti (mekanik/lak/rust/batteri): 2/3/12/8 år
Afgift: 740 kr.

TEST af BMW i4 eDrive40
BMW i4 kører på el, men det er ikke det vigtigste – det har større betydning, at den både ligner, kører og opfører sig som en BMW.
Steen Bachmann
Inden jeg flyder over med skamrosning af den alpinhvide, velfungerende og alsidige BMW, vi har fat i her, så lad os få overstået en central og kikset ting ved den: BMW har en politik med at undlade at montere adaptiv fartpilot i visse nye modeller.
Det er skørt og uforståeligt, at en ny elbil til over en halv million kroner er født uden det mest selvfølgelige udstyr for biltypen, nemlig en funktion, der selv holder afstand til bilen foran og selv kan køre bilen i stop’n-go-trafik (host-host, det har været standard i Tesla’s biler i årevis).
Det er flovt for et premiummærke at fremhæve “Fartpilot med bremsefunktion” i listen over standardudstyr, for vi skriver 2023, og selvfølgelig skal en elbil have adaptiv fartpilot.
Læs også: Her er den nye BMW i5.

Nå, men har du råd til en af de pakker, hvor udstyret følger med (eller tilkøber adaptiv fartpilot separat), får du en af de lækreste og mest atletiske elbiler på markedet.
BMW i4 er baseret på samme platform og deler karrosseri og kabine med den almindelige 4-serie. I stedet for en fossildrevet motor er her et stort batteri bunden og en elmotor ved bagakslen, der trækker på baghjulene. Der fås også en dyrere og hurtigere variant med M-udstyr, to elmotorer og firehjulstræk, men testbilen ligner et bedre køb.
På små og snævre biveje i Vestsjælland camouflerer i4 sin vægt på formidabel vis. Den bevæger sig med lethed som en baghjulstrukket BMW skal, og kun når du virkelig presser den i skarpe sving, kommer den høje vægt snigende som en usynlig hånd, der ligesom gør det sværere at skifte kurs – det opleves kun og sker forudsigeligt på skridgrænsen ved astronomiske hastigheder.
På langturen medvirker en kompetent undervogn og store hjul til en formidabel retningsstabilitet. Den adaptive fartpilot (hvis man har husket at bestille den!) gør lange stræk til en fornøjelse.
Hvor lang er rækkevidden?
Rækkevidden for testbilen er hele 590 km i henhold til WLTP-normen, men hvordan ser den ud i virkeligheden? Det tester vi på en hurtig tur fra Slagelse til Skanderborg med fire voksne og bagage ombord.
Da testbilens forrige tur også var primært motorvej, og det er 0 grader ved afgang denne morgen, lover bilen 470 km. Vi har præcis 200 km til målet og det samme retur, så det er interessant, om vi skal lade undervejs.
Jeg har gode erfaringer med troværdigheden i BMW’s rækkeviddemålere, men uanset mærke bryder elbiler sig altså ikke om motorvejskørsel — vindmodstanden over 100 km/t stjæler energi.
Læs også: Duel mellem to af de bedste plugin-hybrider - BMW 330e vs Mercedes C300e
Efter de første 200 km viser rækkeviddemåleren, at vi har 250 km tilbage, hvilket er virkelig godt for en elbil. Det betyder, at vi bør kunne komme hjem uden at lade, og sådan bliver det: Der er 25 km tilbage på batteriet, da vi når tilbage til min Clever-hjemmelader.
Det interessante er, at jeg lod bilen selv følge de aktuelle hastighedsgrænser på 80, 110 og 130 km/t, og på intet tidspunkt lå i læ bag en lastbil eller var udsat for mærkelige oplevelser med lynladere, der ikke fungerer eller yder meget mindre, end de bør. BMW i4 er en af mest attraktive elbiler lige nu.
Vi synes
Den eldrevne BMW 4-serie er en skøn og alsidig bil – men tjek udstyret, inden du køber.
Testbilen: BMW i4 eDrive40 Fully Charged

En elektrisk M-model?
Topmodellen hedder BMW i4 M50, og her får man som standard et progressivt styretøj med variabel udveksling afhængig af hastighed. Bagakslen er udstyret med luftaffjedring, som arbejder sammen med bilens adaptive M-undervogn.
M50’eren har tre forskellige køreprogrammer, Sport, Comfort og EcoPro. I Sport-indstillingen aktivers det, som på “BMW’sk” hedder Sport Booster. Her skærpes responsen fra de to elmotorer, der reagerer endnu hurtigere på speederinput. Kabinen fyldes med en falsk “motorlyd”. BMW kalder det selv for fremdriftslyd og har døbt det “Iconic Sound”. Det er et område, som der bruges enormt mange ressourcer på at udvikle.

BMW i4 eller Tesla Model 3?
Akselafstand på 285 cm er tre centimeter kortere end Tesla Model 3, men benpladsen er udmærket på bagsædet. Rumfølelsen, og ikke mindst lofthøjden, er ikke helt på niveau med det, man oplever på bagsædet i Tesla'en. Det er specielt på grund af dens store glastag, der løfter rumfølelsen i kabinen.
Til BMW i4 kan tilkøbes et glassoltag til 15.000 kr., men det gavner kun passagererne på den forreste sæderække.
Et sted, hvor BMW i4 løser en praktisk udfordring bedre end i Model 3, er i bagagerummet. De to biler er grundlæggende set henholdsvis en hatchback og en sedan. Det betyder, at i4’erens bagagerum er langt nemmere at udnytte, fordi bagklappen åbner højt. Her er Tesla’ens sedanopbygning med lille bagklap sværere at udnytte.
Til gengæld har BMW valgt ikke at udnytte den lille plads der er under kølerhjelmen, til den såkaldte “frunk” – et lille bagagerum i fronten. I et sådant er der ikke plads til mere end ladekabler, men den løsning er rar.

Danske priser på BMW i4 2023
BMW i4 eDrive35
- Ydelse: 286 hk/400 Nm
- Tophastighed: 190 km/t
- 0-100 km/t: 6 sek.
- Rækkevidde (WLTP): 478 km
- Max. ladeeffekt: 180 kW
- Påhæng: 1.600 kg.
- Pris: Fra 469.500 kr.
BMW i4 eDrive40
- Ydelse: 340 hk/430 Nm
- Tophastighed: 190 km/t
- 0-100 km/t: 5,7 sek.
- Rækkevidde (WLTP): 585 km
- Max. ladeeffekt: 205 kW
- Påhæng: 1.600 kg.
- Pris: Fra 513.908 kr.
BMW i4 M50
- Ydelse: 544 hk/795 Nm
- Tophastighed: 225 km/t
- 0-100 km/t: 3,9 sek.
- Rækkevidde (WLTP): 513 km
- Max. ladeeffekt: 205 kW
- Påhæng: 1.600 kg.
- Pris: Fra 611.688 kr.

Er i4 M50 markedets sjoveste elbil?
Da elbiler har et ryg for ofte at være klinisk kedelige, så satte Bil Magasinet sig for at finde den sjoveste elbil på markedet. Derfor tog tog vi fire biler med til Sturup Raceway i Sverige, hvor myter og køreegenskaber for alvor kunne testes!
Bilerne:
BMW i4 M50
Fælles for alle biler er, at de befinder sig i mellemklassen, har omkring 500 hk og koster mellem 500-600.000 kr.
Forventningerne, da vi ankom til banen, var særligt høje til den blå Bimmer med M-logoer smækket på fronten og bagklappen. Vil du se, hvordan den klarede sig op mod de tre øvrige elbiler, så klik hér.
Læs også: Test af BMW X3 hybrid.
