BMW X1 forfra
© A. Hansen

Test af BMW X1: God SUV – lidt for lidt BMW

BMW’s lille SUV fås med mange forskellige motorer. Den savner lidt BMW-følelse, men står godt i forhold til konkurrenterne, og er du sjælden bruger af bilen, kan du få en udfordring. Vi tester X1 og gennemgår alle specifikationer og danske priser.

3. maj 2023 af Mikkel Thomsager

Tredje generation af BMW X1 bygger videre på BMW’s SUV-traditioner. Det er en rummelig, højbenet, 5-dørs hatchback med mange praktiske fordele, pakket ind i et typisk BMW-udtryk og god køredynamik.

Den nye opladningshybrid giver usædvanlig lang rækkevidde på el, men i nogen grad på bekostning af den klassiske BMW-køreglæde.

X1 er BMW's lille SUV, som teknisk set bygger den på samme grundlæggende teknik, som BMW's og Mini's andre forhjulstrukne modeller, og de deler også et det omfattende motorprogrammet. 

BMW X1 bagfra
© A. Hansen

BMW X1 fås med el på flere måder

Den nye X1 fås også som elbil, kaldet BMW iX1 som er den billigste i programmet, og den ligner stadig den mest attraktive variant.

Den har to elmotorer og 313 hk til 464.157 kr. Det er knapt 38.000 kr. mindre end den billigste opladningshybrid med 245 hk, der starter ved 501.956 kr. Det er lige godt 4.000 kr. mindre end den billigste benzin-variant med bare 136 hk til 506.030 kr.

Vil man have en diesel har den 163 hk, og så starter prisen ved 598.099 kr.

Hybrid-varianten ligner med andre ord et godt kompromis, ikke mindst i Danmark, hvor afgiftsystemet i øjeblikket favoriserer opladningshybridbiler. 

Se prislisten nederst i artiklen.

Læs også: Her er den nye BMW i5.

BMW X1 gearvælger
© A. Hansen

BMW X1 PHEV i to versioner

Der er to opladningshybridversioner (PHEV) i BMW X1-programmet med 245 hk eller 326 hk, som i testbilen. Effektforøgelse skyldes udelukkende tuning. 

Benzin-motoren er den samme 3-cylindrede motor, som i basis-benzin-udgaven. I den lille hybridmodel er benzin-motorens effekt dog er skruet op til 177 hk, og også el-motoren er kraftigere. 

Men batteriet på 9,7 kWh er det samme, så elrækkevidden på nok så imponernede 83 km er den samme i de to varianter. Den gør X1 reelt brugbar som elbil i hverdagen med umærkelig turforlænger, når det kræves.

Men det er som om eldrift er landet i X1 på bekostning af de klassiskere BMW-dyder. Motorens gangkultur er et gammel BMW adelsmærke, men den er ikke noget at skrive hjem om i den 3-cylindrede benzin-motor, som endda er forholdsvis højlydt, når den skal præstere.

I forhold til konkurrenterne, som er Audi Q2, Mercedes GLA, Volvo XC40 /C40, Lexus UX og Alfa Romeo Tonale er BMW X1 dog en velkørende, adræt tysker.

Læs den sammenlignende test af Mercedes GLA, Volvo C40 og Lexus UX her.

BMW X1 gearvælger
© A. Hansen

God plads alle steder

Sammenlignet med konkurrenterne i klassen er kabinen rummelig på alle pladser. Det gælder også de elektrificerede udgaver. Det er utroligt, hvordan BMW formår at placere batterierne helt umærkeligt i bilens kabinen, selvom bilen ikke fra starten af er designet til at være en elbil.

Bagsædet er let tilgængeligt, voksne sidder godt og det er let at montere barnestole.

Bagagerummet er på 495 liter, hvilket også er i den øvre ende for klassen. Rummet er regulært, og under bunden er der et dedikeret rum med plads til ladekabler, men ikke meget mere.

Førerpladsen er som udgangspunkt velindrettet med en forholdsvis høj førerposition, som giver fint overblik over bil og trafik.

BMW X1 bagagerum
© A. Hansen
BMW X1 kabelrum
© A. Hansen

Udfordrende infotainmentsystem

Betjeningen er som udgangspunkt nem. De gængse kontrakter og greb sidder, hvor man vil række efter dem.

Den største svaghed er dog den sekundære betjening, der er samlet i den store trykfølsomme centerskærm, som også huser det nye infotainment-system.

Nogle betjeningselementer kræver flere tryk, og man må samle sin opmærksomhed om skærmen, for at finde den rette menu. Det gælder eksempelvis varme og ventilationssystemet.

Infotainmentsystemet er opbygget med kontoadgang, som er svært tilgængeligt. Det kræver en BMW-konto at få fuldt udbytte af systemet. Har man ført indrette sig, vil systemet givetvis være lettere at bruge i hverdagen, men låner man blot bilen, er der mange forhindringer.

BMW X1 kabinens frontpanel
© A. Hansen

Pænt standard-udstyr

Standardudstyret er omfattende med fuld sikkerhedspakke inklusive alle elektroniske systemer. Standard er også fuld led-lys, parkeringsassistent, elbagklap og det digitale førerdisplay.

BMW har i perioder haft udfordringer med at levere automatisk fartpilot, så man skal sikre sig, at denne er med.

Har man mulighed for at vælge dækstørrelse, så gå af de mindre dækstørrelse. BMW's modeller er ofte følsomme for dæk, som har stor og mærkbar indflydelse på bilens egenskaber. Den dynamiske gevinst ved at vælge en større dækstørrelse er lille, men komforten er ofte mærkbart ringere.

BMW X1 priser

  • X1 sDrive18i X-Line, Benzin, 136 hk, 506.030 kr.
  • X1 sDrive18i M Sport, Benzin, 136 hk, 526.361 kr.
  • X1 xDrive25e aut. M Sport Benzin+el, 245 hk 501.956 kr.
  • X1 xDrive25e aut. M Sport Plus Benzin+el, 245 hk 557.340 kr.
  • X1 xDrive30e aut. M Sport, Benzin+el, 326 hk, 545.178 kr. (testbilen)
  • X1 xDrive30e aut. M Sport Plus, Benzin+el, 326 hk, 600.751 kr.
  • X1 xDrive20d X-Line, Diesel, 163 hk, 598.099 kr.
  • X1 xDrive20d M Sport, Diesel, 163 hk, 625.384 kr.

Se BMW X1 med el her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...