Dette er 20 minutter efter hændelsen, hvor bilen ingen respons havde på hverken speeder eller bremse

© Privatfoto

BMW'er selvantænder igen

Det er sket igen. BMW'er selvantænder og brænder helt ned - på trods af en tilbagekaldelse for præcis dette problem tilbage i 2018.

15. februar 2023 af Gustav Reeh Persson

Brandfarlige BMW'er

Der er igen oplevet tre eksempler i Danmark på BMW'er med dieselmotorer, der er brudt i brand under kørsel, skriver Ekstra Bladet. Grunden til at der skrives 'igen' er, at BMW havde lignende eksempler tilbage i 2018, hvor BMW tilbagekaldte ca. 6.500 biler i Danmark ifølge Ekstra Bladet.

Problemet med dieselmotoren dengang var med EGR-systemet, der bruges til at efterbehandle bilernes udledning af skadelige stoffer. Mistanken er, at det er samme problem, der denne gang også er årsagen til disse forfærdelige hændelser. Heldigvis har der indtil videre ikke været nogen personskade til følge.

Her ses BMW'en igennem forruden et døgn efter branden. Alle nåede ud i tide før brænden fik personskader til følge.

© Privatfoto

BMW'erne i risiko

Bilerne, der i 2018 blev tilbagekaldt, er BMW 3-, 4-, 5-, 6- og 7-serie samt X3, X4, X5 og X6 med 4-cylindrede dieselmotorer eller 6-cylindrede dieselmotorer. I 2018 gjaldt tilbagekaldelsen disse modeller med 6-cylindret motor produceret mellem juli 2012 og juni 2015. Og for de 4-cylindret dieselmtoroer gjaldt modeller produceret fra april 2015 til september 2016.

"Årsagen til de aktuelle tilfælde kender vi ikke, men et godt bud kunne være en øget mængde af sod i indsugningsmanifolden i kombination med en utæt EGR-køler. Hvis kølervæsken fra en utæt EGR-køler løber ind i indsugningsmanifolden og lægger sig sammen med soden, kan soden blive opløst og i kombination med høj varme kan det udvikle sig til, at soden brænder sig igennem manifolden,” siger tekniker i FDMs rådgivning Yasser Abaiji. 


Hvad man skal gøre som BMW-ejer

Disse hændelser er yderst sjældent, men hvis man alligevel er bekymret, kan man kontakte et BMW-autoriseret værksted. Der kan man bl. a. for at vide om ens bil var en del af tilbagekaldelsen fra 2018. Hvis det ikke var og man stadig er utryg, kan man kører forbi et hvilket som helst værksted og få dem til at gennemgå bilen og specielt EGR-systemet. Det anbefaler FDM. 

BMW Danmark vil ifølge FDM ikke udtale sig før den brandtekniske undersøgelser er færdige.

Læs også: Duel mellem to af de bedste plugin-hybrider - BMW 330e vs Mercedes C300e

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...