Med de smalle nyrer var “Goldfish” relativt diskret. Kun BMW’s motorafdeling kendte til V16-projektet. Bilen har 6-trins manuel gearkasse.

I kælderen hos BMW gemmer der sig noget HELT vildt: "Projekt Guldfisk"

I 1988 udviklede BMW et hemmeligt projekt kaldet "Guldfisken"! Det nuttede navn dækker over et Autobahn-missil med en 6,7-liters V16-motor. Se de unikke billeder og få historien hér!

17. juli 2022 af Christian & Anders Richter

Mød "Project Goldfisch"

Bil Magasinet er taget på besøg i BMW's hemmelige bilsamling. I en lagerbygning i München står prototyper, racerbiler og produktionsbiler med tæt på nul km på tælleren side om side med få cm imellem dem. Samlingen her tælles i tre cifre, men det er specielt én bil, vi er kommet for at se: BMW 767 – også bedre kendt som "Projekt Goldfisch". En BMW 7-serie udstyret med en 6,7-liters V16-motor. 

De voldsomme luftindtag sluger køleluft i store mængder. BMW’en har lang akselafstand.

De hemmelige BMW'er bor hér

Bil Magasinet har som nogle af de få motorjournalister i verden fået adgang til dette slaraffenland af BMW'er – mod at vi lover, kun at tage fotos af de biler, som BMW Classic-medarbejderne siger er ok. BMW-folkene tror ved en fejl, at vi ikke kan forstå tysk, og vi lader som ingenting, da de kort diskuterer, om vi må skyde billeder af en ellers diskret BMW E38 740i. Bilen ligner en standard, men blev bygget til motorguruen Paul Rosche, som også stod bag motoren til McLaren F1. Derfor er den som noget helt specielt udstyret med den 400-hestes V8 fra den daværende BMW M5 E39. Bagefter glider vi forbi en køreklar Rolls-Royce konceptbil, som vi aldrig nogensinde har set før. Vi bliver bedt om at holde kameraet i ro, indtil vi når bilen, vi er kommet for at se: "Projekt Goldfisch".

Et af de ydre kendetegn på, at dette ikke er en helt almindelig 750i er det åbne gitter mellem baglygterne. Baglygterne er også blevet lidt mindre.

BMW 767i E32

Midt i et hav af 7-serier og diverse BMW-udrykningskøretøjer står dagens hovedattraktion. Forfra ligner det en ganske almindelig BMW 7-serie E32 fra slutfirserne, men der er noget mærkværdigt ved dette eksemplar. Bag bagdørene har den brune luksuslimousine to markante luftindtag, der ligner noget fra en af datidens Ferrari’er. Men netop denne BMW gemmer på en hemmelighed, som ingen italiensk superbil fra 1980’erne kunne matche.

16 cylindre i en V-formation yder 408 hk. I alt er der 6,7 liter slagvolumen. Køleren er der ikke blevet plads til foran.

Testet i 1988 men først kendt i 1999

Trods frontens smalle nyrer, som normalt betød, at der lå en beskeden rækkesekser under hjelmen, så er der ufattelige 16 cylindre under den lange kølerhjelm på denne bil. Det tophemmelige projekt blev internt kaldt for “Goldfish”. Og selv om denne frådende motorvejsbetvinger er fuldt køreklar og blev testet allerede i 1988, gik bilen aldrig i produktion – faktisk blev den først offentligt kendt 11 år senere, da en af BMW's motoringeniører, Dr. Karl-Heinz Lange, skrev en bog om sine motor-mesterværker i 1999.

V12'eren ramte plet, så det skulle være større

Det var selvsamme doktor, der stod bag et af BMW’s største motormæssige pletskud i den tunge ende nogensinde: Den 12-cylindrede M70-motor, som første gang dukkede op i BMW 750i i 1987. Den ramte et marked, der var så hungrende efter et motormæssigt statussymbol, at der stod 3.000 på venteliste, da den kom frem.

6,7 liters V16 med 408 hk

Hensigten med den 16-cylindrede videreudvikling med 408 hk var, at holde fast i det teknologiske forspring, BMW med ét slag havde opnået overfor ærkerivalen Mercedes. Fire år skulle der gå, før Mercedes kom på banen med sin V12, og i alle de år havde BMW en stort set færdigudviklet V16 i baghånden, hvis Mercedes skulle blive for farlige. 

Køling af olie og kølevand foregår i bagagerummet, som så til gengæld er skrumpet en hel del.

Motorblokken blev forlænget

Okay, helt klar til produktion var projekt “Goldfish” ikke, for et af problemerne ved at forlænge motorblokken med to ekstra cylindre foran og to bagpå var, at der ikke længere var plads til et køleanlæg foran motorblokken. Derfor måtte køling af vand og olie foregå i bagagerummet, som så skrumpede en hel del. Det er derfor, bilen har de underlige gæller på siden og luftudtaget mellem baglygterne.

Gemte V16-våbnet væk

BMW følte dog aldrig, at Mercedes blev så farlige, at de behøvede at smide deres V16-våben ind i kampen, og flere andre aspekter var også inde over i beslutningen om, ikke at gå videre med "Project Goldfisch". I dag hygger bilen sig i BMW's garage, hvor den dog aldrig startes op. Det var tydeligt, at BMW-folkene frygtede, at der ville gå noget i stykker, og at det ville blive umuligt, at få motoren fikset, da der kun er dette ene kørende eksemplar i verden. 

Våbenkapløbet skulle bremses

En anden årsag til, at projektet blev skrinlagt, var, at de tyske bilgiganter trods det igangværende våbenkapløb var alvorligt bange for, at der ville blive indført hastighedsbegrænsing på Autobahn, hvis bilerne blev for voldsomme. Af samme grund indførte man i 1987 en gentleman-aftale om en frivillig hastighedsbegrænsning på 250 km/t.

Farvel til BMW's V16 

BMW droppede altså planerne om en V16-motor, og det var først da Bugatti, der på daværende tidspunkt var tysk-ejet, at en 16-cylindret motor blev sat i produktion i forbindelse med introduktionen af Veyron i 2005. Dog var motorkonfigurationen her en W16.

De klassiske BMW-fælge passer kun til de sjældne og dyre TRX-dæk. I baggrunden en E38’er med M5-motor, som har tilhørt BMW-ingeniør Paul Rosche.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...