BMW 507

20 sjove facts du helt sikkert ikke vidste om BMW

Vi har samlet 20 facts om BMW, som selv mange af bilnørderne ikke engang kendte til. Dyk ned i de vores liste hér og bliv den ultimative BMW-ekspert.

16. februar 2020 af Steen Bachmann

20 sjove facts om BMW

1. BMW lavede sin første elektriske bil i 1972 baseret på 1602-modellen. Bilen havde 50 hestekræfter og brugte 12 batterier. På dem kunne den køre 30,5 km ad gangen. Bilen kørte sammen med marathon-løberne til De Olympiske Lege i 1972 i München.


2. I 1937 blev en motorcykel fra BMW kåret som verdens hurtigste motorcykel. Motorcyklen havde en 500 kubik turboladet motor. Fartrekorden på 279,5 km/t blev sat på en motorvej i Tyskland af Ernst Jakob Henne og blev først slået 14 år efter.

3. BMW Group stiller mere end 100 cykler til rådighed for transport mellem de forskellige kontorer, mødelokaler og produktionssteder omkring hovedsædet i München. Siden cykelprojektets opstart i 2011 har næsten 11.000 medarbejdere gjort brug af tilbuddet. Dette svarer til at cykle otte gange rundt om jorden.

4. Siden 2006 har BMW reduceret energiforbruget med 35 %, hver gang en bil forlader samlebåndet et eller andet sted i verden.

5. Selvom mange af BMW’s biler har seks cylindre, så er BMW’s globale hovedsæde i München designet, så det rent arkitektonisk er bygget op af fire tårne, der skal symbolisere fire cylindre. Bygningen er tegnet af arkitekten Karl Schwanzer og stod klar til De Olympiske Lege i München i 1972.

BMW's hovedkvarter i München
BMW's hovedkvarter i München

6. De åbne pladser på BMW’s fabrik i Leipzig danner økologisk grobund for forskellige planter og dyr. Der er mere end 40 fuglekasser installeret i træer og på bygningsfacaderne. På grunden er der plantet 40 forskellige træsorter og buske, som er typiske for regionen.

7. Medarbejderne på BMW’s fabrik i Leipzig får dagligt æblemost fra 230 æbletræer, som årligt giver en høst på over to tons.

8. Hvis man samlede alle de BMW biler, som produceres i Europa på en enkelt dag, ville det give et antal på 5.500 biler. Hvis alle disse biler blev linet op, ville det give en længde på 28 kilometer.

Vil du vide mere om BMW og læse test af de nyeste modeller, så husk at købe et abonnement på Bil Magasinet. Det kan gøres lige hér, og det tager kun 2 minutter...

9. BMW var i 1959 i en alvorlig økonomisk krise og var på nippet til at blive solgt til rivalerne fra Daimler-Benz, der står bag Mercedes. Dette blev dog forpurret på en dramatisk generalforsamling med hjælp fra de mindre aktionærer og BMW forhandlerne. Aktionærerne og forhandlernes tillid til og tro på BMW imponerede en af virksomhedens store aktionærer, industrimagnaten Herbert Quandt, som fandt en alternativ løsning gennem drøftelser med koncernens direktion og samarbejdsudvalg.


10. Mange tror, at BMW’s logo skal ligne en flypropel, men det er faktisk ikke tilfældet. Logoet er en kombination af Bayerns nationalfarver og logoet for virksomheden Rapp Motorenwerke. Det var Rapp Motorenwerke, der i 1922 fusionerede med Bayerische Flugzeugwerke under navnet Bayerische Motoren Werke. Begge virksomheder havde under 1. verdenskrig fremstillet motorer til fly, men gik nu sammen om at lave motorcykler og siden biler under navnet BMW.

11. Parkeringssystemet i BMW i3 parkerer bilen helt selv. Du finder et egnet sted til parkering, trykker på en knap, slipper alt - og bilen parallelparker selv, og på snæver plads.

12. Den første bil, BMW producerede hed Dixi og havde 15 hestekræfter.

13. Grillen på en BMW er altid todelt og nyder kælenavnet ”nyrerne”, fordi den ligner… ja, et sæt nyrer.

14. BMW’s oplevelsescenter i München – BMW Welt – er den mest populære turistattraktion i regionen Bayern i Sydtyskland med over 3 millioner besøgende om året.

15. ECO PRO Mode hedder en lille knap, der har været standard i alle modeller siden 2011. Afhængig af din kørestil kan forbruget sænkes med op til 20 %.

16. Luksusbilen 7-serien mærker også den grønne bølge. I seneste version har bilen tabt op til 130 kg på vægten. Det er sket ved brug af kulfiberforstærket plast.

2018 BMW 740i
2018 BMW 740i

17. München og flere store byer i USA kan man nu lade sin BMW fra lygtepæle med indbygget strømudtag.

18. Den nye superbike BMW 1000 RR er netop lanceret i tredje generation med nyudviklet motor og affjedring. Motoreffekten er øget til 207 hk ved 13.500 o/min, og samtidig er vægten reduceret til 197 kg. Den kom til Danmark i foråret 2019 til 269.890 kr.

19. BMW i3 er verdens første serieproducerede bil, hvor der er brugt kulfiberforstærket plast i hele bilens konstruktion. Kulfiber er mindst lige så stærkt som stål, men 50 % lettere. 95 pct. af materialerne i BMW i3 kan genanvendes.

Vil du vide mere om BMW og læse test af de nyeste modeller, så husk at købe et abonnement på Bil Magasinet. Det kan gøres lige hér, og det tager kun 2 minutter...

20. Den nye BMW 8-serie styrer på alle fire hjul. Den medstyrende bagaksel kan dreje baghjulene i grader op til 2,5. Ved lavere hastigheder drejer baghjulene i modsatte vinkel af forhjulene for bedre manøvredygtighed, mens de ved højere hastigheder drejer i samme retning for bedre stabilitet.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...