© Privat

TV-vært: Elbiler er ikke perfekte, men de er bedre end alternativet

"Selv meget mere ydmyge elbiler kører bare bedre end deres dinosaursovsebællende kollegaer. De trækker med smidighed og autoritet dér, hvor det er mest hverdagsanvendeligt. I byen, ved moderat fart, rundt i svinget og op i fart fra stilstand. Og de gør det uden, at kabinen fyldes af vibrationer og støj. Elbil er zen," skriver den tidligere So Ein Ding-vært i en klumme.

8. december 2022 af Nikolaj Sonne, DR-vært og ekspert i elbiler

Glem de to standardspørgsmål

Som batteribilbilist mødes man ofte af de to samme og sammenhængende spørgsmål:

  • Hvor langt kører den på en opladning?
  • Hvor lang tid tager den at lade op?

Og enhver tøven opfattes af batteriskeptikeren som udtryk for Stockholms-syndrom, hvor gidslet udvikler sympati for gidseltageren. Svarene 3-4-500 kilometer og 6-7-8 timer er jo teknisk set korrekte - MEN!

I praksis giver ovennævnte datapunkter jo ikke et retvisende billede af, hvordan det faktisk er at køre i en elektrisk bil. Det er noget andet, og du kan ikke ligge og trække din tonstunge kæphestetrailer op og ned af Brennerpasset dagen lang. Og ja, længere ture kræver planlægning, og at man tænker sig lidt om. Men hvis dét virker for uoverskueligt, synes jeg, man skulle overveje, om man overhovedet burde færdes ude i trafikken.

Til gengæld for ulejligheden får elbilister glæde af en bil, der altid er varm - eller kold afhængig af præference. Som bybo uden garage føles det som at nå et højere civilisationsniveau, at man ikke skal tænke på at skrabe is af bilen. Komforttemperatur uden tomgang gør kabinen anvendelig til andet end transport. Fuglekiggeri og søndagsturspizzaspisning eksempelvis. Og med en oppustelig luftmadras er min elbil en meget lille, men også utroligt hurtig autocamper.

Elbiler kører bare bedre

Sammenlignet med fossilbiler er elektriske biler vanvittigt energieffektive. Omregnet til benzin kører min elbil reelt – i praksis, uden snyd – 55 kilometer literen, vel og mærke samtidig med, at det fremgår af registreringsatttesten, at der er godt 500 heste i stalden. Og selv meget mere ydmyge elbiler kører bare bedre end deres dinosaursovsebællende kollegaer. De trækker med smidighed og autoritet dér, hvor det er mest hverdagsanvendeligt. I byen, ved moderat fart, rundt i svinget og op i fart fra stilstand. Og de gør det uden, at kabinen fyldes af vibrationer og støj. Elbil er zen.

Når det gælder opladning på farten, er Tesla’s Supercharger netværk (endnu) langt foran alt andet. Dels er det forbilledligt integreret i bilens navigation, men vigtigere for hverdags-blodtrykket er, at det er nemt – sæt stikket i – og pålideligt. Ikke noget med at fedte rundt med brikker, apps og kreditkort, og kun én gang har jeg oplevet ladekø - på fire minutter. Da jeg er flat-rate kunde hos Clever – og fordi jeg er et nysgerrigt menneske – er det som regel deres lynladestationer, jeg prioriterer over Tesla på længere danmarksture. Det har været spændende – hvis man synes, det er spændende altid at holde i kø. De nye stationer i Køge og Odense åbnede ganske få timer inden det væbnede oprør af utilfredse kunder.

Byg flere store stikkontakter NU!

Flyt din PHEV!

Mange laderstandersnakke giver indtryk af, at det kommer som en (kedelig!) overraskelse for nye elbilister, at den reelle praktiske ladehastighed er meget afhængig af temperatur, og hvor meget el der er på batteriet. Når producenten siger “op til xx kW”, burde der være en meget tyk streg under “op” – og mere reel kundevejledning. For der er en verden til forskel på at holde 10-20 minutter og 30-40 minutter.

I byen er der rift om alle parkeringspladser. Og der er kun én ting, der smerter en rettroende, grøn og frelst batteribilsbilist mere end en plugin-hybrid, der står og sutter i kablet med sølle 3,6 kW. Og det kan være en plugin-hybrid, der ikke er sat i stikket – men bare holder der – fordi den må. Af princip synes jeg, at der er rigeligt med regler i den her verden – så ind til videre vil jeg gerne opfordre de, der fik fossilbil med afgiftsrabat, til at udvise lidt conduite og god stil. Indtil videre – næste gang hælder jeg sukker i din benzintank!

Klummen er et udtryk for skribentens personlige holdning og oplevelser.

Læs også: Hvor mange elbiler er der i Danmark?

Vil du høre Nikolaj Sonne holde foredrag om elbiler?

Ønsker du at vide endnu mere om, hvordan det er at være elbilist, så tager Nikolaj Sonne Danmark rundt og holder foredrag om netop det i starten af 2023:

  • København 10. januar 2023
  • Aarhus, 18. januar 2023
  • Odense, 26. januar 2023
  • Kolding, 1. februar 2023
  • Aalborg, 7. februar 2023

Læs mere på batteribil.dk

Klummen, du lige har læst, er fra Bil Magasinets årbog, Elbil Revyen, som klæder læseren grundigt på i elbilernes fascinerende univers. Fordelt på 210 sider får du en oversigt over alle de elbiler, som findes på det danske marked – samt hvilke nye elbilsmærker vi kan se frem til. 

Lige nu kan du få Elbil Revyen til HALV pris! Det er den perfekte adventsgave til kun 99 kr. inkl. levering, og det er uden binding. Og så får du endda en lækker mikrofiberklud fra Turtle Wax oven i hatten!

Bestil Elbil Revyen til halv pris her og få den inden for 3 dage!

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...