Kør 150 km/t med tre sugekopper

Du behøver hverken chauffør eller en ekstern fotobil for at lave et bilfoto med masser af action. Med tre sugekopper, et stativ og en selvudløser kan du få bilen til at ligne noget, der kører 150 km/t

13. januar 2016 af Søren Juul

Den nemmeste måde at lave et billede af en bil i fart er – som tidligere beskrevet på denne blog – ved at fotografere den fra en anden bil i fart. Metoden har dog visse begrænsninger: den kræver nemlig en ekstern fotobil og en chauffør, som skal køre i den modsatte vejbane. 

Heldigvis findes der et trick, som ikke alene kan laves på egen hånd, det giver som regel også et mere dynamisk billede, selvom bilen kører langsomt. 

På Bil Magasinet kalder vi det et "sugekop-billede". Det kan laves relativt nemt, hvis du altså har adgang til et stort fotostativ, tre sugekopper, en fjernudløser til kameraet og har lidt forstand på at efterbehandle billeder i Photoshop.

Metoden er ret simpel: Sugekopper og stativ monteres på bilen, og kameraet positioneres, så stativets ben ikke dækker for hjulet. Det er meget vigtigt, da hjulets rotation er umulig at rekonstruere troværdigt i Photoshop.

Kameraets fokus justeres manuelt, og kameraet sættes til at skyde billeder i en hurtig serie, når fjernbetjeningen aktiveres.  

Hvis asfalten er jævn, og det ikke blæser, kan du med fordel gå meget langt ned i lukkertid og liste afsted i forhøjet gåtempo. Det minimerer risikoen for at udstyret falder af og bliver smadret. Og bare rolig - hvis lukkertiden er tilstrækkelig lang, kommer der masser af fart i billedet. Tag dig ikke af, at bilen bakker på billedet. Det tjener blot som et eksempel. 

Nu skal der samles brikker til et puslespil, der skal samles i Photoshop: Stativ og sugekopper pilles af bilen, og kameraet positioneres præcis, som det sad før, men denne gang på et stativ, der står på jorden. I Photoshop åbnes begge billeder. Fra det statiske billede klones de områder, hvor stativets ben skygger for bilen på det dynamiske billede. Det er ikke nemt, men resultatet kan blive ganske overbevisende. 

Udstyr brugt til dette foto: 

Canon 5D Mk. III spejlreflekskamera
Objektiv: Canon EF24-70 mm f/4L IS USM
Gitzo kulfiberstativ
3 Manfrotto sugekopper
En fjernudløser til kamera
Øde lollandsk landevej 

Data til fotonørderne: 
Brændvidde: 24 mm
Lukkertid: 0,6 sek. 
Blænde: f/14.0
ISO: 100
Exposure mode: Tv (lukkertidsprioriteret)

Bonus-info: Vores grej er efterhånden forældet. I dag findes der nemlig smartere løsninger som f.eks. "Car Camera Rig", der monteres på taget af bilen med bare to sugekopper. Det sparer ikke alene tid i efterbehandlingen, men også åbner op for mere spændende motiver, da kameraet kan monteres meget længere væk fra bilen. 

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...