Juuls billedblog: Sådan tager du nemt et vellykket interiørfoto

Brug indirekte lys fra en blitz og få skarpe interiørfotos uden grimme, hårde slagskygger. Søren Juul viser her, hvordan det skal gøres.

17. december 2016 af Søren Juul

Et billede af instrumentpanelet er et klassisk element i en bilblad. Det kræver dog lidt øvelse at få et brugbart foto i kassen, da der typisk er mere lys udenfor bilen end indenfor. Med mindre du altså skyder et billede af en cabriolet, hvor taget er nede. 

Der er flere løsninger på at tage et godt interiørfoto. Har du et stativ, kan du montere det på bagsædet og eksponere dig ud af problemet. Tag et foto eksponeret efter lyset udenfor og et eksponeret efter det sparsomme lys i kabinen. Efterfølgende lægges de to billeder sammen i Photoshop. 

Personlig sværger jeg mere til brug af kunstigt lys, der gør det muligt at tage skarpe billeder uden et stativ. Men det kræver lidt øvelse. Skyder du den direkte mod på instrumentpanelet, kommer det nemt at se uskønt ud som her:

Direkte blitzlys laver grimme, hårde slagskygger fra rattet og gerne genskær i bilens blanke displays. 


Skyd i stedet blitzen op i loftet eller mod døren. Så lægger du nemlig lyset indirekte lys på instrumentpanelet. Prøv dig lidt frem, da bilkabiner reflekterer lys forskelligt. Det giver mere bevægelsesfrihed, hvis du benytter en ledning mellem kamera og blitz - eller allerbedst: En trådløs blitz.  

Tips til et godt interiørfoto:

- sørg for at rattet står helt lige, hvis du tager et statisk foto.
- sørg for, at gulvmåtterne er fri for snavs. Det glemte jeg på ovenstående foto af en Fiat Panda og det ser ikke for godt ud. 
- start motoren og tænd radioen. Det ser bedst ud, hvis der er lys i bilens displays. 
- Juster luftdysserne i instrumentpanelet, så de sidder ens.
- tag billedet, mens en anden kører bilen. Med en blitz kan du gå langt ned i lukkertid og få fartfornemmelse gennem forruden, mens instrumentpanelet bliver knivskarpt.  
- juster bakspejlet, så fotograf og/eller blitz ikke genspejles. 
- skygger og udefra kommende lysindfald ovenpå instrumentpanelet kan fjernes med et pol-filter. Det kan du læse mere om her.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, så snart du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.