Opel Ascona Irmscher Walter Röhrl, Opel Museum, Opel Classic
© Bil Magasinet

Juuls billedblog: Praktisk fototrick til biludstillinger

Høj ISO-værdi er en genvejen til skarpere billeder uden brug af kunstigt lys eller fotostativ.

5. november 2017 af Søren Juul

Uden et stativ eller en blitz kan det være svært at fotografere biler indendørs. Med sparsomt lys bliver lukkertiden nemlig lang og/eller dybdeskarpheden lav. Det giver ringe billeder. 

Men der er et trick, hvis du ikke orker at slæbe ekstra grej med. Nutidens digitalkameraer er så gode, at du kan skrue en hel del op for ISO'en uden at billedet bliver grynet. Hvis billedet tilmed ikke skal være særlig stort –f.eks. til din Instagram-konto – skal du ikke være nervøs for at pille ved ISO-værdien.

Canon 5D Mk. IV ISO

Se efter ISO-knappen. På et Canon 5D mk. IV sidder den her. 

© Bil Magasinet

ISO-værdien fortæller groft sagt, hvor lysfølsomt dit kamera er, på bekostning af billedkvaliteten. 

Standardindstillingen ISO100 giver det flotteste billede, men kræver mest lys. En høj ISO-værdi på f.eks. 3200 kræver mindre lys, men laver mere støj i billedet. Hvor højt et kamera kan gå op i ISO et kamera varierer. Et Canon 5D mk. IV stopper ved 32.000. 

Hvis ovenstående ikke giver mening, så kast lige et blik på disse snapshots fra Bil Magasinets redaktion, hvor der er horribelt fotolys. Blænden er sat til f/5,6, lukkertiden styres automatisk, mens ISO-værdien varierer fra 100 til 32000. 

Bil Magasinet Viper canon iso

ISO100: Kameraet skal bruge 1,3 sek. for at belyse billedet tilstrækkeligt. Resultatet er ubrugeligt. 

© Bil Magasinet
Viper Canon ISO

ISO 800: Ved at hoppe fra 100 til 800 i ISO kan kameraet nøjes med 1/5 sek. lukkertid, men det er stadig for langsomt til et skarpt, håndholdt billede. 

© Bil Magasinet
Canon ISO Viper

ISO 1600: Dette ISO-trin barberer lukkertiden ned til 1/13 sek., som gør det muligt at lave et lidt skarpere billede. 

© Bil Magasinet
Viper pink Canon ISO America

ISO 6400: Lukkertiden er nu 1/60 sek, hvilket er nemt at fotografere med i hånden. Samtidig er billedkvaliteten stadig rimelig. 

© Bil Magasinet
Canon Viper ISO

ISO32000: På det højeste ISO-trin er lukkertiden lynhurtig på 1/320 sek, men billedet er blevet synlig grumset og grynet. 

© Bil Magasinet

Billedkvaliteten ved høje ISO-værdier afhænger desværre også lidt af, hvor dyrt kameraet er, så forsøg dig frem inden du skyder en hel fotoserie på ISO6400.  

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...