© Bil Magasinet

Juuls billedblog: Giv dit kamera en solbrille og tag flottere bilfotos

Fra standard-foto til et magasin-lækkert billede med et simpelt filter. Og nej, det er ikke et Instagram-filter!

28. november 2016 af Søren Juul

Nogle fotografer hader det, andre kan slet ikke undvære det. Jeg snakker om polfiltret, som bedst beskrives som en solbrille med polariod-effekt til dit kamera. 

Vi bruger det flittigt her på Bil Magasinet til stort set alle vores udendørs bilfotos. Det mætter farverne, mindsker kontraster og fjerner de irriterende reflekser i bilruder, som forhindrer at du kan "se" ind i kabinen.

I kraftig solskin er det helt uundværligt, for det tager brodden af det skarpe lys. Det virker også i gråvejr. Grimme reflekser kan ofte fjernes helt, når du skruer på filtret. Dets effekt ændres i takt med, at du roterer filtret med fingrene. Hvordan virker rent teknisk, må du spørge en anden om. 

Jeg har snuppet et par billeder for at illustrere effekten, men pt. er jeg i Californien, hvor lyset er blødt som silke og skygger er ikke-eksisterende sidst på eftermiddagen. Alligevel er der en forskel at se, som vil være endnu større hjemme i Danmark:

De to første billeder er taget med et polfilter: Man kan se tydelig ind gennem forruden, farverne er kraftige og bilens former fremhævet.

Se så disse to ovenstående billeder, taget uden polfilter: Ruderne tågede og farverne knapt så mættede. 

Polfiltret virker også til kabinebilleder, hvor hjælper med at fjerne irriterende skygger og mindske kontrast mellem ude- og indenfor. Til gengæld stjæler det lidt lys, som du evt. kan kompensere for ved at skrue lidt op for ISO’en.

OBS: Polfiltre kan have problemer med digitale skærme, for grafikken forsvinder, hvis filtret vender forkert.

Polfiltre fås i forskellige størrelser (fx 77 mm – afhænger af diameteren på dit objektiv), typer (cirkulære, som skrues på objektivet eller plader, der skydes ned foran objektivet ved hjælp af et adaptor-kit) og prisklasser. De kan bruges både til fotografi og film. 

På Bil Magasinet har vi gode erfaringer med cirkulære B+W filtre, der koster ca. 2000 kr. stykket. Til gengæld er de ret hårdføre og stjæler ikke meget lys. Uanset hvad fabrikat du vælger, bliver du med garanti glad for investeringen, også selvom det kun koster 500 kr.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, så snart du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.