Juuls billedblog: Fotofusk med et slæbetov kan give skarpere billeder

Motorvibrationer og huller i vejen gjorte det umuligt at tage dette motiv. Men så fandt vi på et simpelt og billigt trick.

24. april 2017 af Søren Juul

På Bil Magasinet har vi et stort kulfiber-stativ, der kan hægtes på en bil ved hjælp af sugekopper. Det kan f.eks. bruges til at tage et billede, hvor kameraet "kigger" ind i kabinen på en bil i fart, mens den jagter en forankørende bil. Ved hjælp af en lang lukkertid og en fjernbetjening kan man nemt tage et anderledes og dramatisk billede.  

Eller - sådan plejer det at være - men gode råd var dyre, da vi skulle fotografere det afsluttende billede af en Dacia Sandero Stepway og en Suzuki Ignis på en ujævn grusvej. Dieselmotoren i Dacia'en rystede så meget, at den sendte vibrationer op gennem kameraet og gjorte billederne uskarpe. Det ujævne underlag gjorte det endvidere umuligt at opretholde et jævnt tempo og samme afstand til den forankørende Suzuki. Det sidste er en forudsætning for at få bagenden af bilen skarp nok. 

Heldigvis er der et trick til at omgå begge problemer: et stykke reb, som du kan finde i ethvert velassorteret redskabsskur. Bilerne forbindes med rebet i trækøjerne, der normalt bruges til bugsering. På en billigbil som en Suzuki Ignis sidder det nede under kofangeren, men du skal typisk finde det løst i reservehjulskittet og så skrue det i bilen gennem et hul i kofangeren. 

Når det er på plads, sætter den forankørende bil langsomt igang og trækker den bagvedkørende bil. Den har slukket motor for at eliminere motorvibrationer. Behold tændingen på, ellers aktiveres ratlåsen. Brug håndbremsen i bilen til at holde rebet stramt. Den trækkende bil holder hastigheden lav - omkring 20-30 km/t - da den bagved ikke rigtig kan bremse. Skab i stedet farten i billedet med eksponeringen. Billedet her er taget med 1/20 sek. - er underlaget jævnere, kan man med fordel tage billedet på en endnu længere lukkertid. 

Rebet fjerner du efterfølgende nemt i Photoshop. Husk at tage et statisk billede uden reb eller trækøje monteret, så du klone et stykke normalt udseende bagkofanger over på dit endelige foto, hvis det er nødvendigt. 

Data til fotonørderne

Udstyr brugt til dette foto:
Kamera: Canon 5D Mark IV
Objektiv: Canon EF24-105mm f/4L IS II USM
Trådløs remote til at udløse kamera

Lukkertid: 1/20 sek.
Blænde: f/14.0
ISO: 100
Brændvidde: 24 mm
Exposure Mode: Tv (lukkertidsprioriteret)
AF: One Shot

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, så snart du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.