Giv bilen en spand lysmaling

Søren Juuls bilbilledblog: En LED-lampe er genial, hvis du skal fotografere biler i mørke. Her er en lynguide til lysmaling

13. marts 2016 af Søren Juul

Når natten sænker sig over byen, åbner der sig en ny og stemningsfyldt verden af lokationer. Skal der en bil med på billedet, kræver det som regel en ekstern lyskilde. Bil Magasinet plejer at bruge nogle klodsede lamper eller almindelige, håndholdte blitz. Den sidste metode kan fungere O.K. (se eksempel her), men den kræver en bunke klippe-klistre arbejde i Photoshop. 

Der findes dog et glimrende alternativ, der sparer tid i efterbehandling, såvel som plads i kameratasken: En LED-lampe. 

Der findes et hav af dem. Drop den billige fra Harald Nyborg til 300 kr. Den er for svag og koncentrerer ikke lyset godt nok. Er penge ikke et problem, så køb en af de populære "Ice light". Selv låner jeg en kollegas LED-lampe, der er produceret i Kina. Den kan næsten det samme, men koster under det halve. 

Udover en kraftig LED-lampe skal du bruge et kamerastativ, en fjernudløser og noget mørkt tøj til et bilfoto.   

Metoden er simpel. Når mørket har sænket sig, positioneres bilen eller bilerne. Kameraet monteres på et stativ og du skyder nogle neutrale billeder med forskellig eksponeringstid og en fast blænde. Fokuser på bilerne. 

Formålet er at få baggrund og himmel på plads til senere brug. Husk at tage et billede, hvor bilerne har lys på. Vi skal bare bruge lyskeglerne, så det gør ikke noget, at resten af det billede bliver helt mørkt.  

Nedenfor ses et billede uden tilsat lys. Lukkertiden er ca. 30 sekunder, og bilerne er uskarpe. Men baggrunden er på plads. Du får brug for den lange lukkertid, så lad være med at pille for meget ved kameraets ISO. Jeg har sat den på 200 i dette tilfælde. 

Nu skal LED-lampen i brug. Skift kameraets eksponeringsmetode fra "Manuel" til "Bulb", hvor spejlet står åben, så længe du trykker på fjernbetjeningen. Indstillingen hedder muligvis noget andet på andre fabrikater end Canon.

Stil dig ved hjørnet af bilen med ryggen til kameraet, tænd lampen, fjernudløs kameraet og gå i et jævnt, roligt tempo rundt om bilen, mens du lyser på bilen. Luk spejlet det øjeblik lyskeglen slipper lakken. Det er vigtigt, at du ikke lyser direkte ind i kameraet med lampen. Et godt tip er at skærme lampen af med f.eks. et stykke bukket pap. 

Dette billede er taget direkte ud af kameraet efter éen gåtur om den gule Ford Mustang. Jeg startede ved snuden i højre side af billedet og gik rundt om bilen på ydersiden af bilen. Bemærk, at lyset er helt jævnt og uden skygger. Hvis du er iført sort tøj og bevæger dig i et jævnt tempo, kommer du ikke med på billedet, selvom du faktisk går ind foran objektivet. 

Samme metode bruges til at fotografere BMW'en i et hug. Husk at ændre fokus fra bil til bil.  

Billederne af hver bil klippes sammmen med et undereksponeret baggrundsbillede. Forlygterne "tændes" ved at klippe lyskegler ind på bilerne fra et fjerde, undereksponeret billede. Processen kræver en del Photoshop-arbejde, men mindre end hvis du bruger f.eks. en blitz.

Nederst kan du se det endelige resultat.  

Udstyr brugt til dette foto: 
Kamera: Canon 5D Mark III
Objektiv: EF24-70 mm f/4.0L IS USM
Manfrotto fotostativ
IS LED-lampe (kina-produkt til ca. 1.500 kr.)
Fjernudløser til kamera

Data til fotonørderne: 
Lukkertid: ca. 10 sek.  
Blænde: f/7.1
ISO: 200
Brændvidde: 55 mm
Exposure Mode: Bulb 
AF: Manuel fokus

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...