Det ældste trick i fotobogen: Bil-til-bil billedet

Det kræver hverken raketvidenskab eller dyrt grej at lave et godt billede af en bil i fart. Her er den lavpraktiske metode, som bilfotografer har brugt i mange år

10. november 2015

Bilbladene og webmedierne er proppet med billeder af biler fotograferet i en 3/4 vinkel forfra eller bagfra, mens hjulene spoler lystigt rundt og baggrunden farer hurtigt forbi. 

Det klassiske bil-til-bil motiv optræder ofte, da det ser godt ud og kan laves på et øjeblik. 

Opskriften er herlig lavteknologisk:  

Kamerabilen kører foran eller bagved bilen, der skal fotograferes. Fotografen tager billedet ud af den forreste siderude, den bagerste siderude, soltaget - eller som oftest: ud af bagagerummet (hvor det kan lade sig gøre), hvor man kan tage billedet fra en lavere højde. Det sidste giver et mere dynamisk look. 

På billedet ligger undertegnede ligger i bagagerummet på en Porsche Cayenne på en bjergvej på Gran Canaria. Der skal tages et billede af den i 2012 nye Porsche 911 Cabriolet til Bil Magasinet. Ved præsentationen af en ny bil har bilfabrikken typisk lavet en stak billeder på forhånd, som forskelige medier så kan dele, men for at skræddersy historien til Bil Magasinets læsere, tager vi så vidt muligt billederne selv.  

Farten er relativt beskeden - omkring 40 til 50 km/t, da højere fart skaber vibrationer i fotobilen med risiko for et uskarpt billede. Tricket er i stedet at tage billedet med en relativt lang lukkertid. Start på f.eks. 1/50 sek. og arbejd dig ned mod 1/30 sek eller langsommere. 

Men pas på! 

Det er ekstremt vigtigt, at chaufføren på kamerabilen er rutineret, accelerer og bremser bilen blidt og altid holder hovedet koldt. Det er også uhyre vigtigt, at du ligger fast og sikkert i bilen.   Optimalt spændt fast med en klatresele til et ISOFIX-beslag, alternativt med benene viklet rundt om bagsædet eller lignende. Den sikreste løsning er naturligvis at skyde billledet ud af sideruderne, hvor du stadig kan have sikkerhedssele på. 

Det er ikke lovligt, så vi kan kun opfordre til at folk forsøger sig med dette trick på en lukket bane. Alternativt, så brug en vej med godt udsyn, jævn asfalt, ingen drilske sideveje, ingen spærrelinjer og jævn asfalt. Vær altid sikker på, at der er fri bane, når kamerabilen trækker ud i overhalingsbanen for lægge sig i position.  

Tip: benyt et polfilter på objektivet. Så du undgår reflekser i ruderne og chaufføren bliver synlig.  

Udstyr brugt til dette foto: 
Kamera: Canon 1D Mark IV
Objektiv: EF16-35mm f/2.8L USM
77 mm polfilter
Kamerabil
Bjergvej

Data til fotonørderne: 
Lukkertid: 1/30 sek. 
Blænde: f/7.1
ISO: 100
Brændvidde: 21 mm
Exposure Mode: Tv (lukkertidsprioriteret)
AF: One Shot

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...