Tilbage til rally-rødderne med den spanske Abarth

A. Hansen
A. Hansen

Det blev til en 3.-plads, da den spanske MC-racerkører Salvador Canellas i 1977 besluttede sig for at at prøve rally i en Seat. Vel at mærke en 3.-plads i Rally Monte Carlo.

Catalaneren var da allerede en kendt racerkører i Spanien, hvor han gjorde sig på motorcykel i mange klasser fra 1968 og frem. Måske fandt han de tohjulede for farlige, da han i 1977 besluttede sig for at prøve rally.

Da han skulle finde en passende bil til forsøget, valgte han naturligvis Spaniens eget bilmærke, Seat. Resultatet blev en heftig, tunet Seat 124, som benyttede en del af den teknik, som siden fandt vej til Fiats Abarth-modeller.

Basis for bilen var en Seat 124 med en motor på 1.430 cm3, men Canellas fik motoren boret op til 1.800 cm3.

Den tilhørende tuning minder om den, som Fiat benyttede på Fiat 131 Abarth, men det 16-vetilede topstykke kom til Fiat senere, så Seat-folkene var først ude med løsningen. Som i flere andre motorsports-projekter omkring Seat-mærket, blev initiativet taget af private, men fabrikken bidrog og bakkedeop med asistance og dele.

Totalrenoveret opvisningsbil

Resultatet blev en potent, velkørende og højtlydende rallybil, der som nævnt gjorde en rigtig god figur i hænderne på Salvador Canellas i 1977, men den kørte ikke året efter.

Bilen har været i Seat-fabrikkens ejerskab i mange år, men med henblik på dette års Monte Carlo Historique, der fandt sted i januar, blev bilen totalrenoveret og genopbygget, af Seats historiske afdeling (billedet herover), som er kustoder for en større samling af Seats historieske biler, så den flunklende flotte, orange Seat 124 Rally kunne sættes ind som opvisningbil.

Se den live herunder.

Seat blog

Annonce:

Velkommen til Bil Magasinets Seat Blog.

Sociedad Española de Automóviles de Turismo, forkortet S.E.A.T., som siden blot blev Seat, blev etableret da den spanske stat besluttede at støtte op om en stribe private virksomheders initiativ til en spansk bilproduktion. S.E.A.T. blev etableret den 9. maj 1950, efter at der var indgået en kontrakt om licensproduktion af biler.

Med Seat Blog går Bil Magasinet i detaljen med Seat i samarbejde med mærket selv. Med udgangspunkt i nutiden graver vi flere gange om måneden i fortiden. Seat Blog er sponseret af Seat, men produceret af Bil Magasinets redaktion. 
Se mere på www.seat.dk

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, så snart du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.