Denne Porsche kørte på Roskilde Ring og er nu solgt for en formue

Porsche 550 Spyder er en af de mest eftertragtede samlerbiler, og denne er set med danske øjne helt unik, da den blev solgt fra ny i Danmark. Find ud af, hvad den netop er solgt for i artiklen hér.

3. august 2019 af Anders Richter

Porsche 550 Spyder

Hvis vi går tilbage i Porsche's historie for at finde nogle af de mest ikoniske biler, vil mange sikkert være enige om, at 550 Spyder er en af dem. Denne model har nærmest opnået gudestatus. Én ting har været alle de sejre i motorsport, den opnåede i 50'erne. En anden side af den var mere dyster. Det var nemlig i en 550 Spyder, at filmstjernen James Dean mistede livet i en ulykke. 

Der blev produceret 40 eksemplarer ialt af 550 Spyder, og specielt én af bilerne er unik set med danske øjne. Produktionsnummer "15" blev nemlig solgt fra ny i Danmark. 

Bygget i 1957

Bilen har chassisnummer "0121", og den blev færdigbygget i slutningen af marts 1957. Første ejer var danske Preben Andersen, som havde et racingteam, der gik under navnet "Palan". Efter ankomsten til Danmark fik han malet et Dannebrog på snuden af bilen, og bag rattet monterede han racerlegenden Julius Voigt-Nielsen. 

Foto: Carsten Frimodt
Foto: Carsten Frimodt

Sejrede i første forsøg

Julius var en god chauffør, og bilen, han sad bag rattet af, var en formidabel racerbil. Det demonstrerede han i sit første løb i Porsche'n, som foregik på den nu nedlagte Roskilde Ring, hvor han tog sejren. Resten af sæsonen gik også fint, og to ekstra guldmedaljer røg med hjem på hylden. 

I slutningen af 1958 blev bilen dog solgt videre til sin nye ejer, britiske John Manussis, som boede i Kenya. Han var racerkører, og flittig deltager i East African Safari Rally. 

En Porsche i Afrika

I Afrika skiftede biler ejer flere gange, og den ydre lak blev skiftet fra sølv til blå. I 1978 kom bilen dog tilbage til Europa, da en italiener spottede den til salg. Han beholdte bilen i 31 år, og brugte den flere gange i det legendariske Mille Miglia-løb. 

I 2012 havde bilen igen fået ny ejer, og her blev det besluttet at restaurere bilen tilbage til fordums glans og ikke mindst tilbage til det udseende, den havde, da den kørte på Roskilde Ring i sin tid. 

Solgt for 25,2 mio. kr.

Restaureringen tog fire år, og siden har bilen kun kørt 100 km. Og i slutningen af maj var bilen på auktion, hvor den fandt en ny ejer, som vil passe på den for eftertiden. Der skulle dog lige en pose penge på bordet først. 550'eren blev budt op i 25,2 mio. kr. inkl. salær, før auktionshammeren lød hos auktionshuset RM Sotheby's.

Vurderingen var faktisk på 27 mio. kr., så den nåede ikke helt i mål, men den opnåede da sin mindstepris, og derfor blev salget gennemført. Man skulle nok have købt den tilbage i 1958, da den kørte på Roskilde Ring... 

Hvad er Richters Garage?

Bloggen er skrevet af redaktionschef på Bil Magasinet, Anders Richter. Her handler det om ældre køretøjer, investeringsbiler og livet i selskab med en privat vognpark, der pt. består af en Porsche 944 Turbo, en Porsche 996 Turbo samt en BMW 750i E32.

Følg Richters Garage og Bil Magasinet på Instagram for daglige opdateringer.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...