Historien om den danske Porsche, som nu er 27 mio. kr. værd

Porsche 550 Spyder er en af de mest eftertragtede samlerbiler. Denne er endnu mere speciel, da den blev solgt fra ny i Danmark, hvorefter den kørte race på Roskilde Ring.

11. maj 2019 af Anders Richter

Porsche 550 Spyder

Hvis vi går tilbage i Porsche's historie for at finde nogle af de mest ikoniske biler, vil mange sikkert være enige om, at 550 Spyder er en af dem. Denne model har nærmest opnået gudestatus. Én ting har været alle de sejre i motorsport, den opnåede i 50'erne. En anden side af den var mere dyster. Det var nemlig i en 550 Spyder, at filmstjernen James Dean mistede livet i en ulykke. 

Der blev produceret 40 eksemplarer ialt af 550 Spyder, og specielt én af bilerne er unik set med danske øjne. Produktionsnummer "15" blev nemlig solgt fra ny i Danmark. 

Bygget i 1957

Bilen har chassisnummer "0121", og den blev færdigbygget i slutningen af marts 1957. Første ejer var danske Preben Andersen, som havde et racingteam, der gik under navnet "Palan". Efter ankomsten til Danmark fik han malet et Dannebrog på snuden af bilen, og bag rattet monterede han racerlegenden Julius Voigt-Nielsen. 

Foto: Carsten Frimodt
Foto: Carsten Frimodt

Sejrede i første forsøg

Julius var en god chauffør, og bilen, han sad bag rattet af, var en formidabel racerbil. Det demonstrerede han i sit første løb i Porsche'n, som foregik på den nu nedlagte Roskilde Ring, hvor han tog sejren. Resten af sæsonen gik også fint, og to ekstra guldmedaljer røg med hjem på hylden. 

I slutningen af 1958 blev bilen dog solgt videre til sin nye ejer, britiske John Manussis, som boede i Kenya. Han var racerkører, og flittig deltager i East African Safari Rally. 

En Porsche i Afrika

I Afrika skiftede biler ejer flere gange, og den ydre lak blev skiftet fra sølv til blå. I 1978 kom bilen dog tilbage til Europa, da en italiener spottede den til salg. Han beholdte bilen i 31 år, og brugte den flere gange i det legendariske Mille Miglia-løb. 

I 2012 havde bilen igen fået ny ejer, og her blev det besluttet at restaurere bilen tilbage til fordums glans og ikke mindst tilbage til det udseende, den havde, da den kørte på Roskilde Ring i sin tid. 

27 mio. kr. er vurderingen

Restaureringen tog fire år, og siden har bilen kun kørt 100 km. Og nu leder den "danske" Porsche 550 Spyder igen efter en ejer, som vil sende den på nye eventyr. Der er dog lige et lille problem: Fordi 550 Spyder er så sjælden, er priserne strøget til himmels. Det er auktionshuset RM Sotheby's, der står for at sælge dette eksemplar på deres Villa Erba-auktion d. 25. maj, og vurderingen er nok til at give os hovedpine. 

27 mio. kr. regner RM Sotheby's med at få for den danske Porsche. Man skulle nok have købt den tilbage i 1958, da den kørte ude på Roskilde Ring. 

Hvad er Richters Garage?

Bloggen er skrevet af redaktionschef på Bil Magasinet, Anders Richter. Her handler det om ældre køretøjer, investeringsbiler og livet i selskab med en privat vognpark, der pt. består af to (!?!) Porsche 944 Turbo, en Porsche 996 Turbo samt en BMW 750i E32.

Følg Richters Garage og Bil Magasinet på Instagram for daglige opdateringer.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.