Snøft! Mercedes C112 er den tyske superbil, som kun blev bygget i ét eksemplar

I 1991 præsenterede Mercedes en af sine mest interessante superbiler nogensinde ved navn C112. Selv om kunderne stod i kø, blev den aldrig til mere end et koncept.

5. juli 2020 af Anders Richter

Mød Mercedes C112

Mercedes har lavet en perlerække af superbiler. Bare tænkt på den originale Mercedes 300 SL Gullwing, som fik verden til at måbe i 1954, hvor den stod til skue på den internationale biludstilling i New York. 

Mange årtier senere stod Mercedes igen klar med en superbil, der ville sende chokbølger gennem bilverdenen. Året var 1991, og Mercedes stod som altid klar på biludstillingen i Frankfurt. De kan ikke have været specielt nervøse, for de havde medbragt noget af en showstopper. Under et klæde stod nemlig, hvad de kaldte for model C112.

C112, en kørende konceptbil

Det kræver ikke megen bilviden at konstatere, at C112 var en ægte superbil. Formen, farven, det stilrene udtryk og så de klassiske mågevinge-døre er alle detaljer, som er lige i skabet efter min mening. Samtidig var C112 ikke en overdreven konceptbil i den forstand, at motorrummet var fyldt op med en falsk motor lavet af papmaché. Denne konceptbil kunne køre – og stærkt endda!

Læs flere nørdede bilartikler i Bil Magasinet hver måned, så husk at starte dit abonnement i dag ved at klikke hér!

C112 fik V12-motor med 408 hk

Motoren, som lå i midten, var en 6-liters V12-motor, som ydede 408 hk. Det var den samme motor, som debuterede i den store Mercedes S-klasse i 1991. Hos Mercedes kalder man denne maskine for M120, og det er faktisk den selvsamme grundkonstruktion, som vi over de næste årtier så i alt lige fra de luksuriøse S-klasser til den vanvittige Pagani Zonda. I C112 var kræfterne nok til at sende den strømlinede sølvpil til 100 km/t på 4,9 sekunder og videre til en topfart på 312 km/t. 

C112 havde klassisk Mercedes-kabine

I kabinen ses det tydeligt, at denne konceptbil faktisk er rimelig køreklar. Der er ikke brugt nogen vanvittige løsninger, og knapper osv. stammer fra reservedelshylderne hos Mercedes. I kabinen vil kendere samtidig spotte gearstangen, som er koblet sammen med en 6-trins manuel gearkasse. 

Lav aerodynamik på C112

C112 var egentlig udtænkt som et koncept, som skulle være med til at teste nye teknologier hos Mercedes. Og aktiv aerodynamik var bare én af detaljerne. Både for og bag var bilen udstyret med spoilere, som kunne hæves, sænkes og vinkles på et utal af måder. Med denne teknologi kunne du opnå en lav vindmodstand, når du havde brug for det, mens du kunne skifte til maksimal downforce, hvis du pludselig fik lyst til at tage et sving med 250 km/t. 

Bagspoileren fungerede også som luftbremse. En detalje som først kom i egentlig produktion med Mercedes SLR i 2004.

Dæktryksovervågning i 1991!?!

Af andre nye tekniske spidsfindigheder på bilen kan nævnes et system, som overvåger bilens dæktryk hele vejen rundt. Det blev senere præsenteret med CL modellen i 1999. Samtidig var C112 også udstyret med en aktiv undervogn, som kunne tilpasse sig vejens beskaffenhed baseret på en lang række udregninger omkring hastighed osv. Ret avanceret i 1991.

Aktiv fartpilot har den også

Noget andet, som var mindst ligeså avanceret, var en aktiv fartpilot, som selv kunne holde afstand til forankørende. Dette er en teknologi, som først nu er kommet til i de mere dødelige biler som bl.a. VW Polo. C112 var udstyret med første generations Distronic, som først i 1999 blev lanceret i en gadebil i form af Mercedes' nye S-klasse. 

Inspiration fra Sauber C11-racerbilen

Hvis du synes, koncept C112 minder dig om noget, er du slet ikke galt på den. Designet og det grundlæggende layout af teknikken, henter nemlig inspiration fra racerbilen Mercedes Sauber C11, som havde en tophastighed på lige over 400 km/t. Den lader vi lige stå et øjeblik...

Læs flere nørdede bilartikler i Bil Magasinet hver måned, så husk at starte dit abonnement i dag ved at klikke hér!

700 kunder betalte depositum

Mercedes C112 blev et kæmpe hit på messen i Frankfurt i 1991, og det var bilen, alle talte om. Den nye sølvpil fra Mercedes var banebrydende rent teknisk, og så lignede det også en ægte superbil. Stemningen var så god, at 700 kunder endda lagde et depositum, så de kunne blive de første til at modtage bilen – men sådan gik det desværre ikke.

En konkurrent til McLaren F1

Selv om C112 ser fantastisk ud sammen med resten af sin sølvpilsfamilie, valgte Mercedes. at C112 ikke skulle gå i produktion. Efter min mening var det en rigtig skidt beslutning, for dette kunne være blevet Mercedes bud på 90'ernes hyperbil, hvor også McLaren sendte sin F1 på gaden. Siden er C112 gået fuldstændig i glemmebogen, og det er en skam.

Hvis du vil se C112 i levende live, så må du en tur til Stuttgart, hvor den med jævne mellemrum er på udstilling på Mercedes' eget museum.

Vil du lære mere om den glemte sølvpil, så tjek Mercedes' egen fabriksvideo med modellen herunder!

Hvad er Richters Garage?

Bloggen er skrevet af redaktionschef på Bil Magasinet, Anders Richter. Her handler det om ældre køretøjer, investeringsbiler og livet i selskab med en privat vognpark, der pt. består af to (!?!) Porsche 944 Turbo, en Porsche 996 Turbo samt en BMW 750i E32.

Følg Richters Garage og Bil Magasinet på Instagram for daglige opdateringer.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...