Teknisk nostalgi: Da navigation var et kort lavet af papir

Mikkel Thomsager er taget et smut ned ad "memory lane", hvor han har set nærmere på noget, der er et godt eksempel på, hvor meget bilerne har udviklet sig.

5. april 2017 af Mikkel Thomsager

Da jeg var unge i 80'erne var bilens anlæg lige så vigtigt som bilen selv, og Bilstereo var noget man eftermonterede. Jeg var fan af Pioneer-anlæg og jeg adskillige. Faktisk havde jeg flere Fiat 127, fordi jeg havde bygget et anlæg, der passede i sådan en.

Men jeg drømte om Alpine, som var det fedeste mærke. I år kan Alpine Electronics fejre 50 års jubilæum. Det hele startede i 1967 som et joint venture mellem Alps Electric og Motorola INC, og to år senere efter blev det store produktionsanlæg i Iwaki grundlagt. Der er også her Alpine har hovedkvarter i dag. Alpine-navnet kom dog først til i 1978.

Alpine LS-5 Computerstyret bilstereo fra 1982
Alpine LS-5 Computerstyret bilstereo fra 1982

Selv om jeg husker Alpine som udstyr til eftermontering, så har mærket været originalleverandør til mange bilmærker næsten fra starten af.

Allerede i 1977 blev Alpine leverandørs til Lamborghini, som blev orignalmonteret med kassettebåndafspillere. Lamborghini benytter stadig Alpine i nogle modeller. Siden kom blandt andre Lotus, Dodge, Jaguar, BMW, Honda og flere til, selv ikke alle benytter sig af Alpine navne i bilen.

Alpine F1 Status. flagskibsmodel i år 2000
Alpine F1 Status. flagskibsmodel i år 2000

Alpine var blandt de første med navigationssystemer. Allerede i 1981 udviklede Alpine, i samarbejde med Honda, den første navigationsenhed til montering i biler. 

Den gik under navnet ”Electro Gyrocator” og var ikke GPS-baseret, som nutidens navigationsanlæg, men en kombination af gasfyldte gyroskoper og specielle stabilisatorer.

Alpine beærbar navigation PMD-B200 fra 2006
Alpine beærbar navigation PMD-B200 fra 2006

Alpine var også blandt de første med bilspecifikke, computerstyrede equalizere, 3-CD changer til montering i instrument-bordet, verdens mindste CD-changer, verdens første ”flip ud”-skærm, Alpine var den første producent i verden til at producere en komponent, som kan interagere med iPod’s.

Alpine Foørste iPod-only radio fra 2007
Alpine Foørste iPod-only radio fra 2007

I dag er lydanlæg integreret 100 procent i næste alle nye biler, men Alpine og andre producenter af lydudstyr er med bag det integrede udtryk. 

Det gælder blandt andet for bilmærker som Audi, BMW, Citroën, Fiat, Mercedes, Peugeot, Skoda , VW og flere.

X701D-A4 modelspecifik anlæg fuldt indtegreret i Audi A4 2015
X701D-A4 modelspecifik anlæg fuldt indtegreret i Audi A4 2015

Måske er du interesseret i...