Håndholdt mobiltelefon bag rattet
© Istock

Skal vi have klip i kørekortet for at holde på rattet?

Flertal i folketinget vil give klip i kørekortet for at tale i håndhold mobiltelefon under kørsel. Det er bare ikke så enkelt og heller ikke rimeligt.

23. januar 2018 af Mikkel Thomsager

Antallet af bøder, som politiet har uddelt til bilister, der kører bil, mens de benytter håndholdt mobiltelefon, er godt og vel halveret på to år. 

I 2015 blev 41.543 sigtet for at  betjene en håndholdt mobiltelefon, mens de kørte bil. I 2017 blev det til 19.926 sigtelser.

Så derfor skal straffen for at gøre det skærpes fra en bøde til bøde og klip i kørekortet.

Øhhh, jow, du læste rigtigt: Trafikministeren Ole Birk Olesen vil ifølge DR stramme reglerne trods et kraftig fald i antallet af forseelser. Det giver sgu ikke mening og virker pop-politisk uden bund i sund fornuft.

Ifølge DF-ordfører Kim Christiansen skyldes faldet, at politiet har lavet mindre kontrol.

"Der kan jo ligge to ting i de tal. Der kan ligge en manglende kontrol på vores veje. Jeg ved jo, at politiet har knappe ressourcer. Det er den ene ting. Den anden er, at 20.000 hændelser stadig er alt, alt for mange. Hvis det resulterer i 20.000 ulykker, så er det 20.000 for mange," udtaler han til dr.dk.

Vil du have Bil Magasinet direkte ind af brevsprækken, så kan du få 3 numre for 99 kr.

Han overser fuldstændig den indlysende årsag til det faldende antal bøder, nemlig at langt de fleste nye biler er udstyret med bluetooth-systemer, som ikke bare gør det lovligt, men også langt mere bekvemt at tale mobiltelefon i bilen, fordi det håndfrit.

Klip er en urimelig straf

Lovforslaget går angiveligt endda længere end det. Det vil forbyde betjening af ethvert elektronisk apparat, som fjerner opmærksomheden fra kørslen.

Efter mere tv er blevet tilgængeligt på telefonen, kan det vitterlig være et problem, at den sidder i forruden.

Problemet er, at mobilen også bruges til mange funktioner, som gør det sikrere og mere bekvemt at køre bil. 

Det gælder eksempelvis orientering i forhold til trafikken. Vejdirektoratet har netop pillet trafikinformationsskiltene på motorvejene ned, og henviser nu i stedet til, at man kan få de samme oplysninger på mobilen.

Googles navigation fungerer faktisk ret godt i forhold til at holde øje med trafikpropper eller uheld, men det foregår også på telefonen. Det samme gør musikstyring.

Man kan ikke afvise, at det også tager opmærksomhed, men det gør betjening af kontakter på rattet eller andre steder i bilen jo også. Det er en del af det, at køre bil.

I givet fald bør man også overveje, om moderne bilers trykfølsomme skærme skal forbydes. De kræver helt klart større opmærksomhed af føreren, end dedikerede knapper, som man kan føle sig frem til.

Derfor er klip i kortet en urimelig straf, som virker vilkårlig og uhensigtsmæssig.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.