© Nordisk Film

Redaktørens udskidte Mazda er nomineret til Film Festivalen i Cannes

Redaktørens slidte Mazda B2200 medvirker i en den danske kortfilm ”Frie mænd”, der er optaget delvist i Hanstholm (se traileren her).

17. juni 2021 af Mikkel Thomsager
© Nordisk Film

Redaktøren har mødt en del overbærenhed om sit køb af en udskidt Mazda B2200 pickup fra 1989, men netop den er bilstjerne i en ny dansk kortfilm, der er nomineret til Film Festivalen i Cannes i juli.

Filmen, hvor Mazda'en medvirker, er instrueret af islændingen Óskar Kristinn Vignisson, og det er en komedie om to gode venner, der kommer i problemer på deres job, hvilket tvinger dem til at gentænke, hvad frihed er for dem. Angiveligt er handlingen inspireret af instruktørens egne oplevelser.

Se min video om bilen herunder.

Ingen tårer over buler

Det var i efteråret 2020, at elever fra Den Danske Filmskole spurgte, om de måtte låne Mazda'en til en filmoptagelse. Det kunne de godt, selv om jeg blev lidt betænkelig, da de meddelte, at bilen skulle køre til Hanstholm, hvor filmens handling foregår. 

Min bekymring gjaldt ikke Mazdaen i sig selv, for den kører fint, men mest at der faktisk en kilometerbegrænsning i forsikringen hos ETU.

Filmholdet lånte bilen i en uge. På vej tilbage fra optagelserne, kørte eleverne (trods advarsler) ind i Københavns miljøzonen, hvilket affødte en bøde på 1.500 kr., og der var store buler i begge forskærme, hvilket løb op i 7.000 kr. 

Men det var rart ikke at skulle græde over bulerne. Skærmene blev repareret på filmskolens regning. Skærmene er nu det absolut rødeste på hele bilen - det er sjovt.

Se traileren fra filmen herunder. Mazdaen optræder første gang ved 0:33.

Første gang i 18 år

I filmen har folkene, at dømme efter filmens trailer, gjort alt for at få bilen til at se så trist og skrotagtig ud, som muligt. Der skulle dog ikke meget andet end lidt skrammel på ladet til.

Bulerne, der sad samme sted på begge skærme, skyldes vist, at der har været monteret et kamera på bilens frontklap. Men det har altså ikke været forgæves. 

Tirsdag blev det offentliggjort, at »Frie Mænd«, som er en afgangfilm fra Den Danske Filmskole, er blevet udtaget til festivalen i Cannes, hvor den skal deltage i kategorien "Cinéfondation", der fremhæver filmskole- og debutfilm. Vinderen sikrer sig en udtagelse til hovedkonkurrencen med sin første spillefilm.

Ifølge Berlingske Tidende er det første gang i 18 år, at en fiktionsfilm fra Den Danske Filmskole udtages til konkurrencen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...