Den europæiske AutoBest jury, der har Bil Magasinets Mikkel Thomsager som dansk repræsentant, kårer hvert år det bedste nybilkøb i Europa. Inden det sker, bliver finalebilerne kørt i dynamiske test på et avanceret testcenter, og i år afslørede det en overraskende vinder af de dynamiske test.
De fandt sted på ÖAMTC-testcentret i Teesdorf uden for Wien, hvor der var arrangeret en to km lang testrute med mange udfordrende discipliner, som afslører bilernes køreegenskaber i detaljer.
I år består finalefeltet af elbilen Dacia Spring, Hyundai Bayon, Opel Mokka, Renault Arkana, Skoda Fabia og Toyota Yaris Cross. Det var her, at Hyundai Bayon overraskende viste sig som den på den udfordrende bane, skarpt forfulgt af den nye Skoda Fabia.
Testresultatet er ikke alene afgørende for, hvem der står som endelig vinder af AutoBestprisen. Det afsløre først i december og er resultatet af mange parametre.
Der kan også være andre biler i klassen, som gør det godt i dynamiske test, så de fem, der medvirker her (Opel Mokka var ikke til rådighed), er blot et øjebliksbillede af en aktuel og grundig dynamisk test.

#1 Hyundai Bayon
Både på tør vej, i glat føre og under krævende manøvrer med høj fart viste Hyundai Bayon sig som den mest kompente af de fem deltagende biler. Dens grundlæggende dynamiske egenskaber er aktivt behjælpelige, tilgivende og kompetente ud i mange egenskaber, hvilket gav den en klar førsteplads i den dynamiske test.
Hyundai Bayon er teknisk set en høj SUV-agtig udgave af Hyundai i20. Den ekstra højde burde koste på de dynamiske egenskaber, men Bayon synes at have styr på sin højde.

#2 Skoda Fabia
Skoda Fabia bygger på samme grundlæggende teknik som den seneste VW Polo, og det er et godt udgangspunkt. Den demonstrerer med overbevisning, at den har styr på alle discipliner, selvom karrosseriet arbejder en del med krængning i sving til følge.
Speederslip i sving ændrer styrekarakteristikken fra neutral til overstyring, og det er godt. Det betyder, at bilen drejer mere end man tror, og hvis man slipper speederen i et sving, er det ofte fordi, man har for meget fart på.

#3 Toyota Yaris Cross
Som Hyundai Bayon er en høj udgave af en Hyundai i20, så er Toyota Yaris Cross – som navnet antyder – en høj udgave af Toyota Yaris. Men forskellen i køreegenskaber er langt større mellem Yaris og Yaris Cross.
Det kan man faktisk se på karrosseriet af Yaris Cross. For der er et usædvanlig stort gab mellem hjulene og hjulkasserne, hvilket antyder, at Yaris Cross er mere SUV end Hyundai Bayon. Altså mere terræn- og mindre gadebil-agtig end Hyundai'en. Det mærkes på affjedringen, som er blødere, mere eftergivende.
Karrosseriet arbejder mere i sving, og krængningen føles voldsommere. Bilen opfører sig ikke desto mindre eksemplarisk, og gevinsten er en bedre komfort på dårlig vej.

#4 Renault Arkana
Renault Arkana stillede til testen på sommerdæk, hvilket måske udleverede bilens egenskaber i forhold til konkurrenterne. Uanset synes den sværere at læse på grænserne, hvorfor man kan komme til at korrigere på reaktioner, som måske ikke fortsætter. Der er overstyring selv ved let speederslip, men det kan være svært at vurdere, hvor voldsom overstyringen bliver.
I sidste ende reddes man af antiudskridningssystemet, men i glat føre er det afgørende at have en sikker fornemmelse af, hvor bilen er på vej hen. Det er ikke ligetil i Arkana.

#5 Dacia Spring
Dacia benytter simple hjulophæng, få elektroniske hjælpemidler og små, smalle hjul. Resultatet er derefter. På tør vej er der ingen hjælp at hente, hvis vejen drejer mere, end man tror, så man slipper speederen. Spring står ikke godt fast i glat føre, hvor den skrider over forhjulene, længere før de lidt dyrere, større og mere avancerede biler.
Det er ikke overraskende, men det er overraskende hvor stor forskellen er. Testbilen stod på sommerdæk, og selv om de er smalle, hvilket burde være til gavn for glatføreegenskaberne, så kan man måske redde noget, ved at køre på vinterdæk om vinteren.

#6 Opel Mokka
Opel Mokka er med i kåringen men deltog ikke i testen.