© A. Hsnsen

Mere dansk vind i håret

Agile SCX hedder en ny Dansk bil, som ikke bare er prissat. Den er køreklar - og den er sjov

28. oktober 2017 af Mikkel Thomsager
© A. Hansen

Bo fra Frederiksberg og Tim fra Vamdrup har arbejdet på bilen i syv år, så lidt forsigtighed er vel passende, når de slipper mig løs på en bane i deres livsprojekt.

Men det varer ikke mange omgange på Jyllandsringen, før jeg glemmer, at jeg sidder i den første og indtil videre eneste prototype af Agile SCX. En lille, åben 2-personers sportsvogn med centermotor, og 225 hk til 600 kg - plus mig.

Det går hurtigt vildere og vildere for sig. Først efter 10 omgange slår det mig, at jeg måske skulle slappe lidt af.

"Men det er der ingen grund til", forsikrer Bo Ørbjerg, den ene af bilens to skabere, da jeg vender tilbage til pitten, og ærlig talt var der heller intet ved bilen, der antydede, at jeg skulle slappe af.

Den virkede færdig og pålidelig og opførte sig, som en fabriksbil bygget til banebrug.

© A. Hansen

Også en gadebil

Indrømmet: Jeg har en svaghed for danskbyggede biler. Der er ikke mange af dem, og netop derfor kræver det en ekstra indsats, når danskere beslutter sig for at gøre det. 

Det gjorde Bo Ørbjerg og Tim M. Hansen, da de mødtes over det, der blot skulle have været en bilhandel i 2010. 

Bo ville købe Tims Lotus Elise. Det endte med, at de besluttede sig for at bygge et kulfiber-chassis til teknikken. Det skulle vise sig besværligt, og i stedet gik de i gang med at bygge deres helt egen bil.

Resultatet er køreklar nu, og det er langt bedre, end du tør tro. 

Ford turbo-motoren på 1,6 liter er på 225 hk uden tuning. Gearkasse er tilsvarende standard, hvilket gør teknikken holdbar og let at servicere.

Vejgrebet er stærkt og styringen uden servo er godt vægtet, præcist og let at læse. Der er endnu ingen elektroniske hjælpemidler, men reaktionerne er nemme at læse, hvilket giver selvtillid til frisk kørsel.

Det er et super fedt projekt, der fortjener al mulig rygvind. I første omgang på banen. men Bo og Tim vil også lave en gadebil.

I videoen herunder kan du se mig kommer i pit efter mine først 10 omgange i Agile SCX.

Opbygning

Opbygning 

2-sædet åben sportsvogn med centermotor og baghjulstræk. 6-trins manuelt gear. Monocoque i kulfiber monteret med bur og hjulophæng.

Motor

R4, 1,6 16V turbo

225 hk ved 6.350 o/min.

300 Nm ved 4.200 o/min.

Præstationer:

0-100 km/t: 4,0 sek. Topfart: 235 km/t

Dimensioner

Akselafstand/Sporvidde: 230/145 cm.

Dæk for-bag: 205/45 R16 - 215/40 R17

Yokohama Advan Fleva V701 

Pris

499.000 kr. plus moms og afgifter

Måske er du interesseret i...