Kommentar: Det er bare ærgerligt, vi snupper din bil

Den nye lov om konfiskation af biler ved spirituskørsel er ved at få de værste konsekvenser. Hvad nu, hvis det ikke er førerens bil?

8. december 2014 af Mikkel Thomsager

En kvinde fra Silkeborg kører beruset og uden kørekort, som hun er blevet frakendt. Politiet standser hende og konstaterer, at ugerningen gør dem i stand til at konfiskere bilen. Det er sådan set ok. Problemet er bare, at bilen tilhører hendes kæreste. Hans eneste redning er, at bilen tilfældigvis er leaset, så politiet er nødt til at levere bilen tilbage til leasingselskaber, som har pant i bilen. Læs historien i Midtjyllands Avis.

Jeg bliver totalt tosset over den slags. Ja, spritbilister skal bekæmpes med alle midler, men ikke bogstaveligt talt. Målet helliger - heller ikke her - midlet.

Problemet er ikke straffen i sig selv. Problemet er, at den rammer vilkårligt, og i øvrigt forholder straffen sig på ingen måde til, hvad bilen er værd. Har han en dyr bil, får han en høj straf. Er det en billig, bliver det en lav straf til ham - men ikke hende!

Tjek Mikkel Thomsagers blog: Redaktørens Dagbog

Det er helt hen i vejret i forhold til al anden retspraksis, hvor strafudmåling er essensen af samfundets retfærdighedsopfattelse. Objektivt ansvar hedder det, og det indføres senere i 2015 i forhold til automatiske fartbøder, hvor det i fremtiden er bilens ejer, der skal afregne uanset hvem, der sad bag rattet.

Forestil dig systemet kørt ud på andre brugsgenstande - ultimativt: Hun stak en anden mand i brystet med din kniv, derfor straffer vi dig. Knivloven blev strammet for år tilbage, hvilket kom bag på nogle, men den rammer netop den, der går med kniven, uanset hvis det er - hvilket selvsagt er den rigtige måde at gøre det på.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...