Instrumenter Citroën C4 1,5 BlueHDi 130 Aut. 2021

© A. Hansen

Klumme: Nogen må atter tage diesel-bilen alvorligt

Diesel-biler er voldsom udskældt, men lige nu er den vores mest effektive bud på en hurtig klimaomstilling

26. august 2021 af Mikkel Thomsager

Den forgangne uge havde jeg to længere udflugter i henholdsvis den nye Citroën C4 og den nye Nissan Qashqai. Mere om begge biler i kommende numre af Bil Magasinet. Det er hæftede mig ved, var brændstofforbruget i de to, som bør være en øjenåbner for hetzen mod diesel-bilen og begejstringen for opladningshybrider. 

Citroën'en var den nye C4 med den 4-cylindrede 130 hestes 1,5 BlueHDi motor og automatgear. Jeg kørte knap 800 km - 400 km frem og tilbage - på blandet vej herunder en del motorvej, og som det fremgår af billedet i toppen blev det til 4,5 liter/100 km, eller 22,2 km/l. Den er opgivet til 26,3 km/l.

Nogle dage efter blev det til knap 400 km - ca. 200 km frem og tilbage - i den nye Nissan Qashqai i versionen med mildhybrid-teknik, 158 hk, forhjulstræk og Xtronic automatgearkasse, og under noglelunde samme vejforhold. Som det fremgår af billedet blev det til 13,5 km/l. Den er opgivet til 15,9 km/l.

Forskellen i gennemsnitshastigheden skyldes, at der var en del køkørsel i Citroën'en, hvilket næppe har været til gavn for brændstoføkonomien.

Instrumenter Nissan Qashqai 158 2WD Xtronic 2021

© A. Hansen

39 pct. længere i dieselbilen

Jeg kørte altså 8,7 km/l eller omregnet 39 pct. længere på literen i diesel-bilen end i benzin-bilen.

I retfærdighedens interesse skal det nævnes, at Citroën'en nøjes med 130 hk men 300 Nm til en køreklar vægt på 1.418 kg, mens Nissan'en stiller med 158 hk og kun 270 Nm til en køreklar vægt på 1.568 kg. Men det er alligevel en påfaldende forskel, som jeg ikke klandrer den nye Qashqai for, men benzin-motoren generelt.

Emissionsgrænserne for benzin og diesel-biler er nu identiske, så forureningen fra de to biler er den samme, men klimaet lukrerede gevaldigt på, at jeg tog den lange tur i diesel-bilen, som altså havde 39 pct mindre CO2-udledning end benzin-bilen.

Bruger man de nye opladningshybridbiler, som de er bygget til det, kan man helt sikkert redde endnu mere indlandsis til isbjørnene med dem. Gør man ikke det, er den effektive diesel-motor klart et bedre bud.

Læs også: Dieselbiler kan nemt chiptunes, men er det lovligt? Her er reglerne.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...