Klumme: Har vi stadig egen bil i 2043?

Delebilordninger myldre frem, men jeg tror fortsat, at langt de fleste af os fortsat gerne vil have vores egen.

12. januar 2023 af Mikkel Thomsager

“Årets bedste minibil er Toyota Yaris, den bedste firmabil er uden sidestykke Ford Mondeo, og årets bedste coupé er helt klart Hyundai Coupé 2,7 V6”. Den sidste kåring er nok så overraskende. Det var den også i 2002, hvor de tre nævnte modeller indtog førstepladserne i hver sin kategori i Bil Magasinets “Bedste Biler, Basta!”.

Den årlige kåring har fundet sted i 30 år, og den har hvert år været et aktualitetsbillede af de bedste biler, blandt alle de nye biler, der findes på det danske marked, det år. I hvert fald sådan som redaktionen så det. Således også her i 2023, hvor du finder kåringen i Bil Magasinet nr 2302 (i kiosker 12. januar).

Med udsigten til den aktuelle kåring, og den samme for 20 år siden, kan man undre sig over, hvordan Bedste Biler, Basta! vil tage sig ud i år 2043. Altså om 20 år.

Tænker du over den aktuelle udvikling, og ikke bare alle de nye biler, men alle de nye bilmærker, der vælter ud på det danske marked netop nu, er det let at forestille sig en revolution af drone-agtige himstregimser, der flytter danskere rundt i et trafikbillede delt i flere lag. Eller hva’?

Jeg tror det ikke. Med fare for at lyde mere reaktionær og ældre end min alder (og det er en del), så har min tilgang til fremtidsudsigter i bilproduktionen altid været at se lige så langt bagud, som vi gerne vil se frem.

Jeg fornægter ikke, at bilbilledet netop nu er tættere på revolution, end det har været siden Hammelbilen blev præsenteret i 1887, men jeg tror ikke, at efterspørgslen efter privat transport pludselig bliver overtaget af nye generationer, der ønsker at køre mere end én på elektriske cykler, som de deler med mange andre. Jeg tror, de vil køre bil, og de vil have deres egen.

Bilen – hvad den så end må blive drevet frem af – er og bliver en del af vores velfærd. Sådan en vil vi alle gerne have. Ikke alle med bevidstheden om, at det skal være af den ene eller anden slags, sådan som du og jeg har, men alle med ønsket om den frihed, der ligger i at have egen bil til rådighed.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...