Klumme: Den 'sorte' opladningshybrid er misforstået

Opladningshybriden blev misforstået fra starten. Bil Magasinets Mikkel Thomsager påpeger, at opladningshybridbiler kan blive genvejen til stor reel CO2-reduktion i den danske bilpark - hvis de kan lades op.

27. april 2021 af Mikkel Thomsager

Opladningshybrider er situationsfølsomme

For to år siden var opladningshybriden, Plug-in Hybrid eller PHEV bilen starten på klodens redning. Nu bliver den udskammet som en pædofil i en børnehave. Forbrugtallene er fiktive og ingen benytter sig af muligheden for at lade bilen op, lyder beskyldningerne.

Kendsgerningen er, at potentialet er der. Hvis opladningshybridbilens potentiale bliver adresseret, kunne den reducere den danske bilparks CO2 udledning betydeligt på kort tid.

Men det starter med, at vi skal forstå, at nye diesel-biler faktisk er en god løsning for mange bilister, den almindelige hybridbil er til gengæld ikke for alle, og opladningshybridbilen har stort potentiale - hvis den bliver brugt rigtigt. Men man skal være opmærksom på, at hybridbiler ikke er for alle.

Den seneste uge har jeg kørt opladningshybrid. De første fire dage kørte jeg under 30 km om dagen, og sørgede for at lade bilen op, når jeg kunne. Benzin-motoren startede ikke, og mit brændstofforbrug blev af bilen opregnet til 300 km/l. På 5. dagen havde jeg en udflugt 180 km væk. Jeg startede på el, men havde brugt al strøm efter 42 km. Derefter tog benzin-motoren over. Jeg kunne ikke lade på mit bestemmelsessted, og efter 360 km var mit brændstofforbrug på 18 km/l.

Men set over hele ugen, har jeg sparet alle fromme mennesker for en masse CO2, forbi jeg har brugt min PHEV-bil, som den er tiltænkt. Og det er pointen. Hvis jeg skulle køre 360 km hver dag, ville det være en dårlig løsning. Her ville en effektiv diesel være bedre for både miljø og klima.

Se ikke bort fra diesel!

I dag er emissions-grænserne for benzin og diesel-motorer de samme. Miljømæssigt har de altså samme påvirkning, hvilket gør dieselbilen til den bedste løsning for klimaet, fordi den udnytter brændstoffet bedre, og dermed kører længere på literen, og således udleder mindre CO2. Ved et større kørselbehov er diesel-bilen derfor ofte det bedste valg.

Det er således vigtigt, at du som bilist overvejer nøje, hvilken biltype der passer til dig. Kører du mere end 30.000 km om året, er en ny diesel formentlig den bedste løsning – for alle parter, også de røde partier, selv om de har set sig sure på dieselbilen, fordi gamle diesel-motorer forurener.

Elbiler har stort potentiale, for de som kan lade, og som har et kørselbehov, som holder sig ingen for bilens rækkevidde. Men bor du i lejlighed og skal du køre 200 km hver dag, er infrastrukturen ikke klar til dig. Her vil en dieselbil stadig være den bedste løsning.

Forhindringen er adgang til ladning. Når den er på plads, vil langt de fleste danskere have stor glæde af en opladningshybrid, som bliver præcis den overgang til en ren elbiler, som Plug-in-Hybrid biler oprindelig var tiltænkt.

Nærværende optræder som klumme i Bil Magasinet 2102, der udkom 14. januar 2021

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...