Hej Mr. China, min gamle ven!

For 10 år siden besøgte jeg en gal mand i England. Han bygger kørende aggregater. I dag er Edd China berømt fra Discovery-programmet "Wheeler Dealers"

7. januar 2015 af Mikkel Thomsager

For 11 år siden ringede en kollega fra England. Ivan, som han hedder, var sikker på, at han havde den mest fantastiske historie til mig.

"Det er en mand, der bygger alle mulige selvkørende bilagtige tingester. Du tror, det er løgn. Det er ham, der har lavet verdens største indkøbsvogn. Han har også kørt fra England til Frankrigs Middelhavskyst i en motoriseret sofa, og så har han et kørende kontor komplet med Rover K-motor. Jeg fatter ikke, at jeg ikke har set denne historie andre steder før," forklarede Ivan (på engelsk) med en stemme så begejstret, at jeg ikke var i stand til at indføre et spørgsmål - og til sidst heller ikke havde behov for det.

Ærlig talt lød det lidt for fantasifuldt til at være sandt, men hvis bare halvdelen af Ivans fortælling var sand, så var det en tur værd. Og selv i 2004 var flybilletter til England til at købe for penge.

Jeg kombinerede turen med en test af en Jaguar XJ. Ivan mødte mig i Stanstead Lufthavn i Jaguaren, og vi kørte nord på. Der var et godt stykke vej, og vi kom længere og længere ud på landet. I tiden før navi-anlæg måtte Ivan i passagersædet konsultere sit medbragte, detaljerede kort flere gange, inden vi til sidst holdt på adressen, som lignede et større, veldrevet engelsk landbrug.

Havde jeg ikke været skeptisk før, blev jeg det nu. Edd China, som manden bag de kørende tingester hedder, viste sig dog som en særegen, høj mand med delvist gråt strithår og en særdeles venlig og meget fotogén fremtoning. Han tog hjerteligt imod os.

Bag laderne lå, hvad der lignende en mudderplads til opbevaring af landbrugsmaskiner, men i stedet for plove, harver og såmaskiner stod de nævnte kørende indkøbsvogne, kontorlandskaber og sofaer.

Ærlig talt så ingen af dem særligt kørende ud. På alle indretninger var hjulene gemt væk, og det samme var al betjening, så man kunne faktisk ikke se, at de kunne køre.

Men det kunne de, og i løbet af dagen fik vi alle indretningerne ud at køre, bortset fra indkøbsvognen, som var defekt på det tidspunkt. Jeg tog selv billederne (på Fuji Velvia-diasfilm!), så jeg er ikke at se på billederne, men jeg fik en længere tur både i sofaen, der viste sig forbavsende stabil i betragtning af en akselsafstand på under en halv meter, og så i det kørende kontor, som vi endda kørte på motorvej med. Det var ærlig talt lettere skræmmende, selv om de påmonterede kontorstole var indrettet med H-seler.

Som det ses på mange af billederne, spiller Edd China med på spøgen. Han taler i telefon-atrappen, mens han kører på motorvej i kontoret, han gaber på billedet, hvor han kører i den kørende seng, og han læner sig ud af kolonihavehuset med armen i karmen.

Det blev vitterlig en fantastisk artikel, som blev en smule grå at se på, fordi vi kørte en kold og overskyet februardag.

Allerede på dette tidspunkt havde Edd Chrina fået sit eget tv-program om reparation og restaurering af biler, som også blev sendt på danske kanaler. Først senere blev han hooked op med Mike Brewer i det nu særdeles populære Discovery-program "Wheeler dealers".

Se alle billederne fra artiklen her.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...