R/C Car Tamiya Ascona 400 rallybil 1982

Da dansk rallybil blev til modelbil i Japan

Tamiya valgte en dansk rallybil som forbillede, da de skulle lave en RC-version af kendt rallybil. Læs mere her, og se historien om Tamiya i seneste nummer af Bil Magasinet

20. marts 2018 af Mikkel Thomsager
Tamiya R/C bil Opel Ascona 400 rallybil

Proportionerne lider under det chassis, som RC-bilen er bygget på, men bemalingen passer og den danske nummerplader er der også

I det nummer af Bil Magasinet, der på gaden nu (BM #1804 udkom 15. marts), har jeg lavet en artikel fra et besøg hos den japanske producent af model og fjernstyrede biler (RC-biler) Tamiya.

Dagen efter udgivelsesdagen fik jeg så en mail fra Leon Ingolf Nielsen, som skriver:

Tak for en super lækker, men al for kort, artikel om Tamiya i BM #1804. Dén havde jeg ikke set komme.

Jeg er Tamiya-fan og har været det siden min pap-far byggede 1/12 F1 modelerne fra Tamiya. Dette var i 1970’erne, og jeg har siden haft mit hjerte hos Tamiya og byggede selv mange af deres F1 i min teenage tid. Jeg er selv fra 1967.

I dag er jeg mere til RC modellerne, og her tænker jeg altid i projekter baseret på Tamiyas lexan karosser og dele.

Mit nuværende projekt er en RC Euro MAN TGX Truck Racing model bygget på Tamiyas lastbil chassisramme med 3 trins gearkasse med MAN TGX lexan kabine også fra Tamiya.

Din artikel kunne have fået en nydelig dansk vinkel, hvis du havde nævnt, at "Bilen Motor og Sport" faktisk lagde “forside” til en af de tidligere RC modeller fra Tamiya: Opel Ascona 400.

Bilen Motor og Sport Marts 2/1982 Pris 15.75 kr.

Bilen Motor og Sport Marts 2/1982 Pris 15.75 kr.

Tamiya R/C bil Boxart Opel Ascona 400 rallybil

Tamiya skabte begrebet boxart, med de virkelighedsnære billeder af bilerne i kasserne til både modelbiler og fjernstyrede biler. Her ses, at billedet af Ascona 400-modellen er malet direkte fra forsiden af Bilen Motor og Sport i 1982.

Magasin-forside blev til boxart

Historien var, som jeg husker den, at den daværende danske importør, Wittrock, havde fået nys om, at Tamiya ville lave en RC-model af Opels daværende rallybil Opel Ascona 400. 

Den danske importør fremsendte i den anledning en udgave af "Bilen, Motor og Sport" med Jens Ole Kristiansens Opel Ascona 400 på forsiden i en lækker bred overstyring, og netop dette billede blev til Boxart billedet på æsken.

Tamiya valgte sikkert det danske indslag grundet Rothmanns sponsor mærkerne på fabriks Opelen. Jens Ole havde vist Castrol og Akai på sin bil, som dermed var mere spiseligt for den fleste.

Som en side historie kan jeg nævne, at en tidligere Tamiya medarbejder er gået solo og har grundlagt EBBRO, som laver lækre F1 samlesæt fra 1970 og 1980’erne. Samt de seneste års McLaren modeller med Honda motor. Herudover spytter han også franske modeller ud. Bl.a. Renault 4 og ikoniske Citröen DS19 m.fl. F1-modellerne er i 1/20 og de franske modeller er 1/24.

Et super godt indslag i BM. Mere af den slags, tak :-)

Mvh. Leon Ingolf Nielsen

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.