Bizar konsekvens af ny lov: 2 km/t ekstra kan give 500.000 kr. ekstra i bøde

Loven om konfiskation af bil ved vanvidskørsel rammer tilfældigt alt efter, hvordan bilen er finansieret. Nu vil et borgerforslag annullere loven

21. april 2021 af Mikkel Thomsager

En læser henvendte sig fornylig, da han havde overværet et stort antal vanvidsbilister - flere hundrede faktisk - en eftermiddag i april. Politiet var tilsyneladende ikke forberedt på situationen, for havde de været det, ville det have skæppet godt i statskassen.

Stedet var Helsingørmotorvejen i Nordsjælland, hvor der nogle steder er elektroniske hastighedsskilte, så man kan ændre hastighedsgrænserne efter behov. Grænsen var netop sat ned fra 110 til 50 km/t.

Det skete på grund af et mindre uheld, hvor to biler var kollideret, og nu holdt parkeret i nødsporet. Der var hverken kø eller pladsmangel på vejen, men andre trafikanter satte farten ned – ingen dog så langt ned som til de påbudte 50 km/t.

Bøde hvis du kører 99 km/t: 13.500 kr.

Jævnfør de nye regler om vanvidsbilisme kan en situation som denne få alvorlige konsekvenser. 

Hvis man bliver målt eller fotograferet med 99 km/t på stedet, medfører det en bøde på 6.000 kr. plus 500 kr. til Offerfonden plus en betinget frakendelse, og dermed en ny køreprøve, som typisk løber op i 7.000 kr. 

Altså i alt en bødeudgift på ca. 13.500 kr.

Bøde hvis du kører 101 km/t: Op til 517.500 kr.

Hvis en kører 2 km/t hurtigere, altså 101 km/t i en 50 km/t-zone, kører denne ind i loven om vanvidskørsel. Det vil medføre bøde og frakendelse af kørekortet, og herudover vil bilen blive beslaglagt. Eller... det vil den måske. Det afhænger nemlig af, hvem der ejer den, og hvordan den er finansieret.

Er det din bil, som du selv har købt og betalt med fuld afgift, og er der ikke pant i den, er der ingen tvivl: Så bliver den beslaglagt og konfiskeret. 

Den slags biler koster som regel maksimalt 500.000 kr., da dyrere biler oftere er leaset, og så er konfiskationsreglerne nogle andre.

Med andre ord kan en forskel på 2 km/t udgøre en bødeforskel på 500.000 kr. - eller mere - eller mindre, alt efter, hvad bilen er værd.

Idet vi antager, at den billigste registrerede bil, har en værdi af 5.000 kr. kan den samlede bøde opregnes til 17.500 kr. som minimum. Men det forholder stat og domstole sig ikke til.

Borgerforslag mod beslaglæggelse

Rene Ellegaard Poulsen fra Kolding, har stillet et borgerforslag til Folketinget. Borgerforslaget lyder: 

"Fjern muligheden for beslaglæggelse/konfiskering af køretøjer ved lovovertrædelser som straf i forhold til paragraf 133a".

Hvis 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg støtter et borgerforslag, kan det blive fremsat i Folketinget. Hvis du synes det er en god idé, kan du skrive under  her (åbner i nyt vindue).

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...