2030-planen: Velkommen til kaos!

Selv om Statsministerens elbil-udmelding hænger sammen med større EU-mål, tegner den et klart billede af et kaotisk, dansk marked for nye biler de næste mange år

5. oktober 2018 af Mikkel Thomsager


Tirsdag formiddag lød det fra Statminister Lars Løkke Rasmussen på Folketingets talerstol:

Om 12 år – kun 12 år – vil vi lukke for salget af nye diesel- og benzinbiler. Og om 17 år skal hver eneste nye bil i Danmark være en el-bil eller anden form for nul-udledningsbil. Det vil betyde, at der i 2030 vil være over én million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark”.

Det rungede i mine ører, og det gør det stadig, selv om en del af sammenhængen siden dukkede op. Uanset så er dette starten på kaos for dansk personbilsalg, og det kan vare ved i mange år.

Benzin, diesel eller hybrid?

Hvis du har været i tvivl, om du skulle vælge benzin eller diesel, og tilsvarende var usikker på, om du skulle købe eller lease, så bliver den nærmeste fremtid desværre endnu mere forvirrende. 

Over de næste mange år er der udsigt til en omfattende omstilling af privattransporten. Mange af løsningerne findes slet ikke endnu, tror jeg, hvilket hvert år vil stille krav om, at Folketinget – uanset regeringens farve – igen tager stilling til, hvordan bilafgifterne skal se ud.

Bilproducenterne er klar

Fra biludstillingen i Paris, som åbnede torsdag, er meldingen fra industrien, at de er klar til at levere. Hvis kunderne er der, så er produkterne det også, men mod en merpris, lyder det samstemmende fra flere af de producenter, jeg havde kontakt med i Paris.

Hvad betyder det for, hvilken bil du skal vælge næste gang? Jeg kan ikke gennemskue konsekvenserne. 

For eksempel giver hetzen mod dieselbilerne ikke mening, for så vidt der er tale om nye dieselbiler – men den kan spille ind på afskrivningen, og dermed på, hvad din bil er værd, når du skal sælge den igen. 

Så tør du købe diesel, selv om det objektivt set er den rigtige løsning for dig?

Samme irrationelle konsekvens kan komme til at gælde for benzinbilen, hvilket omvendt antyder, at hybridbiler, og her ved vi ikke om det skal være opladningshybridbiler eller om det gælder alle hybridbiler, er det sikre valg.

Sparker en åben dør ind

Herefter følger utallige andre spørgsmål om forbrændingsmotorens fremtid i utallige andre sammenhænge.

Man kunne sparke på Statsministeren for hans lidet gennemtænkte forslag, der afføder så mange uafklarede spørgsmål. 

Reelt ser det ud som om, han selv har sparket en åben dør ind. Grundlæggende har han taget et socialdemokratisk forslag, som dagen efter viste sig at være en del af en større, fælles EU-strategi, der taler om næsten de samme mål over den samme årrække.

Det reducerer bare ikke kaos for dig og mig, som køber ny bil med jævne mellemrum. I den kommende tid gælder det om at være endnu skarpere på analysen af de gode tilbud. 

Bil Magasinet lover, at stå dig bi.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...