Haaning Collection

Fra venstre er det Nicholas Haaning, direktør Anders Bilidt, Erik Haaning og Michael Haaning i hallen til “Haaning Collection”. 

Redaktøren: Private bilhuse er kultur, der bør støttes af staten

Entusiaster indretter unikke museumsfaciliteter med professionel kulturformidling for egen regning. Mikkel Thomsager efterspørger offentlig anerkendelse af både økonomi og indsats

19. oktober 2020 af Mikkel Thomsager

“Her bliver rummet adskilt af en dobbelt glasvæg fra gulv til loft med hylder til modelbiler, og på endevæggen får vi en tidslinje, som en grafisk præsentation. Det bliver vildt flot”, smiler Michael, mens hans bror Nicholas og far Erik ser sig lige så begejstrede omkring i den store fabrikshal, som tydeligvis er under hastig ombygning.

Rummet er en fabriksbygning i Bagsværd, som tidligere har huset vinduesproducenten Veluxs beslagfabrik. Det er en stor hal på 3.500 kvadratmeter, som frem mod årsskiftet renoveres og indrettes, ikke bare så det kan huse en samling på 115 biler, lokalerne skal fremstå præsentable og indbydende med en klar kulturhistorisk profil. Professionelle formidlere tilrettelægger og designer oplevelsen for besøgende, så indtrykket bliver andet og mere end biler. 

Haaning Collection

“Haaning Collection” bliver navnet på udstillings-, kultur- og oplevelsesstedet, som ud over bilsamlingen også skal huse værksted, kontorfaciliteter, mødelokaler, café og en lille biograf. 

Ovenstående kunne være beskrivelsen af et museumsprojekt, til et tocifret millionbeløb, finansieret af staten, med henblik på at sikre nyere dansk kultur for eftertiden. Beløbet er rigtig nok – budgettet er på over 32 mio. kr. - men der er kun private penge i projektet, som udføres og finansieres af familien Haaning ved brødrene Michael og Nicholas og far Erik.

Haaning Collection

Kernen i udstillingen hentes fra Vestsjællands Bilsamling, som Erik Haaning har opbygget over 40 år. Samlingen har i årtier haft hjemme i en tidligere sengefabrik i Sæby mellem Slagelse og Kalundborg. Nu flytter hele museet til Bagsværd nord for København, hvor familien indretter det nye bilmuseum og oplevelsescenter for klassiske biler. Anders Bilidt er nyansat direktør, og han skal de kommende måneder holder styr på både bygninger, samling og aktiviteter, med henblik på åbning først i 2021.

“Haaning Collection” kommer ikke til at stå alene, med bilkulturformidling i hovedstadsområdet. ”Classic Car House” er et om muligt endnu mere ambitiøst projekt, der får hjemme i det tidligere landbrugsmuseum, i Lyngby nord for København.

Classic Car House

© Interdan Holding A/S

Familien Bruun har importeret biler til Danmark siden 1925 og står bag Interdan-koncernen, der står for den danske import af Peugeot, Citroën, DS, Mitsubishi og Opel. Familien står bag “Classic Car House”, der skal stå færdig i forsommeren 2022.

Familien Bruun, der står bag, har ikke omtalt økonomien bag projektet, men at dømme efter de præsenterede byggeplaner, er der tale om et trecifret millionbeløb til et projekt, som skal skabe et publikumsorienteret, levende oplevelsesunivers og samlingspunkt for alle med passion for klassiske biler – og vores fælles kulturarv relateret hertil. Projektet skal stå klar i 2022.

”Classic Car House” placeres over for Frilandsmuseet, som er en del af Nationalmuseet. Men det er familien Bruun, som finansierer projektet – uden om tilskud og støtte.

Classic Car House

© Interdan Holding A/S

Al ære til familierne bag de to projekter, som til gengæld ligner en begmand til den etablerede, statsfinansierende formidler af dansk kulturhistorie. Det er som om, også kulturen rammes af den grundlæggende forkvaklede samfundsholdning, at bilen er et luksusprodukt, som er forholdt velhavende. Derfor påhviler det private at sikre den enorme kulturarv, som biler og bilismen udgør. Vi siger tak, til de, som gør det, og håber Nationalmuset er klar over, hvilken gave det er. •

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...