© A. Hansen

Klumme: Vi benzintosser gør det værre for os selv, når vi sviner elbilerne til

We get it: Du bryder dig ikke om elbiler, og det eneste, du kan lide, er V8 og V-Power. Til dels er jeg i samme båd, men hvad er det helt præcist, vi får ud af at svine elbiler og deres ejere til ved hvert given chance?

21. maj 2023 af Mikkel Østrup-Jeppesen

Vi har et image-problem

Vi bilentusiaster med et blødt punkt for flydende brændstof har et image-problem, og når mange af os tyer til feje metoder i diskussioner om elbiler, gør det kun ondt værre.

Lad mig være den første til at deklarere, at jeg elsker fossilbilerne. Min eneste bil i garagen er en Mini fra ‘77, og jeg foretrækker en sløv benziner over en lynhurtig ellert til enhver tid. Men man kan altså godt knuselske fossilmotorerne uden at smide om sig med nedladende - og ofte usande - kommentarer til elbilerne.

Fossilbilernes selvudnævnte beskyttere

Trawler jeg gennem kommentarfelter på Bil Magasinets sociale medier, efterlades jeg hurtigt med indtrykket af, at der eksisterer en form for verbal skyttegravskrig mellem ejere af elbiler og af fossilbiler.

Det samme gælder, hvis jeg nævner en elbil for bilglade kammerater, eller hvis jeg overhører en diskussion ved et træf. Jeg må forstå, at elbiler er deciderede skodbiler, der så godt som allerede er i stykker, når de forlader den kinesiske børnefabrik, hvis batteriet ikke allerede er selvantændt og brændt op. Køberne er idiotiske kommunistsympatisører, der kommer til at fortryde den dag, de forlod de eneste rigtige, brændstofslugende biler.

Sådan lyder det i hvert fald fra fossilbilernes selvudnævnte beskyttere, der bruger deres demokratiske stemme til at nedgøre elbilerne. Derfor spørger jeg: Hvad er det helt præcist, det skulle opnå?

Had til elbiler gør det kun værre

Vi, der sværger til fossile brændstoffer, maler os selv op i et hjørne, når vi eksplicit hader på elbilerne. Det gør det forståeligt nok svært for elbilsejere at se, hvorfor nogen stadig holder af forbrændingsmotorerne, når vi udstiller os selv som reaktionære ronkedorer, der slår ud efter elbilerne i frygt for at miste vores elskede biler.

I Danmark bliver man i forvejen mødt af mange sure mundviger, hvis vores biler har et støjniveau højere end en vaskemaskine. For dem, der er uinteresserede i biler og blot ser dem som enhver anden brugsgenstand, ligner bilentusiaster i forvejen en flok vanvidsbilister, der sidder fast i fortiden. Modsat promoveres elbilerne som moderigtige og klimavenlige.

Kan I ikke godt se det, kammerater? Vi har et image-problem, og at svine elbiler og deres ejere til gør det kun værre.

Vi kan ikke true relevans igennem

Jeg er med på, at der også er en form for ære i at dø på korset, men det er omtrent lige så produktivt som at sætte sig foran Christiansborg i en brandert og råbe skældsord efter politikere i håbet om, at de giver os Store Bededag tilbage.

Alle behøver ikke bukke under for omstillingen til elbiler, men det bør simpelthen være muligt at indgå i en diskussion omkring elbiler, uden det ender i polariserende for-eller-imod kommentarer.

Vi kan ikke true relevans igennem til lige netop de biler, vi holder mest af. Lad os i stedet bruge vores stemme til at skabe en nysgerrig og inkluderende samtale om biler, for ellers går os benzintosser og vores biler en sort fremtid i møde.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...