Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man ikke efterlader sin hund i bilen henover sommeren... heller ikke i redaktionschef Frederik T. Freys Cadillac CTS.

© Frederik T. Frey

Varmen rammer Danmark: Efterlad ALDRIG din hund i bilen

Hedebølgen er over os – og med den er det vigtigt, at du passer på dine firbenede passagerer.

19. juli 2022 af Frederik T. Frey

Har du nogensinde siddet i en bil på en varm sommerdag og drømt om en kølig brise, mens sveden har haglet af dig? Måske er du så heldig, at din bil har et velfungerende aircondition- eller klimaanlæg – og så er den potte vel egentlig ude.

Ja, så længe motoren kører, eller bilens elektriske systemer er aktive, er der saft og kraft til at generere tålelige temperaturer i selv de hedeste bilinteriør. Men du husker sikkert også, hvor glohed en bilkabine kan være efter kort tid i den bagende sol, hvis en bil f.eks. parkeres på en P-plads.

Temperaturen i en bilkabine kan i sommermånederne på kort tid stige til 40-50 grader, hvilket kan være farligt for hunde og andre kæledyr. Model: Junior og Ford (Taunus) 17M RS – redaktionschef Frederik T. Freys whippet-mynde og tyske veteran.

© Frederik T. Frey

Varm bil = bagende ovn

Netop derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man aldrig efterlader sin hund, eller andre kæledyr, i bilen henover sommeren – heller ikke selv om det drejer sig om kort tid. ”Det er et problem, fordi høje temperaturer allerede efter kort tid bliver kritiske for hunde, og biler bliver hurtigt meget varme. Mennesker sveder varmen ud af hele kroppen, men menneskets bedste ven kan kun komme af med varmen via poterne og munden.”, lyder meldingen fra Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

En tommelfingerregel siger, ifølge Dyrenes Beskyttelse, at når udetemperaturen er 20-25 grader, kan temperaturen i bilens kabine på en halv time komme helt op på tårnhøje 40-50 grader.

"Luk mig ud!" Hunde og andre kæledyr er sårbare i sommerens varme biler. 
Model: Junior og Cadillac CTS – redaktionschef Frederik T. Freys whippet-mynde og amerikanske "Daily Driver".

© Frederik T. Frey

Skygge er ikke nok

Hey! Hvad med skygge, tænker du måske. Et fornuftigt rationale for mennesker er at søge skygge, når temperaturen bliver for intens. Lige i tilfældet med biler, dyr og varme er det ikke tilstrækkeligt. ”Mange mennesker forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn i bilen.” forklarer Jens Jokumsen.

Lad hunden blive hjemme

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man lader sin hund, og øvrige kæledyr, blive hjemme. Hvert kvarter kan temperaturen på en varm sommerdag stige med 10-15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer gør ikke den store forskel, .

”Det vil til enhver tid være bedre for hunden at blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand, frem for at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den.”, understreger Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Der er hjælp i moderne biler

Nogle moderne biler, hovedsageligt hybrider, plugin-hybrider og elbiler, er kommet hunde-og kæledursejerne i møde. F.eks. har den amerikanske elbilsproducent Tesla et såkaldt "Dog Mode" – Hundeprogram – hvor det er muligt at fastsætte bilens kabinetemperatur, også selv om bilen parkeres og efterlades. Programmet skriver tilmed på bilens enorme infotainment-skærm, at bilens (og hundens) ejer snart er tilbage, ligesom skærmen oplyser kabinetemperaturen, hvis forbipasserende skulle blive bekymret ved synet af en efterladt hund i en bil.

Hvis hunden SKAL med

Dyrenes Beskyttelse kommer med følgende forholdsregler, hvis det er strengt nødvendigt, at hunden kommer med i bilen:

* Parkér altid i skygge.

* Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer på klem, eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen.

* Giv adgang til frisk vand i bilen.

* Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.

Ps. Ingen hunde led overlast under tilblivelsen af denne artikel.

Pps. Artiklens indhold og anbefalinger gælder også børn og andre levende væsner, der kan efterlades i et køretøj.

Velkommen i Freddies Lounge.

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...