GT Sport VR Playstation 4 Pro Frederik T. Frey Freddies Lounge

Test: PS4-spillet GT Sport med superfed VR-funktion

Kongen af bilspil er tilbage. Frederik T. Frey har trillet en tur samt prøvet den nye Virtual Reality-funktion.

18. oktober 2017 af Frederik T. Frey

Gran Turismo har været en Sony Playstation-eksklusiv bilsimulator siden 1997, og nu er det første spil til den seneste konsol, Playstation 4, klar. 

GT Sport, som spillet hedder, gør op med tidligere spils opskrift med tonsvis af biler og et stærkt fokus på at blive bilsamler. GT Sport er en utrolig fokuseret simulator, hvor al unødigt fedt er trimmet af...altså lige pånær pudsige indslag som mærke-museer med billeder og paratviden for hvert bilmærke.

Ved lanceringen d. 18. oktober rummer spillet omkring 160 biler og 17 baner, der findes i sammenlagt 40 forskellige variationer. Sammenlignet med andre spil er det et beskedent antal biler og baner – men som sagt har Gran Turismo flyttet fokus. Folkene bag lover dog, at der som tiden går, vil tilstøde både flere biler og baner via download-indhold.

GT Sport Playstaion PS4 Pro VR Ford Mustang Corvette Gran Turismo

GT Sport handler om "sporten" ved at køre race – ikke om at samle på biler eller tune dem.

Hardcore simulator


Gran Turismo Sport handler om at køre – at køre race. Alt er sat op til at vise dit eget og de forskellige bilers værd på den sorte asfalt. Jeg kan ikke huske, at jeg tidligere har prøvet en spilsimulator på konsol med så realistisk en gengivelse af bl.a. understyring, hvor bilen ikke drejer ligeså skarpt, som hjulene peger, fordi de har mistet deres greb grundet for høj fart.

Følingen med de forskellige biler, der alle opfører sig meget unikke, går fint igennem controlleren, og GT Sport kan sagtens nydes uden et sæt rat og pedaler – selv om det unægtelig vil højne oplevelsen på flere områder for entusiasten.

GT Sport Playstation PS4 Pro Porsche 911 GT3 RS Playstation Sony

GT Sport understøtter 4K-opløsning, HDR-teknologi og dele af spillet kan foregå i Virtual Reality. Men selv på en "almindelig" HD-skærm er spillet visuelt imponerende. Billedet her er fra spillets indbyggede foto-program, Scapes.

Blødende smukt


Hele spillet er pakket ind i et grafisk billede, der er blødende smukt. GT Sport understøtter 4K-opløsning, HDR-teknologi, og dele af spillet kan køres med en VR-brille på.

Det mest imponerende ved VR-delen af GT Sport er uden tvivl de forskellige lag og dybdeforskellen mellem dem. Under min session med VR-brillerne på tog jeg mig selv i flere gange at dreje hovedet for at se rundt en forankørende bil, og det virker fantastisk engagerende.

Ved et heldigt lykketræf lykkedes det mig også at overhale en bil, og da jeg hurtigt kastede et blik ud ad sideruden og drejede mit syn med, som han forsvandt ned langs min bils side, følte jeg mig fuldstændigt opslugt i oplevelsen af at være bag rattet.

Selve grafikken i VR er ikke så flot, som den man ser på sin primære TV-skærm. Men dybdeforskellene gør op for det – og alene det at sidde og kigge rundt i de flotte kabiner i de forskellige biler er meget imponerende. 

Menuer, load-skærme og bilsalgs-sektionerne er også udført med et ekstremt øje for detaljer. I stedet for at betragte din potentielle nye racerbil i et hvidt udstillingslokale, kan du vælge at få den vist kørende rundt på en racerbane...i naturligt og skiftende lys...mens du uden tøven kan skifte farve på bilen. På dette punkt er GT Sport en magtdemonstration i lækkerhed.

GT Sport Gran Turismo Sport PS4 Playstation Pro VR

Dele af spillet understøtter VR, der på mange måder er meget imponerende.

Værktøj frem for legetøj


GT Sport handler om at køre, og om at udforske diverse motorsportsserier, hvoraf der med tiden kommer officielle online-mesterskaber under FIA – altså ægte e-sport!

Man skal derfor ønske at køre race fra starten, og selv om der kan slås diverse hjælpemidler til for at holde bilen på asfalten, er der meget lidt ligetil og lokkende ved måden, GT Sport spilles på.

GT Sport Gran Turismo Sport PS4 Playstation 4 pro VR Mercedes-AMG GT Menu

Menuerne er også smukt kreeret – bl.a. er det muligt at se sin bil køre rundt på en racerbane, mens man skifter farve på bilen ved et snuptag, inden man vælger at købe bilen.

Det er slut med at starte fra bunden og købe f.eks. en Honda Civic, tune den til perfektion, for derefter at tage den med til nærmeste racerløb og køre fra gud og hvermand i deres Ferrari'er og RUF-tunede Porsche'r.

Den del af fornøjelsen ved et racerspil er forsvundet i Gran Turismo-serien med det seneste spil, GT Sport. Her er mere fokus på kontrol og high end-racerbiler skræddersyet til ét løb eller løbsserie. Til gengæld gør spillet den genre utroligt godt, og grafikken, fysikken og den generelle føling i simulatoren har aldrig været bedre.

GT Sport kan købes på Blu-ray og som download i PS Store til Playstation 4 fra 499 kr. fra d. 18. oktober.

GT Sport Cover Gran Turismo Playstation 4 PS4 pro VR

GT Sport kan købes på Blu-ray og som download i PS Store til Playstation 4 fra 499 kr.

Velkommen i loungen

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er testkører og motorjournalist Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318iS Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger kærestens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Freddies Lounge Frederik T. Frey Bil Magasinet BMW 318iS Coupé E36 1997 Ford Taunus 17M RS P7B 1970 Cadillac CTS V6 2003 Buick Skylark GS V8 1966 Værksted Garage

Velkommen i Freddies Lounge.

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.

Måske er du interesseret i...