BMW 318is coupé værksted syn

Med værktøj ­hængende snorlige på væggen og en BMW E30 som sidemakker, er min 318is Coupé i godt selskab.

© Frederik T. Frey

Redaktionschefens BMW er i topform... efter et værkstedsbesøg

318is'en måtte et planlagt smut forbi et specialværksted. Regningen har i alt 15 punkter, men Bimmeren har aldrig kørt bedre.

2. september 2022 af Frederik T. Frey

Gulvet i min garage er til tider hårdt prøvet. Epoxy-­overfladen tørres jævnlig af for småstænk, når der holder fire biler, hvoraf den yngste er 18 år. Buick’en bidrager med rød servo­olie fra styrehuset, mens min Ford 17M RS kunne trænge til en frisk pakning ved drænproppen til gearkassen.

Afsted på værksted

Men da der under min BMW 318is Coupé pludselig ligger blå klatter, bliver alarmberedskabet skruet op under loftet. Som bekendt er det de færreste motorer, der kan klare sig i længere perioder uden kølervæske. Pletterne på gulvet er små, og jeg kan ikke selv registrere et stort fald i væskestanden i reservoiret. Jeg tør derfor godt lade den sølvfarvede coupé springe fejebladet over, og jeg fragter den selv ned til HF Motorsport i Glumsø – en tur på små 80 km fra garagen på Amager. Når bilen alligevel er kørt på værksted, ét som er nøje udvalgt efter varme anbefalinger fra flere kilder i BMW-­miljøet, beder jeg Henrik Friis om at få Bimmeren synet ved samme lejlighed.

BMW 318is coupé værksted syn køler

Med bundskjoldet afmonteret er synderen let at finde – en ny, original køler til en bil med klimaanlæg koster 3.990 kr.

© Frederik T. Frey

Ikke alle stumper er lette at skaffe

Efter en fælles web-shoppetur er HF Motorsport klædt på til at få bugt med BMW’ens udfordringer... ja altså lige på nær, at BMW ikke længere producerer de rør med servostyringsolie, der løber på motorens forside – mine ser lidt trætte ud. Efter en grundig afrensning skydes dette projekt til en anden gang, hvor det måske er lettere at skaffe stumperne.

En køler til en 4-cylindret E36 med klimaanlæg som min er en enhed, der er bygget ind i en plastikramme. En original fra BMW koster 3.990 kr. hos Koed.dk – andre fabrikanter fremstiller alternativer til langt under halv pris, men jeg køber originalt, når det er muligt. Den oprindelige og originale køler har jo holdt, fra bilen var ny i slutningen af 1990’erne, så den nye, ligeledes originale, må gerne holde ligeså længe.

"Når nu vi alligevel er i gang"

I forbindelse med kølerskiftet får jeg også en frisk termostat. På min M44B19-motor er termostaten bygget ind i et rørmodul, kaldet et termostathus, der sluttes til kølevandsslangerne. En ny koster 918 kr.

Tidligere har min håndbremse vist sig slap i en grad, at jeg mistænker den for at ville skuffe synsmanden så meget, at tomlen vendes nedad. Men også håndbremsebakkerne til bagakslen viser sig en smule bøvlede at skaffe – prisen på 375 kr. gør dog ikke et stort indtryk på den samlede regning, da stumperne endelig bliver tilgængelige.

BMW 318is coupé værksted syn bærekugler

De nederste bærekugler på forakslen i begge sider skiftes, selv om kun den ene trænger. Et frisk sæt står i 727,50 kr.

© Frederik T. Frey

Synsmanden spænder ben

Synsmanden har et andet og mere alvorligt fokus, da 318is’eren lægger vejen forbi. Ved første forureningsmåling er Lambda-koefficienten uden for det tilladte område, og han vurderer tilmed, nu hvor stemningen er ødelagt, at den ene, nederste bærekugle på forakslen ikke holder yderligere to år.

Med udstødningsrøret mellem benene triller BMW’en tilbage på værksted, hvor en ny Lambda-sonde til 784 kr. monteres, mens skinnende nye, nederste bærekugler til både højre og venstre side opregnes til 727,50 kr. Da bilen, nu med frisk Lambda-sonde, der regulerer luft/brændstof-forholdet i motoren, samt dens drivline, katalysator og udstødning er pinlig standard, er der intet andet for end at give ekstra gas for at varme udstødning og katalysator op inden næste måling. Succes! BMW’en bliver synet med glans.

BMW 318is coupé værksted syn Lambda-sonde

Ved første forureningsmåling svinede M44-motoren med 4 cyl. for meget. En frisk Lambda-sonde (784 kr.) fiksede det. 

© Frederik T. Frey

Hvor dyrt blev det så?

BMW’en kørte ved egen kraft til HF Motorsports værksted i Glumsø på Vestsjælland. En ny køler, nyt termostathus, et Inspektion I-service, nye bærekugler samt et par andre småting løb op i 16.174 kr. inklusiv arbejdsløn for 6.630 kr.

BMW 318is coupé værksted syn reservedele

Styr på sagerne hos HF Motorsport – brugte reservedele lægges i de nyes emballage og placeres i bagagerummet.

© Frederik T. Frey

Velkommen i loungen

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Freddies Lounge Frederik T. Frey Bil Magasinet BMW 318iS Coupé E36 1997 Ford Taunus 17M RS P7B 1970 Cadillac CTS V6 2003 Buick Skylark GS V8 1966 Værksted Garage

Velkommen i Freddies Lounge.

© Jette Elisabeth Skylark

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...