© ZZ Top Promo

Redaktionschefen Top 5: Fede sange at køre bil til

Lige som der findes en bil til enhver situation, findes der også en sang til enhver køretur. Her er Frederik T. Freys top 5

16. juli 2022 af Frederik T. Frey

1. Alt med ZZ Top

Du kan godt huske den, ikke? Pladecoveret med den røde 1933 Ford Coupé på forsiden. I 1983 udgav ZZ Top Eliminator-skiven, og her 38 år efter udgivelsen er det umuligt at finde et nummer på den plade, som ikke er det perfekte soundtrack til en fantastisk køretur. Den dovne men meget rytmiske guitarmusik fra de tre rock-profeter passer perfekt til kørsel med armen i karmen, og det er svært at vælge et favoritnummer fra Eliminator. Men med en pistol for panden tager jeg Sharp Dressed Man... eller Gimme All your Lovin'... eller Legs.  

Oplagt bil til ZZ Top – Sharp Dressed Man: ALT med V8 fra Amerika – jeg napper en Corvette fra 1963 med splittet bagrude.  

2. Jamiroquai – Cosmic Girl

Er Cosmic Girl med bilentusiasten Jay Kay i front verdens bedste sang at køre bil til? Muligvis – men måske min forkærlighed til nummeret hænger sammen med den musikvideo, der blev lavet til skæringen, som lå på albummet Travelling Without Moving fra 1996. Du kan se videoen med de eksotiske sportsvogne herunder. Musikken, med en ikke ringe del af funk, har et fedt tempo, der lægger op til en engageret køretur... uden alt for tung speederfod, naturligvis.

Oplagt bil til Jamiroquai – Cosmic Girl: Kald mig bare en kopist, men jeg kører gerne en Lamborghini Diablo (som i videoen) til 1990'er-tonerne.

3. Birthe Kjær – Sommer og sol

Familien skal i skoven, picnickurven er pakket, og til netop den køresituation findes der naturligvis også et passende soundtrack. Køres der om søndagen, stilles der naturligvis ind på radioprogrammet Giro 413 – men på alle ugens andre dage kan flere dansktopnumre skabe samme stemning i kabinen. Birthe Kjærs Sommer og sol er tilpas positiv og i et behageligt tempo, som gør, at man ikke stresser men i stedet nyder køreturen på vej til frokost i det grønne eller lign.

Oplagt bil til Birthe Kjær – Sommer og sol: Helst en gammel, charmerende spand. Det bliver en Morris Mascot stationcar.

4. Sammy Hagar – I Can't Drive 55

Dette må ikke tages som en opfordring til at overskride fartgrænserne, som den gode, langhårede Sammy Hagar anno 1984 synger om. Men jeg skal selv være opmærksom på speedometernålen, når det gamle 1980'er-rocknummer brager ud af højttalerne i en bil. Det er en sang, hvor begejstringen let tager over, og man får lyst til at lade bilen strække ben. En sjov detalje ved det melodiske nummers musikvideo er, at mekanikeren, som Sammy Hagar snakker med i starten, er Claudio Zampolli, der sammen med Giorgio Morodor skabte Cizeta-hyperbilen med V16-motor.

Oplagt bil til Sammy Hagar – I Can't Drive 55: Det må gerne være lidt sjovt til denne uptempo sang med fed tråd. BMW M3 i E92-generationen virker som en god idé.

5. Chris Rea – Driving Home For Christmas

Ja, det ér en kliché – men den fungerer bare utrolig godt bag et rat. De rolige toner er som lise for sjælen, og det er vanskeligt at opbygge stress og road rage, når hittet fra 1986 toner ud af højttalerne. Sangen har en sæson-begrænsning, da den kredser sig om julen – til gengæld kan oplevelsen højnes, hvis køreturen byder på en smule billedskønt snefald.

Oplagt bil til Chris Rea – Driving Home For Christmas: Der skal være plads til alle julegaverne – mon ikke det bedst ordnes i en rummelig, høj cruiser som Cadillac Escalade?

Velkommen i loungen

Du har netop læst en artikel fra samlingen i Freddies Lounge.

Freddies Lounge er et tilbagelænet sted, hvor der er plads til de skæve historier, den passionerede fortælling og slyngelstue-beretninger. Din vært i loungen er redaktionschef og testkører Frederik T. Frey, der disker op med højdepunkter fra såvel den personlige garages indhold som fede køreoplevelser qua jobbet på Bil Magasinet. Mellem de bløde og smagfulde møbler bor en BMW 318is Coupé, ”Bedstefars Taunus” (en Ford 17M RS P7B) og en Cadillac CTS – på liften hænger hustruens Buick Skylark GS...når hun altså ikke er ude at lufte amerikanerens 6,6-liters Big Block-V8'er.

Se resten af arkivet i Freddies Lounge ved at klikke her.

Velkommen i Freddies Lounge

© Jette Elisabeth Skylark

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...